kinowar.com

У Києві пройшов 6-й анімаційний фестиваль LINOLEUM

З 4 по 8 вересня, шостий рік поспіль, у києві відбувався міжнародний фестиваль LINOLEUM – найбільший показ незалежної анімації в україні. Протягом фестивалю відбулися покази більше 250 анімаційних робіт із 40 країн у конкурсній, позаконкурсній та дитячій програмах, на спеціальних показах та показах експериментальної анімації та відеоарту. Також пройшла серія безкоштовних тематичних майстер-класів, лекцій та воркшопів.

LINOLEUM фестиваль

LINOLEUM 2019 збирав учасників та гостей на двох локаціях: всі покази проходили київському кінотеатрі «Жовтень», а освітня програма – у креативному просторі IZONE. Програма фестивалю традиційно складалася з трьох конкурсів – українського, міжнародного та конкурсу комерційної анімації.

8 вересня на церемонії нагородження фестивалю були оголошені переможці програм та відзначено найкращі роботи. До складу журі, нагадаємо, цьогоріч увійшли: Міхал Бобровські, Мартін Сматана, Саша Рубан, Нікіта Діакур, Фредерік Сіґель та Олексій Тертишник.

У конкурсі комерційної анімації змагалися музичні кліпи, реклама та освітні фільми. На церемонії авторитетне журі відзначило роботи:

  1. «UQiYOloTus», режисер Такуто Такаяма, Японія
  2. «Хай живе читання!» (Hooray for reading!), режисерка Бріт Райс, Бельгія
  3. Реклама для Додо Сокс, режисер Роман Дзвонковський, Україна

Переможцем конкурсу комерційної анімації стала робота «Usted SeñalemeloMañana», музичний кліп режисерів Пабло Рафаеля Ролдана та Езекеля Торреса з Аргентини.

Usted Señalemelo - Mañana

У міжнародній програмі фестивалю спеціальні відзнаки фестивалю отримали анімаційні фільми:

  1. «Замок» (Castle), режисер Ротьаро Міядзіма, Японія
  2. «Ні, я не хочу танцювати!» (No, I Don’t Want to Dance!), режисер Андреа Вінчігуерра, Велика Британія
  3. «Папір або пластик» (Paper or Plastic), режисерки Ната Метлюх, США.

Переможцем міжнародного конкурсу стала стрічка «По пам’яті» (Memorable), режисера Бруно Колле, виробництва Франції.

По пам’яті

В українській програмі LINOLEUM цього року було представлено 8 національних анімаційних фільмів.

Спеціальну відзнаку журі фестивалю отримала стрічка «Пуповина» Олександра Бубнова.

А кращим українським анімаційним фільмом став фільм «Кохання» Микити Лиськова.

Кохання

Також під час церемонії нагородження LINOLEUM 2019, партнери та друзі фестивалю мали змогу привітати українських аніматорів за власними вподобаннями.

Так грант на розвиток та майбутні досягнення у анімаційній індустрії від Михайла Царьова, засновника LINOLEUM, отримав проект «Жовтий автобус».

Novella Wacom, творчий партнер фестивалю, нагородили планшетом «Intuos M Bluetooth» Микиту Лиськова, режисера фільма-переможця «Кохання».

Також усі українські учасники конкурсних програм отримали книжки з графічного дизайну та ілюстрації від видавничого партнера фестивалю ArtHuss.

LINOLEUM вдячний учасникам, членам журі, волонтерам та гостям фестивалю. Разом ми вже вшосте зробили неможливе! До зустрічі наступного року!

 

Фестиваль LINOLEUM 2019 проходив за підтримки Українського культурного фонду, Державного агентства з питань кіно, Посольства Королівства Нідерланди в Україні, Австрійського культурного форуму у Києві та Французького Інституту в Україні.

Організатор фестивалю – анімаційна студія Animagrad.

Програмні партнери: Українська Анімаційна Асоціація (УАнімА), Так Треба Продакшн,  Digital Cinema Ukraine

Медіа-партнери: Kinowar.com, bodo.ua, Фокус, Кіноафіша, Букви

Кінотеатральний партнер: Планета Кіно

Радіо-партнер: NRJ

Слідкуйте за оновленнями на сайті фестивалю https://linoleumfest.com/ та у соцмережах facebook та instagram

 

Довідка

Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM – найбільший  міжнародний анімаційний фестиваль в Україні, який щорічно з 2014 року пропонує учасникам та гостям протягом чотирьох днів переглянути найкращу вітчизняну та світову анімацію, відвідати спеціальну освітню програму, взяти участь у воркшопах визнаних та найбільш відомих представників анімаційної індустрії країни, познайомитися та перейняти досвід іноземних гостей фестивалю.

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році на підставі відповідного Закону України з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавством, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) – центральний  орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра культури і який реалізує державну політику у сфері кінематографії.

Коментарі