kinowar.com

Вийшов трейлер документального фільму «Освітяни. Канікули в окупації» про події в Бучі, Ірпені, Гостомелі та Ворзелі

Картина розповідає про працівників та працівниць освітніх закладів Бучі, Ірпені, Гостомеля та Ворзеля, які понад місяць були в окупації, але не впали у відчай.

Освітяни Osvitiany документальний фільм 2022

«Освітяни. Канікули в окупації» – повнометражний документальний фільм режисера Костянтина Кляцкіна («Крим. Як це було», «Крутий заміс»). Він присвячений працівникам і працівницям освітніх закладів Київщини, частина з яких понад місяць були в окупації, але не впали у відчай. Ба більше, щодня піклувалися про тих, хто поруч, а після звільнення взялися за відбудову своїх садочків і шкіл.

У стрічці розказані історії дев’ятьох освітян із навчальних закладів у найбільш постраждалих містах Київської області. Зокрема, це Бучанський ліцей №5 (учителька Тетяна Рибакова та директор Михайло Наконечний), Ворзельський заклад дошкільної освіти комбінованого типу (вчителька Раїса Лінчук та директорка Ірина Яригіна), Ірпінський ліцей №3 (директор Станіслав Федоров та помічник директора Сергій Дідусь) та ліцей №1 Гостомеля (вчителька Наталія Прокопенко, кухарка Віра Зеленська та директор Володимир Захлюпаний). Зйомки відбувалися у травні-червні на території цих громад.

Освітяни Osvitiany документальний фільм 2022

«Цього літа нам вдалося зафільмувати унікальний для Київщини момент – коли в зруйнованих та сплюндрованих росіянами школах освітяни почали готуватися до нового навчального року. Цей фільм дозволить глядачеві помандрувати фронтовими околицями столиці від Ворзеля до Гостомеля і познайомить із унікальною долею кожного міста та неймовірними історіями людей, які в критичний момент не здалися. Неймовірна музика Дмитра Данова ще й додає цій подорожі нового маршруту – всередину себе», – розповідає режисер Костянтин Кляцкін.

Освітяни поділилися зі знімальною групою важкими спогадами про виживання в окупації, спротив, спроби зберегти свої школи та садочки від мародерства російської армії та руйнувань, злочини рашистів, взаємодопомогу та надію на швидке визволення.

Костянтин Кляцкін

«Найбільше на зйомках мені запам’яталися люди, яких ми знімали і які були навколо. Я побачив у них неймовірну силу – коли дивишся на вчителя чи директора школи, котрий посеред руїн далі робить свою роботу, не зважаючи ні на що, – це вражає. Як на мене, головна ідея фільму – це надія, яка залишається й має залишатися в українцях, попри все, що з нами відбувається, – ділиться Денис Токарев, продюсер та оператор фільму.

Українська прем’єра фільму «Освітяни. Канікули в окупації» відбудеться 2 жовтня о 15:15 у кінотеатрі «Жовтень» у рамках Національного конкурсу Kharkiv MeetDocs. 

Квитки на прем’єру можна придбати за посиланням. Також із 27 жовтня картина вийде у прокат в обраних кінотеатрах.

Освітяни Osvitiany документальний фільм 2022

Освітяни. Канікули в окупації

Логлайн: Знищення майбутнього починається з освіти

Синопсис:

Під час повномасштабного вторгнення в Україну російські війська понад місяць тримали в окупації передмістя столиці. Цей фільм присвячений освітянам Київщини, які навіть під обстрілами, ворожим контролем, постійною загрозою життю не впали у відчай. Глядач помандрує освітніми закладами Гостомеля, Ірпеня, Бучі та Ворзеля, щоби ближче познайомитися з тими, в чиїх руках було, є та буде майбутнє нашої країни.

Тривалість: 60:23

Режисер: Костянтин Кляцкін 

Продюсер та оператор: Денис Токарев

Звукорежисер: Іван Болгар

Композитор: Дмитро Данов 

Монтаж: Денис Токарев

Асистентка режисера: Євгенія Задорожна

Художник: Іван Михайлов

Дизайнер анімації: Володимир Щерба

Текст читав: Роман Куліш

Сторінка на IMDB: https://www.imdb.com/title/tt21967726/

Фільм створено за підтримки швейцарсько-українського проєкту DecideUA, що впроваджується в Україні ГО DOCCU та PHZH International Projects in Education у партнерстві з Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольством Швейцарії в Україні

Світова прем’єра відбудеться 2 жовтня 2022 року в рамках кінофестивалю KHARKIV MEETDOCS EASTERN UKRAINIAN FILM FESTIVAL

Про режисера

Костянтин Кляцкін у 2014 році почав свій творчий шлях у документалістиці у складі об’єднання кінематографістів «Вавилон’13», а згодом став співзасновником студії документальних фільмів DocNoteFillms. У його творчому доробку – повнометражні фільми «Крим, як це було», «Крихка свобода», «Поліські Тенета», документальний серіал «Крутий Заміс» та багато інших.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.