kinowar.com

Українські фільми отримали нагороди на кінофестивалях у Румунії та Австрії

1

З 19 по 22 липня у румунському місті Тімішоара проходив п’ятий «Ceau, Cinema! Festival de Buzunar». Дебютна стрічка Марини Степанської «Стрімголов», створена за підтримки Держкіно України, отримала дві нагороди фестивалю: Приз глядацьких симпатій і Приз за найкращий дебют.

Грошова складова Призу глядацьких симпатій становить 500 євро. Цю нагороду «Стрімголов» розділив з фільмом «Comic Sans» хорватського режисера Невіо Марасовича. Приз за найкращий дебют приніс українській картині 1000 євро.

Для психологічної драми «Стрімголов» це вже другий приз глядацьких симпатій. Раніше стрічка отримала таку нагороду на фестивалі Premiers Plans d’Angers у Франції.

Нагадуємо, що «Стрімголов» брав участь у головній конкурсній програмі 52-го кінофестивалю у Карлових Варах (Чехія), національній конкурсній програмі 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю, основному конкурсі кінофестивалю у Стокгольмі та інших. Виконавиця головної ролі Даша Плахтій отримала приз за найкращу жіночу роль на Міжнародному фестивалі авторського кіно в Марокко, а пізніше стала володаркою «Золотої Дзиґи» у цій номінації.

А тим часом українсько-ізраїльський фільм «NO-ONE» отримав призи на міжнародному кінофестивалі у Відні.

2

Представлений в травні на 47-му МКФ «Молодість» фільм «NO-ONE» Льва і Володимира Прудкіних отримав одразу дві нагороди на фестивалі незалежного кіно Vienna Independent Film Festival 2018: приз за найкращий фільм, а також приз за краще візуальне рішення, який був розділений між співрежисером Львом Прудкіним і трьома операторами Зивом Берковичем, Давидом Страгмайстером і Борисом Литовченком.

Відень став четвертим фестивалем для «NO-ONE» після міжнародної прем’єри на фестивалі в Хайфі, 40-го ММКФ і української прем’єри на фестивалі «Молодість». Восени картина виходить в прокат.

Для режисера Льва Прудкіна «NO-ONE» – дебют, і стрічка має всі властивості першого фільму: яскравість, експериментаторський запал, ігри з візуальним рішенням і хвацько закручений сюжет з несподіваною розв’язкою. Тут майже немає ретро і ностальгії. Дуже мало натяків на політичні події, які відбуваються на тлі сімейної драми.

Коментарі