kinowar.com

У Києві відбулась прем’єра воєнної екшн-драми “Черкаси”

25 лютого в столичному кінотеатрі «Київська Русь» пройшла урочиста прем’єра фільму «Черкаси», заснованого на реальних подіях. Стрічка розповідає історію однойменного морського тральщика, який під час анексії Криму на початку 2014 року був заблокований російськими судами в озері Донузлав. «Черкаси» став останнім українським кораблем, що чинило опір та не спустило державний прапор.

Черкассы фильм

На прем’єру завітала знімальна команда: режисер Тимур Ященко, продюсерки Марта Лотиш та Ірина Клименко, актори Роман Семисал, Дмитро Сова, Євген Ламах, Олег Щербина, Руслан Коваль, Євген Авдєєнко, Михайло Воскобойнік, Олександр Лаптій, Вадим Лялько, Олесь Каціон та Вадим Запісочний, а також Юрій Федаш – командир U311 «Черкаси», який став консультантом фільму.

У фойє кінотеатру відбулася офіційна частина заходу. Команда поділилася своїми враженнями від роботи над фільмом та цікавими історіями зі зйомок.

Прикрасою цієї частини став виступ Заслуженого академічного Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України, який виконав, зокрема, частину саундтреку до фільму – пісні «Чорна Гора» та «Воїни Світла».

«Потужна енергія, яку дав мені Майдан, шукала виходу, де реалізуватися. Спочатку я побачив новину про «Черкаси». Я сам родом з Черкас, і це було дуже важливо для того, щоби фільм відбувся – це був нібито гачок, що зачепився у моїх мізках. І коли я побачив відео з корабля «Ольшанський», де хлопці співали «Воїни світла», а під відео було підписано, що це «Черкаси»… Тут всі внутрішні вектори зійшлися. Окрім спротиву й геройства цього тральщика, мені було дуже цікаво відкрити глядачеві світ воєнно-морських сил України. Я хочу присвятити цей фільм Україні за обраний незалежний шлях», розповів режисер стрічки Тимур Ященко.

прем'єра воєнної екшн-драми Черкаси

Своєю історією поділився Юрій Федаш – командир корабля «Черкаси»:

«Я не вважаю, що я й мій екіпаж є героями. Ми просто намагалися робити справу, яку повинен робити кожен військовослужбовець. Ми намагалися вийти з цієї ситуації максимально людьми, військовими, виконати обов’язок і не зрадити присязі. Безвихідна ситуація – це не причина здаватися ворогу чи йти на якісь поступки. Потрібно максимально боронити інтереси своєї держави всіма засобами й методами, поки є можливість. А українське кіно може цьому допомогти, якщо буде знімати більше фільмів про військових».

Серед гостей прем’єри були помічені Віктор Андрієнко, Андрій Кокотюха, Ольга Навроцька, Олег Михайлюта, Євген Магда, Соломія Вітвіцька, Андрій Хливнюк, Ахтем Сеітаблаєв, Наталка Карпа, Володимир Ращук.

прем'єра воєнної екшн-драми Черкаси

«Мені сподобалося те, що у фільмі є розповідь про події, вчинки, характери команди. Це доволі рідкісний випадок у військовій драмі. Сподобалося те, що багато уваги було приділено саме розвитку характеру відносин. Я зрозумів, що ця історія команди, їхніх стосунків, вибору, рішень, подій, з якими вони стикалися і того, що вони з них винесли для себе, – це певним чином відображення того, що відбувається в Україні.

Мені не вистачило трохи пояснень – чому це відбулося саме так, а це так. Я би спитав режисера, де межа між документальним фактом і міфом, легендою», – поділився своїми думками після перегляду Ахтем Сеітаблаєв.

Ахтем Сеитаблаев

По завершенні показу фільму команда подякувала глядачам, і кожен поділився своїми емоціями з залом.

Наступним пунктом великого промо-туру стрічки стане Полтава, де команда представлятиме «Черкаси» уже в середу 26 лютого. Далі творці фільму вирушать до Черкас, де за підтримки Черкаської міської ради та Черкаської облдержадміністрації зустрінуться з моряками, які служили на тральщику «Черкаси» під час подій 2014 року. 3 березня відбудеться урочистий захід у Маріуполі – місті, в якому базується буксир «Корець», що став прототипом морського тральщика «Черкаси» для зйомок. А наступного дня, 4 березня, творці фільму завітають до Запоріжжя.

Всеукраїнська прем’єра фільму 27 лютого.

прем'єра воєнної екшн-драми Черкаси

Фільм виробництва MKK Film service (Україна) та Inter Media (Польща) створений за підтримки Державного агентства України з питань кіно, ВМС ЗС України, краудфандингової платформи «Велика Ідея», Міжнародного фонду «Відродження», Львівської міської ради, Львівської обласної адміністрації, Черкаської обласної адміністрації.

Дистрибуцію стрічки на території України здійснюють компанії MMD UA та FILM.UA Distribution. FILM.UA Distribution також відповідає за міжнародну дистрибуцію фільму. Прем’єра фестивальної версії фільму «Черкаси» відбулася 16 липня 2019 року на Одеському міжнародному кінофестивалі. Фестивальна історія воєнної драми продовжилась участю в основному конкурсі 35-то Варшавського міжнародного кінофестивалю, одного з 15 міжнародних кінофестивалів класу А, що проходив у жовтні 2019 року.

Офіційний бродкастер фільму – 1+1 media.

фільм «Черкаси»

Синопсис: Лютий 2014 року. Починається окупація Кримського півострову. Мінний тральщик «Черкаси» разом з іншими українськими кораблями заблокований в озері Донузлав — шлях до моря перекритий затопленими судами російського флоту. Це пастка. Наші кораблі починають здаватися росіянам. Здається, іншого виходу просто нема.

Фільм засновано на реальних подіях. Історія останнього українського корабля у Криму, який чинив опір і продовжував відважну боротьбу.

Режисер-постановник: Тимур Ященко

Оператор: Юрій Дунай

Продюсери: Марта Лотиш, Ірина Клименко

Автори сценарію: Тимур Ященко, Роберт Квільман

Жанр: воєнна екшен-драма

Художник-постановник: Олексій Величко

Звукорежисер: Володимир Третяков, Фарід Мбайдін

Композитор: Антон Байбаков

Вокал: Катя Chilly Group 432 Гц

Режисер монтажу: Олександр Чорний

Художник по гриму: Марія Пилунська

Художник по костюмах: Дарія Кочнєва

Другий режисер: Дарина Лукашенко

У ролях: Роман Семисал, Дмитро Сова, Євген Ламах, Олег Щербина, Руслан Коваль, Євген Авдєєнко, Вадим Лялько, Віталіна Біблів

Виробник: ТОВ «МКК фільм сервіс» (Україна), Inter Media LLC (Польща), за підтримки Державного агентства України з питань кіно

Читайте також:

Найочікуваніші українські фільми 2020 року

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Коментарі