kinowar.com

У Харкові триває найбільший кінофестиваль Східної України

Кінофестиваль Kharkiv MeetDocs відкрив претендент на премію «Оскар» від України – дебютний фільм 26-річного кримськотатарського режисера Нарімана Алієва «Додому».

Додому

На відкриття фестивалю Kharkiv MeetDocs EUFF, яке відбулось у Театрально-концертному центрі 25 вересня, завітали постійний заступник Генерального консула Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (офіс в Дніпрі) Петер Шмаль, легендарний український документаліст Сергій Буковський, співзасновник фестивалю незалежного короткометражного кіно «Бардак» Антон Фролов та режисер фільму-відкриття «Додому» Наріман Алієв.
ІІІ кінофестиваль триватиме п’ять днів – до 29 вересня включно – на різних локаціях міста, де будуть представлені 26 повнометражних і 38 короткометражних картин. Серед них – 13 харківських, 2 українських, європейська і світова прем’єри. Фільми-претенденти на премію «Оскар» від України та Швеції, учасники Берлінале та Одеського міжнародного кінофестивалю.

«Всі фільми підбиралися під інтереси наших східних регіонів, Харкова, публіки, глядачів. Тому що фільм робиться для глядача, в першу чергу. Ми намагалися підібрати найяскравіші новинки останніх двох років. Це 18 фільмів повного документального метру,3 фільми ігрового метру, які мали гучні прем’єри на кінофестивалях – від Санденса в Америці, до Канн у Європі та інші», – наголосила директорка Євгенія Крігсхайм.

Kharkiv MeetDocs

Організаторами кінофестивалю є ГО «Mediafrontline e.V.» у партнерстві із Think Thank Ukraine.  Кінофестиваль відбувається за підтримки Федерального міністерства іноземних справ Німеччини. На церемонії відкриття був присутній пан Петер Шмаль, постійний заступник Генерального консула Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (офіс в Дніпрі);
«Федеральний уряд хоче за допомогою інструментів культурної й освітньої політики створити можливості для того, щоб у передполітичному просторі відбувалися дискусії і знаходилося порозуміння щодо мрій і травматичного досвіду народів, щодо багатого на конфлікти минулого та щодо сподівань на розвиток і суспільно-соціальний прогрес. Цього можна досягти лише тоді, якщо якомога більшій кількості задіяних діячів тієї чи іншої країни буде надана можливість для зміцнення соціальної згуртованості і побудови структур громадянського суспільства, для сприяння розвитку основ вільного, демократичного та плюралістичного устрою і тим самим. для забезпечення мирного співіснування народів у Європі в майбутньому», – підкреслив постійний заступник консула.

Харків’яни влаштували гучні овації режисеру Наріману Алієву. Фільм щиро зворушив глядачів.
«Я намагався передати свої емоції, які відчуваю через події останніх 5 років. Над фільмом ми почали працювати у 2016 році, десь рік ми писали сценарій. Після того, як ми отримали підтримку держави, ми почали процес зйомок, потім представили фільм у Каннах. І нарешті, із 7 листопада «Додому» виходить в український прокат», – підкреслив режисер Наріман Алієв.

Основну документальну секцію представлять як провідні європейські та світові стрічки, так і найсвіжіші українські документальні роботи («Історія Зимового саду» Семена Мозгового, «Брати по зброї» Сергія Лисенка, «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» Надії Парфан, «Вірю. Чекаю. Молюся» Катерини Стрельченко).

27 вересня відбудеться українська прем’єра фільму Аскольда Курова «Новая», який розповідає про існування єдиної незалежної газети в Росії.
Також покажемо білорусько-українську картину «Моя бабуся з Марса», яка оповідає історію літньої жінки, котра живе в окупованому Криму і майже залишилась без подруг через свої проукраїнські погляди. Режисер Александр Міхалковіч сам став одним із героїв стрічки. Він їде до своєї бабусі на 80-річчя, разом із ним підтримати її збирається вся родина.
В рамках фестивалю відбудеться ретроспектива Сергія Буковського. 27 вересня буде показано два фільми.
«Завтра свято» став одним з перших фільмів «критичної школи» в українському документальному кіно. Він був знятий на замовлення держави – потрібно було створити типовий радянський документальний фільм на «виробничу тематику», який би розповідав про проблеми на птахофабриці. Але стрічка показала птахофабрику як метафору радянського суспільства в цілому.
Фільм «Червона земля» про унікальне українське поселення, що вже понад сто років існує в Бразилії. Перебуваючи в оточенні чужої культури і релігії, українці зберігають традиції та мову свого народу.
Одразу дві роботи порушать теми ЛҐБТК-спільноти. Це фільм Маї Н’юелл «Gayby baby» про життя чотирьох дітей, чиї батьки геї або лесбійки. У ньому досліджується, чи вплинув на них цей факт. Кінострічка демонструватиметься мовою оригіналу, без українських субтитрів. А в день завершення фестивалю, 29 вересня, в Invite Hub український кліпмейкер та ЛҐБТК-активіст Юрій Двіжон презентує продовження свого проєкту «Не ховай очей–2», що розповідає долю п’ятьох українців у США.
Закриє фестиваль фільм Віталія Манського «Свідки Путіна». Події у фільмі починаються 31 грудня 1999 року, коли Російська Федерація дізналася про нового президента. Фільм заснований на документальних свідченнях операції «Наступник», унаслідок якої країна отримала президента, який править нею донині. Режисер представить кінострічку особисто.

Коментарі