kinowar.com

«Чілдрен Кінофест 2019» оголосив переможців

В Україні завершився 6-й фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест». Гостями безкоштовних показів стали майже 50 тисяч глядачів у 24 містах країни.

Вже другий рік поспіль Гран-прі отримує українська стрічка – цього року переможцем за підсумками глядацького голосування стала анімаційна пригодницька стрічка «Викрадена принцеса» Олега Маламужа. У конкурсі короткометражних фільмів, знятих дітьми, найкращою роботою визнано «Лісову школу» Анни Зусмановської з Кривого Рогу.

Чілдрен Кінофест 2019

9 червня на церемонії закриття фестивалю у столичному кінотеатрі «Київська Русь» було оголошено переможців міжнародного конкурсу. Фаворит глядацького журі, «Викрадена принцеса» про часи Київської Русі, набрала 4,79 балів з 5. Друге місце посів естонський фільм «Ліс примарної сови» з 4,75 балами. Третє місце дісталося стрічці виробництва Великої Британії «Зоопарк», яка вийде в український прокат 11 липня. Вона отримала 4,64 бали. Традиційно фільм-переможець був визначений шляхом прямого голосування глядачів – на вході до кінотеатру кожен відвідувач отримував бюлетень, за допомогою якого оцінював побачену картину.

Олег Маламуж, реж. стрічки «Викрадена принцеса»

Олег Маламуж, режисер стрічки «Викрадена принцеса»

На закритті «Чілдрен Кінофесту – 2019» було показано володаря Гран-прі минулого року, українську фентезі-стрічку «Сторожова застава».

В рамках фестивалю вже втретє відбувся конкурс короткометражних фільмів, знятих дітьми від 7 до 14 років. Організатори отримали понад 160 заявок з усієї України, серед яких обрали 10 фіналістів – їх роботи показали 8 червня в усіх містах проведення фестивалю. Юних режисерів було запрошено до Києва, де вони особисто представили фільми. Переможця визначило професійне журі у складі акторки Ірми Вітовської–Ванци, режисерки Марини Степанської та режисера Аркадія Непиталюка. На церемонії закриття фестивалю відбулося нагородження: звання Найкращого українського дитячого фільму року та нагороду у розмірі 20 000 грн. отримала робота «Лісова школа» 8-річної Анни Зусмановської з Кривого Рогу про булінг. Найкращими стрічками у категоріях 7-10 та 11-14 років стали фільми «Одна історія з життя кота» (реж. Валерій Бородай, Полтава) та «Я подарую тобі море» (реж. Ліза Кузнецова, Маріуполь). Переможці у цих категоріях отримали 5 000 грн.. Приз глядацьких симпатій, який присуджується за результатом голосування глядачів у всіх містах проведення фестивалю, та нагороду у розмірі 10 000 грн. отримала стрічка «Ти чуєш?» 11-річного Ярослава Багно з Кременчука.

«Чілдрен Кінофест» відбувся з 31 травня по 9 червня у 24 містах України. Частина квитків на покази були передані юним глядачам із соціально незахищених верств населення: дітям з особливими потребами, сиротам і потерпілим від конфлікту на сході України. У міжнародному конкурсі взяли участь сім європейських картин. Поза конкурсом до 130-річчя від дня народження Чарлі Чапліан була показана його комедія «Цирк». Почесним послом VІ Чілдрен Кінофесту став Олег «Фагот» Михайлюта, вокаліст хіп–хоп–гурту «Танок на Майдані Конґо» (ТНМК), продюсер, актор дубляжу, тато 8–річного Микити.

Почесним послом VІ Чілдрен Кінофесту став Олег «Фагот» Михайлюта

Цього року «Чілдрен Кінофест» об’єднав сили з благодійним фондом «Таблеточки»: кампанія зі збору коштів для допомоги дітям з онкологічними захворюваннями в Україні триває на сайті фонду.

Частина фільмів із програми «Чілдрен Кінофесту» буде доступна після фестивалю – всі охочі можуть отримати їх для публічних некомерційних показів в рамках кіноклубів, дискусійних клубів, позакласних занять та шкільних уроків. Детальна інформація про проект «Кіноклуб», умови та заявка – на сайті.

У 2020 році «Чілдрен Кінофест» відбудеться з 29 травня по 7 червня. Четвертий конкурс короткометражних фільмів, знятих дітьми, буде оголошено у жовтні 2019 року.

Подія відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кіно, ОТП Банк Україна, Українського культурного фонду, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Генеральні партнери фестивалю: Державне агентство України з питань кіно, ОТП Банк Україна, Український культурний фонд, ЮНІСЕФ

Подія відбувається за підтримки: Київської міської державної адміністрації, Британської Ради в Україні, Посольства Швеції в Україні, Посольства Королівства Данія в Україні, Посольства Естонії в Україні, Данського кіноінституту, Мережі кінотеатрів «Київкінофільм»

Благодійний партнер: Фонд «Таблеточки»

Генеральний телепартнер: Піксель TV
Медіапартнери: Теленеделя, Нова українська школа, WoMo, Освіторія Медіа, Колобок, Розвиток дитини, Діти в місті

Коментарі