kinowar.com

Оголошено програму Конкурсу європейських документальних фільмів ОМКФ 2019

Цього року в Конкурсі європейських документальних фільмів Одеського міжнародного кінофестивалю візьмуть участь 8 стрічок з 11 країн світу

Куратором Конкурсу європейських документальних фільмів ОМКФ другий рік поспіль є український режисер-документаліст Сергій Буковський. У програмі конкурсу візьмуть участь 8 стрічок із України, Швеції, Данії, Бельгії, Німеччини,Чехії, Норвегії, Сирії, Іспанії, Туреччини та Великої Британії (всі країни копродукції враховуються):

  • “Командирка Аріан” (Commander Arian, реж. Альба Соторра) — коли вибухнула війна в Сирії, група жінок з курдського руху опору зібрала жіночий підрозділ. Фільм розповідає про жінок, війну і свободу.
  • “Привіт, штучний інтелекте” (Hi, AI, реж. Ізабелла Віллінґер) — документальний фільм емоційно розбирає, як роботи і штучний інтелект змінять наше життя і показує майбутнє вже сьогодні.
  • “Літній хокей” (Off Sides, реж. Розаліє Когутова і Томаш Бояр) — історія про підлітків-хокеїстів із Східної Богемії (Чехія), які відправилися у Марокко на тренувальні збори. У фільм показано діалог між двома різними культурами.
  • “Бо ми мужики” (The Men’s Room, реж. Петтер Соммер і Ю Вемуд Свендсен) — кожного вівторка двадцять п’ять татуйованих чоловіків середнього віку відволікаються від повсякденного життя, залишають своїх дружин і дітей заради співів брудних рок-пісень. Стрічка про дружбу, любов до музики і боротьбу за життя.
  • “Придністров’я” (Transnistra, реж. Анна Еборн) — показує співіснування любові і дружби у складному, суперечливому світі. Придністров’я не є ідеальним середовищем для молодих людей, особливо коли хочеться майбутнього за межами своєї країни.
  • “Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго” (Heat Singers, реж. Надія Парфан) — про багаторічного голову профспілки та підпорядкованого їй хору. Він, звичайно ж, пишається творчими здобутками комунальників, але розпочинається опалювальний сезон, тож “спочатку людям тепло — а вже потім співати”.
  • “Для Сами” (For Sama, реж. Ваад аль-Катеб та Едвард Воттс) — перший повнометражний документальний фільм режисерів-лауреатів “Еммі” Ваад аль-Катеб та Едварда Воттса. Ця стрічка — інтимна подорож у жіноче життя, коли навколо вирує жахливий конфлікт, та жіночий досвід війни.
  • “Зустрічі з Джимом” (Meeting Jim, реж. Едже Ґер) — історія Джима Гейнса, надзвичайного 83-річного чоловіка, в чиєму серці досі живе дух 1960-х — років його молодості.

Оцінювати роботи документалістів буде журі Конкурсу європейських документальних фільмів, до складу якого увійшли: режисер, сценарист, продюсер Білл Гуттентаг (США), режисерка, радіоведуча, продюсерка Соня Кронлунд (Франція) та програмна координаторка Docudays UA, кінопродюсерка Дар’я Бассель (Україна).

Коментарі