kinowar.com

Режисер «Захар Беркут» на відкритті ІІІ Міжнародного кінофестивалю «Бруківка»

На відкриття ІІІ Міжнародного кінофестивалю “Бруківка” завітає український актор та режисер кримськотатарського походження – Ахтем Сеїтаблаєв

Ахтем Сеїтаблаєв

Відкриття кінофестивалю “Бруківка” відбудеться 13 вересня в Старій Фортеці. Ахтем Сеїтаблаєв – заслужений артист АР Крим. Ведучий військово-патріотичного ток-шоу «Хоробрі серця» на телеканалі 1+1. Директор державного підприємства «Кримський дім».

Дебютував у кінематографі, зігравши роль середнього брата Умая в українській драматичній стрічці Олеся Саніна «Мамай», і був другим режисером. Далі були епізодичні ролі у серіалах «Повернення Мухтара-2», «Московська сага», фільмі «Золоті хлопці», «Навіжена» і українському художньому фільмі Миколи Мащенка «Богдан Зиновій Хмельницький». Як другий режисер працював над стрічкою «Татарський триптих» (режисер Олександр Муратов), де також виконав одну з головних ролей.

З 2005 працює в трупі Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. 2009 року зіграв епізодичну роль Аркадія, сина головного героя, в мелодраматичній стрічці «Тяжіння» режисера Антона Азарова.

2007 року дебютував як режисер, першою роботою стала телевізійна стрічка «Квартет для двох». Того ж року створює комедію «Фабрика щастя». У 2011 році міні-серіал про радянську акторку Едіт Береш «Осінні квіти». 2011 року виходить його «Чемпіони з підворіття», котрий був визнаний найкращим українським фільмом у 2012 році та нагороджений премією «Золотий Дюк» на 3-му Одеському міжнародному кінофестивалі. У тому ж році Сеітаблаєв випустив телевізійну мелодраму «Одного разу в Новий Рік» та «Темні води», де також зіграв одну з ролей.

Ахтем Сеїтаблаєв

У 2014 році виходить історична військова драма «Хайтарма». Ахтем присвятив картину важкому періоду історії свого рідного кримськотатарського народу. Сюжет фільму заснований на реальних подіях. Роль головного персонажа цього фільму, військового льотчика Амет-Хана Султана, виконав сам Ахтем Сеітаблаєв. Стрічка отримала Премію Національної спілки кінематографістів України у номінаціях «Найкращий фільм року» та «Найкращий ігровий фільм». Фільм «Хайтарма» отримав гран-прі на фестивалі «Корона Карпат» у Трускавці, став лауреатом російської премії «Ніка», був визнаний найкращим фільмом, а Сеітаблаєв найкращим режисером 2014 року на італійському фестивалі «Кімерія» в Термолі.

У 2016—2017 на кіностудії «Ідас Філм» знята історична драма “Чужа молитва” під робочою назвою «Її серце». Фільм розповідає історію подвійного врятування єврейських дітей кримськотатарькою вихователькою дитячого будинку в Бахчисараї Саїде Аріфовою, — вперше від нацистів, і вдруге — від російських сталіністів. У драматичних подіях Другої світової війни, ризикуючи своїм життям, врятувала 88 єврейських дітей від від нацистів, видаючи дітей за кримських татар, а по закінченні війни — від військ НКВД, які здійснювали депортацію кримських татар у травні 1944 року, довівши, що ці діти є євреями. Фільм отримав позитивні відгуки та номінації на премію Золота дзиґа.

Протягом 2017 року Ахтем Сеітаблаєв зняв воєнну драму про оборону донецького аеропорту під назвою “Кіборги. Герої не вмирають”. Стрічка отримала позитивні відгуки критики і глядачів, а також ряд номінацій і нагород.

"Кіборги. Герої не вмирають"

В 2018 році почав знімати стрічку “Захар Беркут”, яка вийде в цьому році.

Ахтем часто бере участь у своїх фільмах і як актор. Стрічка “Захар Беркут” не є винятком. Цього разу Ахтем разом зі співрежисером Джоном Вінном опиняться у складі монгольської орди.

Роберт Патрік Захар Беркут

Ахтем Сеїтаблаєв відомий по всій Україні та за її кордонами режисер та актор, на його рахунку ряд успішних кінострічок, що зачіпають за живе. Всіх, хто бажає послухати та поспілкуватися з Ахтемом, чекають 13 вересня о 17:00 в Старій Фортеці.

Коментарі