kinowar.com

Українське кіно на кінофестивалі в Торонто

5 вересня стартує міжнародний кінофестиваль у Торонто: цьогоріч в офіційній програмі одного з найбільших північноамериканських фестивалів буде представлено три українських фільми, а на його кіноринку вже традиційно працюватиме Український стенд.

Пофарбоване пташеня

Події антиутопії «Атлантида» Валентина Васяновича розгортаються у постіндустріальному майбутньому, після повернення окупованого Донбасу до складу України. Світова прем’єра стрічки відбулася у рамках офіційної конкурсної програми «Горизонти» Венеційського кінофестивалю. У Торонто «Атлантиду» покажуть у секції Contemporary World Cinema.

До програми Special Presentation відібрано драму «Пофарбоване пташеня» Вацлава Маргоула. Фільм створювався у спільному виробництві України, Чехії, Польщі та Словаччини. Екранізація однойменного роману Єжи Косинського побудована навколо трагедії Холокосту та історії хлопчика, який намагається вижити, залишившись наодинці після смерті родичів. У фільмі зіграли зірки світового кіно Стеллан Скарсгард, Удо Кір та Гарві Кейтель. Світова прем‘єра стрічки відбулася у межах головного конкурсу 76-го Венеційського кінофестивалю.

Обидва фільми створені за підтримки Державного агентства України з питань кіно.
Також в рамках короткометражної програми Short Cuts покажуть драму «Анна» Декеля Беренсона. Назва фільму, створеного у копродукції України, Ізраїлю та Великобританії, – ім’я головної героїні, одинокої матері середнього віку, яка живе на охопленому війною сході України та відчайдушно прагне змін. Раніше «Анна» була представлена у конкурсній програмі короткометражних фільмів 72-го Каннського міжнародного кінофестивалю.

Крім того, на кіноринку фестивалю з 5 по 15 вересня вже традиційно буде функціонувати Український стенд, який познайомить відвідувачів з можливостями кіновиробництва в нашій країні.

Нагадаємо, що нещодавно між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади була підписана угода про спільне виробництво аудіовізуальних творів. Вона дозволить створювати кіно в офіційній копродукції та полегшить процес спільного кіновиробництва.

Обговорити конкретні кроки реалізації Угоди та знайти партнерів для подальшої співпраці можна буде також на традиційному Українському діловому сніданку, який організовується Держкіно разом із Благодійним фондом Ігоря Янковського під час роботи фестивалю.

Організаторами Українського стенду виступають Державне агентство України з питань кіно, Посольство України в Канаді за підтримки Благодійного фонду Ігоря Янковського.

З 30 серпня по 1 вересня у Торонто з аншлагами пройшли треті Дні українського кіно, в рамках яких відбулися канадські прем’єри спеціальної добірки українських фільмів. Свої фільми на фестивалі представили режисер Ярослав Лодигін («Дике поле»), продюсер Денис Іванов («Донбас»), актор Сергій Степанський («Вулкан»), режисер Олег Маламуж («Викрадена принцеса») та режисерка і продюсерка Олена Дем’яненко («Гуцулка Ксеня»).

Коментарі