kinowar.com

З 6 по 12 лютого у Києві Фестиваль американського кіно «Незалежність»

З 6 по 12 лютого у Києві пройде ювілейний 10-й Фестиваль американського кіно «Незалежність». У програмі заявлено понад 15 ігрових і документальних  стрічок, які викликали найбільший інтерес на таких міжнародних кінофорумах, як Санденс та Каннський фестиваль, отримали «Золотий глобус» та інші нагороди, а також увійшли у список «10 найкращих фільмів 2019 року» за версією кінокритиків. Окрім показів відбудеться зустріч з режисером-документалістом Тімом Скусеном та тематичні кінолекції. Усі покази у Києві пройдуть у кінотеатрі «Жовтень». Фестиваль проходить за підтримки Посольства США в Україні.

Незалежність фестиваль американського кіно 2020

Програму відкриє прем’єра музичної стрічки «Джуді» з Рене Зеллвеґер у головній ролі. Картина вже завоювала «Золотий глобус 2020» за найкращу жіночу роль. Фільм про легенду шоубізнесу Джуді Ґарленд, яка прибуває до Лондона, щоб п’ять тижнів грати в успішній виставі «Все місто говорить». Кінокритики вважають це найкращим фільмом у кар’єрі Рене Зеллвеґер, що підтверджується також номінацією на премію «Оскар».

«Джуді» з Рене Зеллвеґер

У програмі фестивалю – показ комедії «Сходження», яка отримала премію Coup de Coeur секції «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю 2019. Це історія бурхливої, але міцної дружби двох чоловіків, яка переживає багато чого,  у якій вдосталь і сміху, і розчарувань, і люті. Події у фільмі базуються на справжніх відносинах між авторами фільму.

Інша фестивальна стрічка «Хороший хлопчик» – це дебютний повнометражний ігровий фільм відомої кінематографістки Алми Гарел. Стрічка присвячена дитинству епатажного актора Шая Лабафа. Фільм відзначили особливою нагородою журі на кінофестивалі «Санденс» 2019. Історія молодого хлопця, який намагається встановити зв’язок зі своїм батьком через кіно та мрії. Головні ролі грають Ноа Джуп та Лукас Геджес, які вдало втілюють різні стадії божевільної кар’єри Шая Лабафа. Сам же Лабаф грає тут власного батька – тореадора-коміка.

Хороший хлопчик Honey Boy 2019

Дві новаторські стрічки пропонує фестиваль «Незалежність» своїм глядачам. Це нова робота дворазової володарки нагороди «Ґреммі», режисерки Меліни Матсукас. Фільм «Квін та Слім» стає в один ряд із такими стрічками, як «Боні і Клайд» та «Тельма і Луїза», та є потужною історією кохання, що підвищує політичну свідомість та показує руйнівну ціну насильства. Фільм названо Національною радою кінокритиків США “Найкращим режисерським дебютом” у 2019 р.

Другий фільм «Хвилі» увійшов у десятку найкращих фільмів 2019 за версією Національної ради кінокритиків США. Режисер Трей Едвард Шульц зняв епічну емоційну пригоду афроамериканської родини на чолі з доброзичливим, але авторитарним батьком. Рідкісний кінематографічний здобуток, насичений інноваційністю на кожному кроці з приголомшливою операторською роботою та потужним саундтреком.

Стрічка сценаристки та режисерки Лулу Вонґ «Прощання» вже зібрала низку нагород. Акторка Аквафіна отримала за нього «Золотий глобус» за найкращу жіночу роль. Також фільм отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі «Санденс: Лондон», 2019. Лулу Вонґ яскраво та кумедно передала відчуття справжньої родини.

Спеціальною подією стане показ фільму «Аполлон-11», створеного на основі ніколи не бачених раніше архівних кадрів з 70-міліметрової плівки і більш ніж 11 тисяч годин несистематизованих аудіозаписів найзнаменитішої місії NАSА на Місяць. Фільм отримав нагороду на Санденсі, та ще 45 нагород та 35 номінацій.

Документальна програма ювілейного Фестивалю американського кіно складається з титулованих повнометражних стрічок на актуальні соціальні теми та про відомих американських героїв сьогодення. Зокрема, фільм «Будемо сусідами?» від лауреата премії «Оскар», режисера Морґана Невілла показує портрет Містера Фреда Роджерса – ведучого дитячого шоу, якого змалку знають чи не всі американці. Наступний фільм «РБҐ: Життя ікони правосуддя» розказує про шлях 85-річної судді Верховного суду США Рут Бейдер Ґінсбурґ від вражаючої юристки до справжньої ікони популярної культури. В іншій стрічці «Стіна Світанку» йдеться про те, як у січні 2015 американські скелелази Томмі Колдвелл та Кевін Йорґесон прикували світову увагу, намагаючись подолати Стіну Світанку – нездоланну 900-метрову скелю в Національному парку «Йосеміті» у Каліфорнії. Документальна робота «Хлопці на реабілітації» розповідає про чотирьох пацієнтів реабілітаційного центру та про неприкриту дійсність епідемії наркозалежності з особистісного погляду, приділяючи безпосередню увагу боротьбі самих пацієнтів та їхніх рідних. Ще один учасник фестивальної програми – фільм «Ерні та Джо: кризові копи» розповідає про двох техаських офіцерів поліції, що взялися допомогти змінити ставлення поліції до викликів, пов’язаних із психічним здоров’ям. Про те, як Музей сучасного мистецтва штату Массачусетс (MASS MoCA) став найбільшим центром сучасного мистецтва в світі розповідається у фільмі «Місто-музей». А в основі іншого фільму «Квінсі» – життя та кар’єра музиканта Квінсі Джонса.

Документальний фільм «Нуль відсотків» про програму вищої освіти у тюрмі суворого режиму Сінґ-Сінґ під час кінофестивалю «Незалежність» презентує сам режисер Тім Скусен. Тім здобув низку нагород на багатьох фестивалях, зокрема, приз за найкращу режисуру у Лас-Веґасі, Брекерінджі, Вейлі, Арлінґтоні, Охаї, а також на кінофорумі Urbanworld. На Даллаському МКФ він здобув престижну нагороду «Срібне серце», а також «Бронзового лева» на фестивалі «Каннські леви» за документальний серіал про шкільний американський футбол.

Незалежний український кінопродюсер Олександр Дебич у лекції «Український кінематограф за океаном: кіно-знахідка в США» відкриє слухачам світ кіно української діаспори. Під час лекції ви зможете дізнатися про історію розвитку українського кіно у США та долю його творців, побачити рідкісні кадри з фільмів. Після лекції відбудеться показ фільму Святослава Новицького «За стерном долі»(1993 р), який був зроблений на замовлення Національної Асоціації Українців у США. Ця кіноподорож у часі та просторі досліджує історію української еміграції до США та знайомить з активними учасниками української спільноти.

Крім цього у документальній програмі відбудеться показ 10 короткометражних робіт Лабораторії з кіновиробництва IndieLab 2020 за участі авторів та показ найкращих фільмів лабораторії IndieLab з 2013 по 2019 роки.

Всі покази документальної програми та лекція безкоштовні для глядачів.

Всі фільми демонструються мовою оригіналу з субтитрами. А вже згодом покази документальної програми фестивалю безкоштовно відбудуться у Миколаєві, Львові, Херсоні, Харкові, Одесі та в інших регіонах України.

Детальна інформація про фільми програми – aiffua.com

Медіапартнери: радіо NRJ, lb.ua, Kyiv Post, officiel-online.comVertigo, Український тиждень

Коментарі