kinowar.com

Участь України в 69-му Берлінському міжнародному кінофестивалі Berlinale

«Берлінале» – це міжнародний кінофестиваль категорії «А», який вважається одним із найпрестижніших та найбільш відвідуваних кінофестивалів світу і щорічно проходить у столиці Німеччини – Берліні. Головною особливістю фестивалю є його сконцентрованість на прогресивному та інтелектуальному кіно на гостру соціальну тематику.

5 лютого, в інформаційному агентстві «Укрінфрорм» відбулася прес-конференція, під час якої члени української делегації розповіли про цьогорічне представлення України на 69-му «Берлінале».

У рамках основної конкурсної програми «Берлінале» відбудеться світова прем’єра створеного за підтримки Держкіно України історичного трилера Аґнешки Голланд «Гарет Джонс».

Гарет Джонс фильм

«Для нашої команди це дійсно важливий проект, і значний досвід. І досвід не тільки творчий, а й індустріальний. Це результат, який свідчить про те, що у рамках кіноіндустрії ми починаємо спілкуватись однією мовою і можемо працювати на світовому рівні, – зазначив продюсер фільму з української сторони Єгор Олесов. – Промо-кампанія фільму в Україні вже розпочалась, і вона базується ще й на масштабному соціально-просвітницькому проекті, метою якого є популяризація персони Гарета Джонса в Україні і світі та збереження пам’яті про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Серед ініціатив – встановлення пам’ятника та назва вулиці на ім’я Гарета Джонса».

Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що представлення у головній конкурсній програмі одного із найпрестижніших кінофестивалів світу фільму «Гарет Джонс», створеного за державної підтримки, є непересічною подією: «Це яскравий приклад багаторічних напрацювань та прагнень України розвинути власну кіноіндустрію і вийти на світовий рівень визнання. Крім того, для нашої країни надзвичайно важливо на поважних міжнародних форумах говорити і доносити правду про масштаби трагедії, описаної у фільмі. Потрібне ще не одне десятиліття для того, аби відтворити справжню картину цієї сторінки історії українського народу, і використовувати для цього засоби мистецтва: художні й документальні твори та особливо важливий емоційний засіб – кіно. За час Незалежності України було створено декілька фільмів на цю тематику, але стрічки такого масштабу досі ще не було», – наголосив Євген Нищук.

Крім того, двох українських кінематографістів – Аліну Горлову та Нікона Романченка – відібрано до участі у щорічному форумі Berlinale Talents, що є індустріальною платформою Берлінського міжнародного кінофестивалю для 250 молодих перспективних представників галузі.

З 7-го по 15-те лютого на Європейському кіноринку (EFM) 69-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, який є одним із найважливіших у світі місць зустрічі професіоналів у сфері кіноіндустрії, під традиційним слоганом #UkraineIsYourDestination працюватиме Український національний стенд Ukrainian Films.

Організаторами цьогорічного Українського стенду на Європейському кіноринку стали Державне агентство України з питань кіно спільно з Асоціацією кіноіндустрії України, за підтримки Української Кіноасоціації та Українського культурного фонду.

Перший заступник Голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін розповів про збільшення фінансування організації Українського стенду на Берлінале з боку Держкіно: «Наш цьогорічний внесок становить 1 млн 160 тис. грн. – це майже вдвічі більше, ніж торік. В Україні зараз відбуваються певні «кіножнива»: ми збираємо те, що засіяли чотири роки тому. Усередині країни ми вже відвоювали частку у голлівудського кінематографа – за підсумками 2018 року, національне кіно отримало майже 8% від загального обсягу кінопрокату. Тепер ми готові показати, що український кінематограф досяг того рівня, коли може змагатись за головні призи таких престижних кінофестивалів, як Берлінський».

У 2019 році ключовим елементом айдентики України на кіноринках стали мотиви робіт української народної художниці Марії Примаченко. Цьогоріч виповнюється 110 років з дня народження всесвітньо відомої художниці. Завдяки Благодійному фонду «Творча спадщина родини Марії Примаченко» казковий і загадковий світ картин художниці презентуватиме іноземній аудиторії Україну як незвідану і багату на різноманітні образи країну. Арт-директором дизайну айдентики стенду став відомий український дизайнер Кирило Чичкан. Поєднання айдентики та їхнє технічне 3D-виконання підкреслює прогресивний рух української кіноіндустрії, – ми опираємось на традиції та рухаємося вперед разом з новітніми технологіями.

«Демонстрація прекрасних здобутків української культури міжнародній аудиторії – це чудовий приклад синергії зусиль різних поколінь українців. Нам особливо важливо, що у 110 річницю дня народження Марії Примаченко ми долучаємось до такого важливого процесу, як участь українських кінематографістів у міжнародних кінофорумах. Сподіваємось, що дивовижні образи Марії Примаченко стануть родзинкою і ще більше привернуть увагу до кіно», – прокоментувала під час прес-конфенції директор БФ «Творча спадщина родини Марії Примаченко» Анастасія Примаченко.

Для презентації України на Європейському кіноринку Асоціація кіноіндустрії України на замовлення Державного агентства України з питань кіно підготувала каталог «Українські фільми 2018/2019» та презентаційний ролик українських фільмів, завершених виробництвом у 2018-му році за підтримки Держкіно.

«Цього року Асоціація кіноіндустрії України доклала усіх зусиль, аби Україна була представлена на Європейському кіноринку дійсно національним стендом у форматі Umbrella, який офіційно об’єднає різні кіноорганізації. Завдяки співпраці та об’єднанню фінансових і ресурсних зусиль багатьох державних та культурних інституцій нам вдалося підняти рівень представлення стенду на новий щабель. Ми продовжуємо працювати у напрямку налагодження міжнародної співпраці, демонструвати Україну як привабливого партнера для копродукційних та сервісних проектів» – зазначив Володимир Яценко, Голова Асоціації кіноіндустрії України.

Серед основних подій, що представлятимуть Україну на кінофорумі:

9 лютого – український прийом з нагоди представлення українського кіно в рамках 69-го Берлінського МКФ
10 лютого – світова прем’єра українсько-польсько-британського фільму «Гарет Джонс»
11 лютого – бізнес-ланч «Meet Ukrainian Producers» у рамках Co-Production Market, організований Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» спільно з Державним агентством України з питань кіно

Директор ГО «Фонд Ігоря Янковського» Тагір Імангулов зазначив: «Для представлення українського кіно за кордоном ми обрали формат бізнес-ланчу, бо він здається нам найбільш продуктивним. Ринок копродукції, у рамках якого ми проводимо наш захід, є надзвичайно важливим, бо він створений саме для того, щоб знаходити партнерів. Цьогоріч ми забезпечили чотирьом українським продюсерам доступ до всіх можливостей копродакшн-маркету, а п’ять продюсерів включені до спеціальної Visitor-програми, до якої увійшли 75 учасників з усього світу».

У рамках роботи національного стенду українським продюсерам надана можливість проведення окремих презентацій і зустрічей з іноземними партнерами. Виконавчий директор Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук наголосила на тому, що значний розвиток українського кіно відбувається завдяки плідній співпраці найважливіших складових ринку – держави та індустрії – і додала: «Ми вже можемо запропонувати світові конкурентоздатні умови співпраці, а участь українського фільму в основній конкурсній програмі Берлінале – це наш шанс голосно про себе заявити».

Триватиме 69-ий Берлінський міжнародний кінофестиваль з 7 по 17 лютого.

 

Історичний трилер «Гарет Джонс» – це реальна нерозказана історія молодого валлійського журналіста Гарета Джонса, який у 1933 році вирушив до Радянського Союзу, щоб викрити та донести до світової спільноти правду про злочини сталінського режиму та Голодомор в Україні. Він побачив голод на власні очі й, не вагаючись, голосно розповів про це світу. Однак світ промовчав, політики Заходу не бажали чути незручну їм історію, а поважні медіа не підтримали журналіста в його боротьбі за правду, продовжуючи публікувати альтернативні новини, народжені у Москві. Те, що на перший погляд здавалося звичайним журналістським розслідуванням, перетворилося на смертельно небезпечну подорож, відкриття якої стали підґрунтям для написання алегоричного роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

Спільне виробництво фільму здійснили Україна (продюсер Єгор Олесов, компанія Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно), Польщі (Film Produkcja за підтримки Польського кіноінституту) та Великої Британії (Boy Jones Films). Фінансова підтримка фільму з боку Держкіно України становить 25 млн 930 тис. 500 грн. при загальній вартості виробництва – 262 млн 207 тис. 790 грн.

Режисером стрічки є Голова Європейської кіноакадемії, номінантка на премію «Оскар», BAFTA і володарка «Срібного ведмедя» Berlinale 2017 Аґнєшка Голланд. Головні ролі у фільмі виконали Джеймс Нортон («Війна і мир», «Щаслива долина», «МакМафія»), Ванесса Кірбі («Корона», «Місія неможлива: Фолаут», «Хоббс і Шоу») та Пітер Сарсгаард («Джекі», «Чудова сімка», «Виховання почуттів»). Крім того, до команди приєдналися Джозеф Моул («Гра престолів») та Кеннет Кренем («Малефісента», «Валькірія»), а також українські актори Яків Ткаченко («Припутні»), Олег Драч («Незламна», «Молитва за гетьмана Мазепу»), Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала та Аліна Ковальська.

Промо-кампанія фільму в Україні вже розпочалася. Вона базується на масштабному соціально-просвітницькому проекті компанії FILM.UA Group за підтримки генерального медіа-партнера каналу «Україна», метою якого є популяризація персони Гарета Джонса в Україні і світі, та збереження пам’яті про Голодомор в Україні 1932-33 років.

 

Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) – центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра культури і який реалізує державну політику у сфері кінематографії. Голова Держкіно – Пилип Іллєнко.

Український культурний фонд – державна установа, створена у 2017 році, з метою сприяння розвитку в державі національної культури і мистецтва, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавством, спрямовується та координується Міністерством культури України. Виконавчий директор — Юлія Федів.

Асоціація кіноіндустрії України (АКУ) була створена для сприяння всебічному розвитку і популяризації українського кінематографа як в Україні, так і за її межами, разом або у співпраці з органами державної влади, приватними структурами, благодійними фондами та представниками міжнародних структур. Свою діяльність Асоціації розпочала у 2015 році. Голова Асоціації – Володимир Яценко.

Українська Кіноасоціація (УКА) – фахове неприбуткове відкрите об’єднання продюсерів телебачення і кінематографії, що представляє інтереси галузі виробництва аудіовізуального контенту України. Одним з основних завдань УКА є створення сприятливих умов для вітчизняної індустрії у співпраці з органами державної влади та представниками міжнародних структур. Заснована у 2011 році. Виконавчий директор Асоціації – Вікторія Ярмощук.

«Ініціатива заради майбутнього» – український благодійний фонд, заснований Ігорем Янковським. Благодійна організація об’єднала однодумців за спільною метою – розробкою та впровадженням освітніх і культурних програм в Україні.

Читайте також:

Найочікуваніші українські фільми 2019 року 

Коментарі