kinowar.com

На Берлінале відбулася світова прем’єра фільму «Гарет Джонс»

10 лютого у рамках 69-го Берлінського міжнародного кінофестивалю відбулася світова прем’єра створеного за підтримки Держкіно історичного трилера «Гарет Джонс» (Mr. Jones)

Гарет Джонс фильм

Спільне виробництво стрічки здійснили Україна (Kinorob, FILM.UA Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно), Польща (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute) та Великобританія (Jones Boy Films).

Напередодні урочистого показу пройшла офіційна прес-конференція за участі режисерки Аґнєшки Голланд, сценаристки Андреа Сердару-Барбул та акторів Джеймса Нортона і Пітера Сарсгаарда. Запис можна переглянути за посиланням.

Джеймс Нортон, який зіграв головну роль — журналіста Гарета Джонса, надихнувся історією свого героя: «Якщо цей фільм спонукає хоча б одного молодого майбутнього журналіста піти та знайти правду — це було б надзвичайно».

Ввечері червоною доріжкою пройшли представники творчої групи фільму з трьох країн — України, Польщі та Великобританії. Також прем’єру відвідали Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, Міністр культури Євген Нищук, Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів.

Після показу творча група й українські кінематографісти привітали глядачів і висловили свою підтримку режисерові Олегу Сенцову.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко подякував режисеру за велику роботу і важливу співпрацю та зазначив: «Це історія про Голодомор, але водночас і про ставлення Заходу до України, та й взагалі до народів Східної і Центральної Європи, які й досі залишаються розмінною монетою у стосунках Заходу з Російською імперією. Це фільм не стільки про минуле, скільки про майбутнє. Паралелі із сьогоденням у ньому такі потужні, що коли режисерка після перегляду зі сцени виступила на підтримку Олега Сенцова та інших українських політичних заручників у Росії, здалося, що це продовження сюжету стрічки. Пишаюся тим, що ми підтримали створення цього фільму».

Враженнями від прем’єри поділився співпродюсер фільму з українського боку Єгор Олесов: «Прем’єра була дуже хвилюючою. Дехто з глядачів плакав після показу, дехто мовчав, але байдужим не залишився жоден. Це потужне кіно, важливе не тільки для України, але й для всього світу, адже ми можемо побачити багато паралелей з сучасністю. Ця історія про справжню журналістику і таку правду, заради якої варто йти до кінця».

Історичний трилер «Гарет Джонс» (Mr. Jones) — єдиний український фільм, представлений у програмі цьогорічного Berlinale. Церемонія нагородження відбудеться 16 лютого.

Нагадуємо, що фінансова підтримка фільму з боку Держкіно України становить 25 млн 930 тис. 500 грн. при загальній вартості виробництва – 262 млн 207 тис. 790 грн.

Вихід стрічки в широкий світовий та український прокат запланований на осінь 2019 року.

Коментарі