kinowar.com

У Києві відбулася урочиста прем’єра фільму «Додому» Нарімана Алієва

5 листопада у столичному кінотеатрі «Оскар» (ТРЦ Gulliver) відбулася урочиста прем’єра драми «Додому» Нарімана Алієва, національного кандидата на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм». Фільм представили особисто режисер, виконавці головних ролей Ахтем Сеітаблаєв і Ремзі Білялов, та творча група фільму. Партнер прем’єрного показу – ресторан кримськотатарської кухні MusafirФільм виходить у широкий український прокат 7 листопада.

Наріман Алієв

Гостями прем’єрного показу стали: Святослав Вакарчук, Джамала, Олег Сєнцов, Жан Беленюк, Анна Копилова, Рефат Чубаров, В’ячеслав Соломка, Дядя Жора, Єгор Олесов, Олексій Трітенко, Сергій Висоцький та інші.

Святослав Вакарчук, Наріман Алієв

Святослав Вакарчук, Наріман Алієв

Ахтем Сеітаблаєв, Джамала

Ахтем Сеітаблаєв, Джамала

Олег Сєнцов

Олег Сєнцов

«Додому» – повнометражний дебют режисера Нарімана Алієва. Фільм розповідає історію кримського татарина Мустафи. Двоє його синів поїхали в Київ після анексії Криму. Розповідь починається з того, що гине його старший син Назім, і батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Головні ролі у стрічці виконали відомий український актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв та актор Ремзі Білялов. Продюсером стрічки виступає Володимир Яценко («Атлантида», «Дике поле»), а його міжнародною промоцією займається компанія Wild Bunch.

Світова прем’єра фільму відбулася у конкурсній програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. В Україні фільм було вперше показано в рамках міжнародної конкурсної програми Одеського кінофестивалю, де «Додому» виборов Гран-прі – «Золотого дюка», який присуджується за результатами глядацького голосування. Також на рахунку роботи Нарімана Алієва головний приз Міжнародного кінофестивалю у Бухаресті (BIFF).

Ахтем Сеітаблаєв

Ахтем Сеітаблаєв

Наразі «Додому» продовжує збирати премії та нагороди. Стрічка стала тріумфатором другої Національної премії кінокритиків України КІНОКОЛО – її було відзначено як найкращий фільм року, а Наріман Алієв та Ахтем Сеітаблаєв були нагороджені як найкращий режисер та актор. «Додому» було також визнано найкращим іноземним фільмом 7-го Міжнародного Босфорського кінофестивалю у Стамбулі; де Ахтем Сеітаблаєв також отримав премію за найкращу чоловічу роль. Фільм Алієва було також показано в рамках фестивалю українських фільмів у Варшаві, де він отримав приз глядацьких симпатій.

Також «Додому» увійшов у лонг-лист 77-ї премії «Золотий глобус» і побореться за номінацію на премію Голлівудської асоціації іноземної преси у категорії «Найкращий іншомовний фільм».

Стрічка створена за підтримки Міністерства культури України, дистриб’юція здійснюється за промопідтримки Держкіно України.

Медіапартнери: Наше радіоФокусТеленеделяКорреспондентPlatfor.maMoviegram

Коментарі