kinowar.com

Пітер Ґрінвей проведе творчу зустріч у Києві

Пітер Ґрінвей проведе творчу зустріч 26 травня у рамках 48-го КМКФ «Молодість»

Пітер Ґрінвей проведе творчу зустріч 26 травня у рамках 48-го КМКФ «Молодість»

До 23 травня включно діє акційна ціна на квитки – всього 300 грн.

Бронювати місце можна тут

Робоча мова зустрічі – англійська.

26 травня Пітер Ґрінвей проведе авторську зустріч «Кіно померло, нехай живе кіно!» в Києві в межах Міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Пітер Ґрінвей — культовий британський режисер та інтелектуал, художник, майстер англійського кіноавангарду, автор декількох десятків фільмів, зокрема «Кухар, злодій, його дружина і її коханець», «Ейзенштейн в Гуанахуато», «Таємниці “Нічної варти”».

Ґрінвей створює кіно як картини, де естетика домінує над сюжетом, а глядач захоплюється метафорами та візуальними образами більш ніж історією. Пітер стверджує, що кіно не має розповідати аналогічно книгам. У своїх роботах він також намагається синтезувати документальне та художнє кіно. До того ж його картини можна назвати філософськими, багатошаровими, справжнім витвором мистецтва.

Що каже сам режисер про свій майстер-клас «Кіно померло, нехай живе кіно»?

«Кіно змінюється, підкорює нові простори, досліджує, виходить за рамки, досягає Величі.

Сидіти в темряві і дивитися відеоілюстрацію до оповідання з першої ліпшої книгарні більше не цікаво. Сучасна активна аудиторія очікує більшого – набагато більшого. Вона хоче більшого за театральні форми, відтворені на великому екрані, більшого за драму, яка лише карає протягом своєї довшої першої і скромно винагороджує у своїй коротшій другій половині. Більшого за чергове розслідування вбивства у супермаркеті, більшого за автоаварії, масні поцілунки, жорстокі вчинки, легку порнографію, і за пісні сюжети у помпезних декораціях, які, очевидно, намальовані у фотошопі. Ми прагнемо дечого, що заслуговує на медіа, що його репрезентує, дечого, що не дратуватиме наше сприйняття, ми прагнемо кіно, що усвідомлює себе як кіно і відображає процес свого створення.

У нашому розпорядженні – неймовірні інструменти, створені неймовірними технологіями, а не лише ретинальний ексгібіціонізм, що повторює одне і те ж понад сто років поспіль, щоразу лиш з більшим лоском і марною публічністю – такому кіно повірять хіба що діти, та й таких вже набагато менше.

Давайте досліджувати і виходити за межі текстового кіно. Розірвімо текстуальну пуповину, що пов’язує фільми-немовлята з матінкою-книгарнею. Досить вигодовувати кіно текстуальним молоком. Викиньмо сценаристів за межі кінопроцесу – нехай пишуть романи і не займають фільми. Рембрандт казав: лише те, що ви маєте очі, не означає, що ви бачите. Вчіться бачити. Кіно – це про зображення, а не про слова. Дивіться на зображення замість читати текст. Дюшан казав: найкраща картина – не наративна, вона не має потреби оповідати історію. Так само і з кіно. Досить нівечити срібні екрани сторітеллінгом. Це завдання книжок – розповісти історію, і в цьому їм немає рівних. Нехай книжки роблять свою справу, а кіно – свою, йому не треба задурювати і заглушувати глядача до смерті своїми сюжетами. Припиніть ходити в кіно за оповіданням. Кіно надто глибоке, дивовижне і бурхливе, щоб бути пісочницею для сценаристів. Облишмо письменників позаду, далеко позаду. Зробімо, нарешті, з кіно – кіно».

Відвідування заходу – виключно за квитками.
Кількість місць обмежена

Придбати квиток можна за посиланням
Ціна до 23 травня включно – 300 грн
24-25 травня – 400 грн
у день події, 26 травня – 500 грн

Робоча мова зустрічі – англійська.

Коментарі