kinowar.com

Український фільм у конкурсній програмі Венеційського кінофестивалю

Створений за підтримки Держкіно українсько-литовсько-французький фільм «Стасіс» (міжнародна назва «Парфенон»/PARTHENON) литовського режисера Мантаса Кведаравічюса відібрано до конкурсної програми «Тиждень критики» 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю. Про це було повідомлено під час офіційної пресконференції 34-го «Тижня критики», яка відбулася сьогодні в Римі.

Стасіс

«Тиждень критики» – це незалежна паралельна програма фестивалю, яка проводиться Національною спілкою італійських кінокритиків (SNCCI). Цьогоріч до цієї програми увійшли сім дебютних фільмів з різних країн світу, які змагатимуться у конкурсі, та два, яких покажуть поза конкурсом.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив: «Участь стрічки у програмі «Тиждень критики» Венеційського кінофестивалю – це справді велике досягнення. Тож тепер ми можемо вважати, що розширили географію присутності нашого кіно ще й на найстаріший та один із найвідоміших кінофестивалів світу класу «А». Вітаю українську команду фільму!»

Психологічна драма «Стасіс» створена методом комбінації художнього та документального кіно. Етнографічне дослідження, яке лежить в її основі, здійснювалося впродовж трьох років у Афінах, Одесі та Стамбулі, що також є героями фільму.

Нагадаємо, що картину спродюсували Віталій Шереметьєв і Наталія Лібет (ESSE Production House, Україна), Уляна Кім (Studio Uljana Kim) і сам режисер Мантас Кведаравічюс (Литва), Джулі Гає та Надія Турінцев (Rouge International, Франція).

Проект фільму став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно та отримав фінансову підтримку розміром 11 млн 377,5 тис. грн., завдяки чому Україна є другим основним учасником кінопроекту після Литви. Загальний бюджет картини становить 31 млн 128 тис. грн.

Кінотеатральний реліз «Стасіса» в Україні відбудеться у другій половині 2020-го року. 76-ий Венеційський міжнародний кінофестиваль пройде з 28 серпня по 7 вересня цього року.

Коментарі