kinowar.com

Відбулася північноамериканська прем’єра фільму «Атлантида»

У межах програми Contemporary World Cinema Міжнародного кінофестивалі в Торонто відбулася північноамериканська прем’єра українського фільму «Атлантида»

Після перемоги в програмі «Горизонти» 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю охочих побачити український фільм було надзвичайно багато, тож прем’єра стрічки в Торонто проходила у переповненому залі. Картину презентували режисер Валентин Васянович, продюсер Володимир Яценко, виконавець головної ролі Андрій Римарук та Пилип Іллєнко, який під час створення фільму обіймав посаду голови Держкіно.

«Я дуже радий, що північноамериканська прем’єра «Атлантиди» відбувається саме тут, в Торонто, адже колись мій короткометражний фільм вже потрапляв на цей фестиваль і навіть отримав тут спеціальну відзнаку. Зрозуміло, що останніми роками тема війни є найважливішою для українських митців. Це надзвичайно важливо і для мене, бо цією картиною ми розповідаємо цілому світу, що у нас дійсно відбувається війна», – розповів під час прем’єри Валентин Васянович.

«Цей фільм є непересічним явищем в новому українському кіно. Він вражає і формою, і змістом, адже за жанром це кінопритча про один із можливих варіантів нашого майбутнього», – наголосив Пилип Іллєнко.

Нагадаємо, що «Атлантида» створена «Студією Гармата фільм » за підтримки Держкіно. Зйомки картини тривали півтора року. Валентин Васянович працював над стрічкою як автор сценарію, режисер, оператор та співпродюсер. Продюсерами стрічки є також Ія Мислицька та Володимир Яценко. Головні ролі у фільмі виконали Андрій Римарук та Людмила Білека – непрофесійні актори, які практично зіграли самих себе.

«Ми говоримо про антиутопію, яка після війни має всі шанси стати реальністю. Йдеться про екологічні проблеми (затоплено ядерну шахту неподалік міста Єнакієве і продовжується незаконний видобуток вугілля), відсутність фахової реабілітації військових і складність питання вибору, яке постане перед учасниками бойових дій – братися за відновлення своєї країни чи скористатися можливостями емігрувати», – розповів виконавець головної ролі Андрій Римарук.

«Атлантида» – це фільм про майбутню перемогу у війни з Росією. Фільм про судоми, перед остаточною руйнацією міфу індустріального Донбасу: на рівні промислового ландшафту, і насамперед – у людському вимірі.

На широкі екрани в Україні картина вийде у 2020-му році.

Коментарі