kinowar.com

До Всесвітнього дня біженців у Києві показали фільм Ай Вейвея

 22.06.2018  Новини

20 червня у столичному кінотеатрі «Київ» відбувся показ стрічки «Людський потік» Ай Вейвея, присвячений Всесвітньому дню біженців. Ініціатором події виступило Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні.

Війни, насилля та переслідування щороку збільшують рівень вимушеного переміщення населення. Звіт Управління Верховного комісара ООН у справах біженців показує, що станом на 2017 рік 68,5 мільйонів осіб були змушені залишити свої домівки та шукати притулку деінде. 20 червня – день, коли світова спільнота відмічає силу, мужність та наполегливість мільйонів біженців. Кожного року Всесвітній день біженців стимулює суспільство продемонструвати підтримку сім’ям, які були вимушені залишити свою країну.

беженцы фильмы показ

«Людський потік» – документальний фільм китайського художника, архітектора та сучасного митця Ай Вейвея про міграційну кризу. Фільм знімався протягом одного року в 23 країнах, його головними героями стали тисячі мігрантів з Афганістану, Сирії, Іраку, Мексики, Бірми, Еритреї та Південного Судану: всі вони в розпачі шукають безпеки, даху над головою та справедливості.

Світова прем’єра стрічки відбулася в рамках Венеціанського кінофестивалю, де була відзначена преміями правозахисної організації Human Rights Film Network (особлива згадка), фонду Міммо Ротелла, Leoncino d’Oro Agiscuola, ЮНЕСКО та Міжнародної ради з кіно і телебачення.

Ільяна Альмасуд

В Україні фільм Ай Вейвея показали вперше – на закритий показ були запрошені працівники дипломатичних установ, благодійних організацій та представники спільнот біженців. Серед спікерів заходу були – Пабло Матеу, Представник Агентства ООН у справах біженців в Україні; Максим Соколюк, Голова Державної міграційної служби України; Iльяна Альмасуд, українка сирійського походження, має досвід одночасно як шукачка притулку з Сирії та внутрішньо-переміщена особа з Донбасу.

Ильяна Альмасуд

Коментарі