kinowar.com

“Чужа” Швейцарія вперше в Україні

У 2019 відзначаємо 40 річницю легендарного науково-фантастичного фільму “Чужий” (1979, режисер Рідлі Скотт)

Чужой (Alien)

Мультидисциплінарна програма заходів (кінопокази, виставка та концерт) з 25 травня по 30 червня

За кадром фильма Чужой

Візуальний концепт та істоту “Чужого” створив швейцарський художник Ганс Рудольф Ґіґер (1940-2014). З цієї нагоди до Києва завітають кілька “чужих” із Швейцарії. Ретроспективна виставкॳґера у Довженко-Центрі відбудеться з 30 травня по 30 червня і представить оригінальні роботи митця та документальні фільми про нього. Заходи паралельної програми проведуть Довженко-Центр та галерея Триптих. “Чужі” увійшли до програми 48-го КМКФ “Молодість” разом із відкриттям виставки Г.Р.Ґіґера 30 травня, спеціальним показом фільму “Чужий” 27 травня у кінотеатрі “Київ” та концертом індустріального електро-рок гурту Young Gods у клубі MonteRay Club 02 червня.

Как создавали Чужого Ханс Руди Гигер и его рисунки

Презентуючи цих “чужих”, організатори вирішили вийти за межі кліше і показати інший бік Швейцарії – можливо, не такий традиційний, але дуже важливий для її ідентичності та впливу; показати її як інноваційну та візіонерську країну. Ці події напевне спровокують цікавий та корисний обмін думками і допоможуть як Швейцарії, так і Україні формувати їхнє власне майбутнє.

Ганс Рудольф Ґіґер, enfant terrible світового мистецтва, «батько біопанку», є автором дизайну найбільш впізнаваного образу монстра у світовому кінематографі – Чужого. Фільм назавжди змінив жанри наукової фантастики та жахів, потужно вплинув на поп-культуру й дизайн у кіно, коміксах та комп’ютерних іграх. З 30 травня до 30 червня у Довженко-Центрі діятиме виставка “АЛІЄНація: ретроспектива Г.Р. Ґіґера”. Вперше в Україні будуть представлені оригінальні твори лауреата премії “Оскар” за найкращі візуальні ефекти Г.Р. Ґіґера. Серед найбільш вражаючих робіт – двометрова скульптура “Чужого” та 6 інших скульптур, а також 32 графічні твори 1960-2000-х рр., як знакові, так і раритетні, такі, що відображають пошуки митця на різних етапах його творчого шляху. В експозиції будуть представлені “Біомеханоїди” 1960-х, “Трип-Тихон” 1970-го, біомеханічні пейзажі 1970-х, енциклопедичний автопортрет 1976-го, ранній концепт-арт для нереалізованого фільму Алехандро Ходоровського “Дюна” та для фільму “Чужий”. Твори надано музеєм Ґіґера (HR Giger Museum) (Грюєр, Швейцарія), заснованим самим художником у 1998 році.

Как создавали Чужого Ханс Руди Гигер и его рисунки

Роботи Ґіґера знайшли своє відображення і втілення в музиці, де він має численних фанів, які активно зверталися до його творчості у візуалізації своїх робіт. Музичні твори культового індустріально-рокового гурту The Young Gods стали ідеальним саундтреком наживо для фільму “Swiss Made 2069”, співрежисером якого був сам Ґіґер. The Young Gods є одним із найвпливовіших та інноваційних європейських музичних гуртів за останні 30 років. Їхня творчість інспірувала багато знаменитих музикантів, на кшталт Pitchshifter, Mike Patton, Sepultura, The Edge (U2), Devin Townsend, Ithak, Econoline Crush та навіть Девіда Боуі. Група The Young Gods була заснована у Швейцарії у 1985-му і відтоді випустила 12 студійних альбомів. Останній альбом Data Mirage Tangram вийшов у лютому 2019 року.

Как создавали Чужого Ханс Руди Гигер и его рисунки

1. ГАНС РУДОЛЬФ ҐІҐЕР (HR GIGER, 1940-2014)

Народився в місті Кур (Швейцарія) в родині аптекаря. Наприкінці 1957-66 рр. навчався в художніх школах Цюріха, публікував свої графічні твори в андеграундних журналах, займався прикладним дизайном. Цікавився Фройдом та вів графічний щоденник своїх сновидінь-жахів. У 1966-му зустрів свою музу – акторку Лі Тоблер, чиї риси вгадуються в його численних роботах. Дебютував у кіно в 1968-му, в артхаусній фантастичній стрічці “Swissmade 2069”, де він знявся й сам, і де вперше з’явився його образ Чужого. Ґіґер працював також з режисером Алехандро Ходоровським і письменником Деном О’Бенноном над проектом фільму «Дюна», що так і не був втілений (згодом стрічку зняв Девід Лінч). Проте серія малюнків до фільму набула культового статусу та вплинула на багатьох митців. В результаті цього проекту О’Беннон, сценарист фільму «Чужий», залучив Ґіґера до подальшої співпраці. Цікаво, що перші ескізи 20th Century Fox не прийняла, оскільки студія вважала їх надто ексцентричним, гадала, що аудиторія їх не сприйме. Втім режисер Рідлі Скотт, вражений книгою Ґіґера «Некрономікон», знову звернувся до митця і наполіг на його залученні. Ґіґер створив для першого «Чужого» не лише дизайн персонажів, але цілий світ – атмосферні середовища, інтер’єр, екстер’єр, задні плани, декорації, пейзажі. У 1980-му Ґіґер отримав премію «Оскар” за візуальні ефекти. Згодом митець працював над фільмами жахів «Полтергейст 2» (1986) та «Особина» (1995). Ґіґер мав також тісний зв’язок з музичною індустрією: є автором стійки мікрофона соліста Korn, електрогітар Ibanez, обкладинок для альбомів Emerson, Lake and Palmer, Деббі Харрі (включені журналом Rolling Stone в 100 найвидатніших обкладинок століття), а також Danzig, Shiver, County Morgue, Celtic Frost, Triptykon та багатьох інших.

Стойка микрофона Korn Гигер

 

2. Довженко-Центр: Ретроспективна виставка Ґіґера “АЛІЄНація” та паралельна програма (30 травня – 30 червня)

27 травня о 19:30 відбудеться показ легендарного фільму “Чужий”. Вперше фільм майбутньої франшизи вийшов на екрани 40 років тому, у 1979-му. Він змінив сприйняття фільмів жахів та наукової фантастики. Завдяки йому Ґіґер став лауреатом премії “Оскар” за найкращі візуальні ефекти. В рамках цьогорічної “Молодості” також відбудеться показ американської документальної кінокартини «Пам’ять: як з’явився “Чужий”» режисера Александра О. Філіппа. Фільм розкриває містичні джерела, на яких базується концепт “Чужого” — єгипетську та грецьку міфології, андеграундні комікси, мистецтво Френсіса Бекона та Ґіґера.

32 оригінальні графічні твори та 7 скульптур 1960-2000-х рр., як знакових, так і раритетних, таких, що відображають пошуки митця на різних етапах його творчого шляху, з 30 травня до 30 червня можна буде побачити на виставці у холі Довженко-Центру. В експозиції глядачі побачать “Біомеханоїди” 1960-х, “Трип-Тихон” 1970-го, біомеханічні пейзажі 1970-х, енциклопедичний автопортрет 1976-го, ранній концепт-арт для нереалізованого фільму Алехандро Ходоровського “Дюна” та для фільму “Чужий”. Серед найбільш вражаючих робіт – двометрова скульптура “Чужого”. Твори надано музеєм Ґіґера (HR Giger Museum) (Грюєр, Швейцарія), заснованим самим художником у 1998 р.

Більше про митця та його творчість відвідувачі виставки дізнаються за документального фільму «Темна Зірка: Світ Г.Р. Ґіґера» (Dark Star: H. R. Gigers Welt, 2014, реж. Белінда Саллін) та з кінолекторію Довженко-Центру, що покаже фільми 1960-1980-х років, знятих за життя митця та його безпосередньої участі.

В рамках виставки Довженко-Центр запланував паралельну програму*, перші події з якої відбудуться вже 30 травня:

18:00 спеціальний музичний перформанс, натхненний Г.Р.Ґіґером, від Українського Імпровізаційного Оркестру під керівництвом Дмитра Радзецького.
19:00 в рамках виставки Г.Р. Ґіґера відбудеться лекція Марко Вітціга, куратора HR Giger Museum і особистого друга Г.Р. Ґіґера.
* програму заходів буде додатково оголошено згодом

Виставка Г.Р. ҐІҐЕР. АЛІЄНація
Місце: Довженко-Центр, вул. Васильківська, 1, метро Голосіївська
Тривалість: 30 травня – 30 червня 2019
Години роботи: 12:00 – 20:00 (понеділок вихідний)
Вхід 80 грн.
Пільговий квиток 50 грн. для студентів та пенсіонерів за наявності дійсного посвідчення
Вхід для дітей до 16 років тільки у супроводі дорослих, за ціною пільгового квитка
Вхід вільний для співробітників музеїв, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників бойових дій за наявності дійсного посвідчення

3. КМКФ “Молодість”, показ фільму ЧУЖИЙ (1979) та документального фільму

27 травня 19:30 – показ відреставрованої версії фільму “Чужий” (1979) з українськими субтитрами в рамках програми фестивалю. Кінотеатр “Київ”, вул. Велика Васильківська, 19.

29 травня – показ документального фільму “Пам’ять: як з’явився “Чужий” режисера Александра О. Філіппа.

4. Електро-рок-група The Young Gods – концерт у клубі MonteRay Club

Електро-рок-група The Young Gods

02 червня відбудеться концерт швейцарського рок-гурту The Young Gods, Monteray Club, вул. Прорізна, 8.

Квитки за лінком: concert.ua/ru/event/the-young-gods

Творчість Ґіґера знайшла своє відображення і реалізацію в музичній сфері, де він має багато прихильників, які активно використовують надбання митця для візуального відображення власної творчості. Значний відгук і взаємодію роботи Г.Р. Ґіґера знайшли зокрема серед представників нішевої рок музики. Наприклад, представники метал-року Danzig, Carcass, Atrocity визнали художні твори метра найкращою візуалізацією їх звучання, тож відобразили їх на обкладинках своїх альбомів.

Музичні твори культового індастріал-рок гурту The Young Gods стали ідеальним live-саундтреком до фільму «Swiss Made 2069», одним з режисерів якого є Ґіґер. Відчути і перейняти енергію та настрій творця через музику можливо на концерті гурту The Young Gods у Києві, який заплановано як один з заходів програми, присвяченої 40-річчю фільму “Чужий”.

The Young Gods є одним із найвпливовіших та інноваційних європейських музичних гуртів за останні 30 років. Їхня творчість інспірувала багато відомих музикантів, на кшталт Pitchshifter, Mike Patton, Sepultura, The Edge (U2), Devin Townsend, Ithak, Econoline Crush та навіть Девіда Бові. Група заснована у 1985-му та випустила 12 студійних альбомів, а в Києві презентує новий Data Mirage Tangram, реліз якого відбувся у лютому цього року. Київ стане одним із 50 європейських міст міжнародно концертного туру гурту.

5. Галерея Triptych: Global Arts Workshop: Виставка «Camera Obscura. Ґіґер та фотографія. 1950-1960-ті»

30 травня – 12 червня виставка «Camera Obscura. Ґіґер та фотографія. 1950-1960-ті» в галереї Triptych: Global Arts Workshop, Андріївський узвіз, 34.

Щодня, 11.00 – 19.00, вхід вільний

 

ОРГАНІЗАТОРИ І КУРАТОРИ ПРОЕКТУ

Посольство Швейцарії в Україні – Гійом Шойрер, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні:

“Неординарний і пограничний, унікальний і тривожний світ швейцарського художника Г.Р. Ґіґера веде нас далеко від казкової ідилії «Хайді» і зелених пасовищ чистої і впорядкованої Швейцарії. Тим не менш, він повністю є частиною швейцарського культурного ландшафту. Завдяки роботі Г.Р. Ґіґера і цієї виставки ми представляємо інший аспект Швейцарії, ймовірно, менш традиційний, але так само важливий для її ідентичності та її впливу – альтернативної, інноваційної та візіонерської Швейцарії”.

Цитати Посла:
“Ці проекти акцентують сучасну, урбаністичну, динамічну Швейцарію всупереч традиційними кліше на зразок “країни Хайді”
“Рефлексії швейцарського художника Г.Р. Ґіґера зосереджуються на питаннях, що постають перед людством перед лицем “прогресу”, машин, технологій і майбутнього в цілому, є актуальними і для нинішньої України”.
“Чужа Швейцарія” має мультидисциплінарний характер і є прикладом багатства та культурного різноманіття сучасної Швейцарії. Вона висвітлює творчість всесвітньовідомого швейцарсько-німецького художника та швейцарського індустріального гурту, що спілкується французькою, так само відомого за межами країни. Мультикультуралізм/мультилінгвізм, що практикується в Швейцарії, дозволяє нам зробити свій внесок на міжнародній сцені.”
“Цими проектами Швейцарія має на меті поділитися та стимулювати продуктивні дискусії в Україні для того, аби сприяти вашій країні у формуванні свого майбутнього”.
“Крім всього іншого, Україна сьогодні також долає кліше про себе. Вона теж здійснює свою технологічну революцію і зараз володіє однією з найбільш розвинених індустрією ІТ та стартапів у Європі, які все більше застосовуються швейцарськими компаніями.

Довженко-Центр – Іван Козленко, генеральний директор:

“Проектом про Г.Р Ґіґера ми розпочинаємо регулярну виставкову практику у Довженко-Центрі – це новий вимір нашої роботи, який невдовзі розвинеться в просторі Музею кіно. Восени він відкриється масштабним проектом «ВУФКУ: Lost&Found. Українська кінореволюція 1920-х». Тим часом нам надзвичайно приємно разом із партнерами втілити міжнародну музейну виставку. “АЛІЄНація” – міждисциплінарний проект, що демонструє багатовимірність легендарного митця, який суттєво вплинув на кінематограф другої половини ХХ ст. Г.Р. Ґіґер зажив світової слави завдяки «Чужому», що став прикладом успішного симбіозу сучасного мистецтва та кіноіндустрії. Однак його творчі інтенції є значно ширшими, в чому глядачі зможуть переконатися в експозиції проекту та на подіях паралельної програми виставки.”

Довженко-Центр – найбільший український кіноархів, що зберігає понад 5000 найменувань ігрових, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів. Є єдиним членом Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) в Україні. Здійснює реставрацію, збереження національних фільмів, особистих архівів кіномитців, музейних фондів, наукові дослідження в галузі кінематографії, дистрибуцію та промоцію українського кіно. Має власне видавництво. На базі Центру також працює перформативна платформа “Сцена 6”, музична лабораторія “Кора”, хореографічний майданчик “Ruban Production ITP”, книгарня “Довженко. книги.кава.кіно” та кафе “ЕТЕР”.

Київ, вул. Васильківська, 1
dovzhenkocentre.org
facebook.com/dovzhenko.centre/

 

Музей Г.Р. Ґіґера (HR Giger Museum) (Грюєр, Швейцарія)

Музей Г.Р. Ґіґера містить найбільшу колекцію робіт видатного швейцарського митця, заснований самим митцем у 1998 році. Постійна експозиція відкрита для відвідувачів і включає живопис, скульптуру, меблі і кінематографічний дизайн від початку 1960-х рр. до наших днів. На верхньому поверсі музейного комплексу, середньовічного шато Сен-Жермен, можна побачити приватну колекцію мистецтва Г.Р. Ґіґера.
hrgiger.com/museum
facebook.com/museumhrgiger

 

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» – Андрій Халпахчі, генеральний директор

“Ми не могли не зацікавитися можливістю влаштувати ретроспективу творів Ганса Руді Ґіґера – неординарного митця, що прославився на весь світ, створивши «Чужого». Цей кінематографічний шедевр був абсолютно незвичним у свій час: він чітко й чутливо відобразив соціальну, класову й гендерну проблематику, політичні настрої епохи, і продемонстрував новаторство в різних вимірах, вплинувши на майбутнє жанрове кіно – наукову фантастику й жахи. Його винятковість була б неможливою без зібраної команди митців і візіонерів, серед яких важливу роль відіграв Ґіґер. Тож ми раді долучитися до виставки, яка дозволяє зануритись у його власний світ – міфологічний, містичний, моторошний, сексуальний. Унікальний.”

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» – це один із найбільших кінофорумів Східної Європи, за версією Міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів (FIAPF). Кінофестиваль започаткований у 1970-му році, а від початку 1990-их років набув міжнародного статусу. Його головним завданням є сприяння розвитку молодого професійного кіно.

Куратори виставки Г.Р. Ґіґера:
Марко Вітціґ (Швейцарія)
Мирослава Хартмонд (Україна)
Кароль Глаузер Піду (Швейцарія)

Коментарі