kinowar.com

Вийшов тизер фільму “Поламані” про українськиї військових, що намагаються адаптуватись до мирного життя

На Тринадцятому конкурсному відборі кінопроєктів Держкіно України представлено короткометражний фільм “Поламані”

Ти можеш піти з війни, але вона назавжди залишить відбиток на твоєму житті – це центральний посил майбутнього короткометражного проекту «Поламані», що нещодавно був представлений на Тринадцятому пітчингу Державного агентства України з питань кіно. Сюжет сценарію проєкту тісно пов’язаний з проблемами, які актуальні для значної частини нашого суспільства. Мова йде про посттравматичний синдромом, що виник внаслідок війни, яка триває на Донбасі вже понад 6 років. Співіснування в одному соціумі людей з такими полярними поглядами створює той конфліктний фон, рефлексії з приводу якого дуже важливо долучити до максимально широкого суспільного дискурсу. Кіно є найкращим засобом для цього.

Поламані

«Ідея проекту прийшла нам зі сценаристкою в маршрутці Івано-Франківськ – Ворохта, коли ми почули розмову двох пасажирів, які стали прототипами головних героїв», – розповідає автор ідеї Юрій Дунай.

«Працюючи над темою посттравматичного синдрому в кіно ми зможемо поширити цю проблему в маси. Чим ширший буде такий дискурс, тим ефективніше суспільство зможе допомагати та розуміти людей, що страждають від ПТСР. Ми хочемо відзняти просту, не нарочиту історію», – режисер Валерій Гриценко.

«Для мене важливим було зробити головним героєм жінку, що пройшла жахи війни та повернулася до цивільного життя. Впродовж всього сюжету вона намагається знайти у собі втрачену жіночність, відшукуючи грань між колишнім і теперішнім «я», – говорить сценаристка Соломія Томащук.

«Я одразу ж підтримала проєкт, коли прочитала синопсис. Адже про адаптацію військових, що повертаються з фронту, до мирного життя, говорять досить мало. Крім того, я давно працюю з авторами ідеї Соломією та Юрієм, зараз готуємось до зйомок дебютного повного метру Соломії “Поміж нами”. Тож плануємо співпрацювати й далі», – каже продюсерка Поліна Герман.

Поламані

Творча група та продюсери фільму планують розгорнути широку медійну кампанію навколо проекту, аби привернути увагу до цього питання. Окрім міжнародних та національних кінофестивалів, стрічку планують показувати безкоштовно у кіноклубах, хабах (наприклад Veteran Hub у Києві), районних та обласних центрах. Навколо показів планується створювати дискусії із залученням психологів та військових.

Окрему увагу буде приділено показам стрічки у зоні бойових дій на Донбасі у військових підрозділах та просвітницькій діяльності серед військових.

Виробництво планує здійснювати Up Ua Studio

Читайте також:

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найочікуваніші українські фільми 2020 року

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі