kinowar.com

Аґнєшка Голланд стане почесним гостем 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю

Польський режисер і сценарист Аґнєшка Голланд буде нагороджена «Золотим Дюком» 8-го ОМКФ за внесок в кіномистецтво, а також представить на Одеському кінофестивалі свій новий фільм «Слід звіра».

Аґнєшка Голланд

Відомий польський режисер Аґнєшка Голланд, голова Європейської кіноакадемії, номінант на премії «Оскар», BAFTA, володар «Срібного ведмедя» Берлінале-2017 стане почесним гостем 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

На початку 1970-х по закінченню кіношколи FAMU в Празі, Аґнєшка Голланд працювала асистентом режисерів Кшиштофа Зануссі та Станіслава Латалло. Була членом кінооб’єднання «Х», яким керував режисер Анджей Вайда. З середини 1970-х почала знімати власні фільми: повнометражний дебют Голланд «Провінційні актори» (1978) був відзначений премією FIPRESCI на кінофестивалі в Каннах.

Кінороботи Аґнєшки Голланд тричі номінувались на «Оскар»: в 1985-му – «Гіркі жнива» (категорія «Найкращий фільм іноземною мовою»), в 1992-му – «Європа, Європа» (категорія «Найкращий адаптований сценарій»),  в 2012-му – «У темряві» (категорія «Найкращий фільм іноземною мовою»).

Як режисер Аґнєшка Голланд працювала над епізодами відомих серіалів, серед яких «Картковий будинок», «Вбивство», «Дитина Розмарі», «Прослушка», «Коханці», «Детектив Раш». За режисуру одного з епізодів серіалу «Тримей» Голланд була номінована на премію «Еммі». Голланд також створювала сценарії до фільмів Анджея Вайди («Без наркозу», «Кохання в Німеччині», «Дантон», «Біси», «Корчак» та ін.) та Кшиштофа Кесьльовського («Три кольори»).

В 2001-му була нагороджена Офіцерським хрестом Ордена Відродження Польщі за видатний внесок в польську культуру, а в 2002-му отримала спеціальну премію Польської кіноакадемії «Орел».

Європейська кіноакадемія, головою якої є Аґнєшка Голланд, разом з правозахисною організацією Amnesty International, щороку проводить акції на захист українського режисера Олега Сєнцова. Сама Голланд неодноразово виступала в підтримку Олега Сенцова та взяла участь у зйомках документального фільму «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» Аскольда Курова.

На 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі Аґнєшка Голланд представлятиме фільм «Слід звіра» (пол. Pokot), світова прем’єра якого відбулася в 2017 році. В цьому фільмі, знятому за романом Ольги Токарчук, режисер об’єднала казку та екологічний трилер. Сама Голланд визначає стрічку як «анархістсько-феміністичну кримінальну драму з елементами чорної комедії». На 67-му Берлінському кінофестивалі журі назвало “Слід звіра” фільмом, що відкриває перспективи, тому стрічка була відзначена премією імені Альфреда Бауера (Срібний ведмідь), яка присуджується за відкриття нових шляхів в кіномистецтві та оригінальний погляд на реальність.

Нагадуємо, що Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 14 до 22 липня.

 

Коментарі