kinowar.com

У Києві відбудеться перший «Кіноогляд Сучасного Українського Кіна»

З 12 по 14 вересня в Києві, в Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6), вперше відбудеться «Кіноогляд Сучасного Українського Кіна». Захід пройде за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Кіноогляд

Кожен глядач зможе безкоштовно відвідати триденну програму кінопоказів та майстер-класів, головний фокус якої спрямований на конкурс короткометражних українських фільмів та відкриття нових імен.

12 вересня о 19:00 відбудеться церемонія відкриття Кіноогляду. Фільмом-відкриттям стане переможець численних фестивалів – короткометражний фільм румунського режисера Богдана Мурешану «Різдвяний подарунок». Стрічка перемогла на Міжнародному фестивалі короткометражного кіно в Клермон-Феррані, Франція та отримала нагороду на Міжнародному фестивалі короткометражних фільмів у Палм-Спрінгз, Каліфорнія.

Програма Кіноогляду представлена 3-ма блоками:

  1. Конкурсна програма
  2. Позаконкурсна програма
  3. Публічні розмови

До конкурсної програми Кіноогляду увійшли 40 короткометражних українських фільмів, більшість з яких буде показана вперше. Програма ділиться на 4 блоки: ігрове кіно, документальне кіно, анімація та експериментальне кіно. За допомогою глядацького голосування буде обраний переможець у кожному блоці. А Ґран-прі отримає стрічка, яка стане найкращою на думку журі.

До складу журі Кіноогляду увійшли:

  • Іван Фролов – відомий український дизайнер, засновник бренду FROLOV
  • Катерина Тейлор – керівниця культурних проєктів, засновниця Port.agency
  • Настасія Євдокимова – менеджерка мистецьких проєктів, кураторка освітньої програми «Гімназія» фестивалю ГОГОЛЬFEST, керівниця відділу промоції читання Українського інституту книги.

За словами організаторів події, члени журі спеціально обирались не з кіноспільноти, а з культурної сфери, щоб отримати оцінки кінострічок з ширшого кута зору.

Кіноогляд

Позаконкурсна програма Кіноогляду буде представлена трьома показами:

  • «Золоте» – українські короткометражні фільми, що отримали нагороди на основних українських фестивалях
  • «Львів у фокусі» – короткометражні фільми, створені за підтримки Львівської кінокомісії
  • «На межі» – іноземні короткометражні фільми

Також у рамках Кіноогляду відбудуться три публічні розмови:

  • з режисеркою Мариною Степанською на тему «Короткометражно – повнометражний марафон»
  • з режисером Антоніо Лукічем після показу його короткометражного фільму в жанрі «мок`юментарі» «Хто підставив Кіма Кузіна»
  • з акторкою Катериною Молчановою після показу німецького короткометражного фільму «Бензин»за її участі

З 7 вересня на Кіноогляді пройде також Інтенсив кінокритиків, під час якого 9-х відібраних студентів навчатимуть писати рецензії українські кінокритикині:

  • Дарія Бадьор – редакторка відділу «Культура» онлайн-видання LB.ua, голова селекційної комісії кінофестивалю «Київський тиждень критики», членкиня ФІПРЕССІ, співзасновниця ГО «Спілка кінокритиків України»
  • Анна Дацюк – лекторка, випусковий редактор ресурсу про кіно та комікси Vertigo, членкиня ГО «Спілка кінокритиків України»

Під час Кіноогляду студенти пройдуть справжню практику: писатимуть про фільми конкурсної та позаконкурсної програм у блозі сайту СУК.

Кіноогляд проводиться учасниками громадської організації «Сучасне Українське Кіно «СУК» за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Українського Культурного Фонду.

Коментарі