kinowar.com

Вперше: Литовський фокус у позаконкурсній програмі 46-го КМКФ «Молодість»

Позаконкурсна програма 46-го КМКФ «Молодість»

ЛИТОВСЬКИЙ ФОКУС

У програмі буде презентовано найсвіжіше та найцікавіше кіно останніх років із Литви. Акцент Литовської фестивальної програми – розділ InMemoriam,  що присвячується пам’яті режисера та сценариста Вітаутаса Жалакявічуса. У програмі – світова прем’єра оцифрованого і реставрованого фільму Ніхто не хотів помирати. Програма ініційована і організована Литовським кіноцентром, організацією, що представляє Литву, як кіновиробника на міжнародних культурних подіях та проходить в рамках проекту «Литва-Україна. Культурне партнерство 2016», головним організатором якого виступає Інститут культури Литви. Представники Литовського кіноцентру завітають на фестиваль, щоб представити фільми програми: Довілє Бутноріютє, Ауксє Канцеревічуйтє, Роландас Квєткаускас (голова Литовського кіноцентру) та інші.

Витаутас Жалакявичюс литовское кино

InMemoriam

Ніхто не хотів помирати/ And Niekasnenorėjomirti (1965), реж. Вітаутас  Жалакявічус

Фільм розповідає про післявоєнні події у Литві та складні стосунки між національно налаштованими “лісовими братами” та представниками радянської влади. 1966 року Донатас Баніоніс, що виконував роль Вайткуса, здобув нагороду в Карлових Варах у номінації найкращий актор.

Почуття/ Jausmai (1968), реж. Алмантас Ґрікявічус, Альґірдас Дауса, сценарій – Вітаутас  Жалакявічус

Головний персонаж фільму – вдівець Каспарас, втікає з дітьми закордон, намагаючись забути жахи війни. Чуттєва драма про стосунки всередині родини, що пережила німецьку окупацію. Фільм знятий за мотивами роману Егонса Лівса.

Садуто Туто/ SadūtoTūto (1974), реж. Алмантас Ґрікявічус, сценарій Вітаутаса  Жалакявічуса

Стрічка розповідає про творчу та моральну кризи скульптора Пятраса і художника Повіласа.  Обидва живуть дуже дивним життям,  але кожен по-різному переживає кризу і знаходить вираження свого внутрішнього сум’яття.

Нова литовська кінохвиля:

Королівська зміна/ Karaliupamaina(2016), реж. Іґнас Мішкініс

Робоча зміна поліцейського давно закінчилась, але ніхто не приходить його замінити. Йому уривається терпіння, але залишити пост він не може, адже охороняє чоловіка, підозрюваного у злочинах  Другої Світової війни.  Номінований у категорії Найкращий фільм на Литовській кінопремії 2016 року.

Спокій у наших снах/ Ramybė mūsų sapnuose (2015), реж. Шарунас Бартас

Після смерті матері, 16-річна дівчина залишається з батьком, уваги якого їй так бракує.  Одного дня чоловік вирішує провести вихідні за містом разом  з донькою і своєю новою коханкою. Фільм був показаний на Двотижневику режисерів Каннського кінофестивалю 2015 року.

Нетеперішній час/ Nesamasis laikas (2014), реж. Міколас Вільджюнас

Історія життя головного героя простягається від соціалістичного дитинства до суспільства, що живе прогресивними ідеями молодої демократії. Був номінований у ряді категорій Литовської кінопремії 2014 року.

Гравець/ Losejas (2013), реж. Іґнас Йонінас

Пристрасний гравець, медик Вінсентас, ризикує коханням та життям, намагаючись повернути борги. 2014 року отримав Латвійський кіноприз за найкращу операторську роботу та ряд нагород на Литовській кінопремії.

Аврора/ Aurora (2012), реж. Крістіна Буожітє

Еротичний, захоплюючий науково-фантастичний фільм. Нейрохірург проводить експеримент з думками молодої жінки у комі. Але з часом ці психологічні сеанси переростають у складні стосунки. 2012 року фільм отримав особливу відзнаку на Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах.

Як ми гралися у Революцію/ Kaip mes zaideme revoliucija (2011), реж. Ґєдрє Жіцкітє

Документальний фільм про гурт, що з одноденного шоу переріс у масивну подію, що збирає тисячі людей. Історія про людей, які усмішкою і піснею здобували свою незалежність.  2012 року був номінований у категорії Найкращий документальний фільм на Варшавському міжнародному кінофестивалі та Литовській кінопремії.

 

Коментарі