kinowar.com

Вільна людина. Проща: прем’єра документального фільму про десантника Валерія Маркуса

Вільна людина. Проща

6 травня о 17:00 в конференц-залі Кам’янець-Подільського готелю «7 Днів» відбудеться всеукраїнська прем’єра повнометражного документального фільму «Вільна людина. Проща» режисера Сергія Дмитренка про історію десантника ЗСУ, ветерана АТО, блогера, мандрівника та автора книги – бестселера “Сліди на дорозі” Валерія Маркуса.

Сюжет фільму охоплює події 2014-20 років. Та навіть з огляду на жахливі події сьогодення, він не втратив своєї актуальності. Адже, у стрічці охоплюються надважливі теми для нашого суспільства: реалії війни та складнощі реабілітації; сила волі та важливість подорожувати; мовне питання та значення культури; успіх, критика та ставлення до грошей.

Вільна людина. Проща 2022

Автори фільму впевненні, що історія Валерія Маркуса зможе неабияк підбадьорити та надихнути захисників нашої країни, хлопців та дівчат, повернутися до мирного цивільного життя після перемоги у війні. До речі, з перших днів повномасштабної навали рашистів, Валерій знов долучився до лав ЗСУ і наразі боронить нашу землю від окупантів.

Вільна людина. Проща

У фільмі беруть участь: Валерій Маркус, Олександр Положинський, Яніна Соколова та Ігор Хмилевський.

Ідея створити повнометражний фільм про історію десантника ЗСУ, ветерана АТО, блогера, мандрівника та письменника Валерія Маркуса з’явилась у режисера Сергія Дмитренка відразу, після закінчення першого спільного із Валерієм проєкта «Вільна людина» – документального серіалу про пішу подорож в 1800 км Шляхом святого Якова, яку Маркус подолав у 2017.

Проект отримав значну популярність у соцмережах, та судячи з чисельних переглядів та позитивних відгуків, неабияк надихнув громаду розширити свою зону комфорту та розпочати активний спосіб життя.

Та на цьому пригоди Валерія не завершуються: він пройшов пішки вздовж усієї Скандинавії, аж до узбережжя Південно-Атлантичного океану; видав книгу «Сліди на дорозі», яка стала бестселером; піднявся на вершину Кіліманджаро та Айленд Пік.

Вільна людина

Побачивши в історії Валерія не лише належний приклад для наслідування молоді, а й певну відповідь для учасників бойових дій у АТО/ООС в контексті пошуку себе у цивільному світі та продовженні гідного подальшого життя, Сергій Дмитренко вирішив розпочати проект фільму. Свою концепцію сюжету він узгодив із Валерієм Маркусом та залучився підтримкою свого давнього партнера, продюсера Олександра Сливки. Олександр взяв на себе технічне забезпечення проєкту та ініціював збір коштів для реалізації задуму на сайті краудфандингу «Велика ідея».

Аби не втрачати час, зйомки фільму стартували ще до початку зборів фінансів. Перший знімальний день був 24 липня 2020 року. То було велике ексклюзивне інтерв’ю Валерія Маркуса, яке стало основою сюжету. З того часу і почалась робота над кінострічкою.

Вільна людина

Зафільмований матеріал із Валерієм та іншими учасниками фільму творча команда насичувала та доповнювала архівними кадрами, які протягом кількох років перебування на фронті та у різноманітних подорожах відзняв Маркус. Отож, крок за кроком вибудовувалась структура історія.

А тим часом, інтенсивність збору коштів рухалась не стабільно. Все змінилось після того, як у січні 2021 року про проєкт фільму повідомив у своїх соцмережах його головний герой. Тоді справи відразу пішли в гору. Таким чином, із 98 000 грн., зазначених на сайті «Велика ідея» було зібрано 101 907 грн. Отже, можна чесно сказати, що повну суму на стрічку «Вільна людина. Проща» вдалось зібрані завдяки поціновувачам таланту пана Маркуса.

Сторінка фільму на Biggggidea: biggggidea.com/project/vilna-lyudina-proscha

Виробництво фільму йшло повільно. Іноді роботі перешкоджали карантинні обмеження через епідемію COVID-19, іноді – людський фактор, а інколи і геополітична ситуація. Так, наприкінці знімального періоду, у квітні 2021 року було заплановано зйомку з одним із військових побратимів Валерія Маркуса, який продовжив служити у лавах ЗСУ. Проте, через чергову ескалацію російських військ під українськими кордонами, перенесена тоді зустріч так і не відбулась.

Вільна людина. Проща документальний фільм

Проте, найдовше доводилось чекати ліцензії від телеканалів із дозволом використання уривків їх новинних сюжетів про Валерія Маркуса. Одним із еталонів документалістики для режисера Сергія Дмитренка є фільми Лауреата премії «Оскар» Майкла Мура «Боулінг для Колумбіни» (2002) та «Фаренгейт 9/11» (2004). В них, окрім інших цікавих творчих прийомів, аби зафіксувати автентичність певних історичних подій використовуються телевізійні сюжети. Так, режисером було прийнято рішення підсилити історію Маркуса новинними сюжетами, які висвітлювали кілька епізодів його життя. А щоб не порушувати авторські права телеканалів, треба було отримати від них ліцензії. На жаль, від деяких сюжетів довелось відмовитися, адже дозволу на них автори фільму не дочекались і до нині.

Перша, чорнова версія фільму Валерію Маркусу сподобалась. Він переживав, аби у авторів не витворили щось «ура-патріотичне», щось геройсько-пропагандистське. Але вибудований сюжет фільму, масштаб та спосіб висвітлення питань, які в ньому піднімаються, залишили десантника задоволеним та спокійним. Проте, аби завершити фільм, треба було зробити ще кілька сюжетних правок, доопрацювати відео графіку, попрацювати зі звуком та кольором.

Вільна людина. Проща документальний фільм

Отож, на початку 2022 року фільм «Вільна людина. Проща» нарешті був готовий. Автори планували цього року презентувати його на національних кінофестивалях. Була можливість зробити гідну прем’єру в одній із мереж кінотеатрів Києва та надія показати фільм за кордоном. Проте, як і у кожного в Україні, 24-го лютого всі їх плани звелись нанівець.

Трохи згодом, отямившись від шоку жахливих подій повномасштабного вторгнення расії, автори доопрацювали фінал фільму з урахуванням цих подій. До речі, головний герой стрічки, Валерій Маркус, з перших днів навали рашистів, знов долучився до лав ЗСУ і наразі боронить нашу землю від окупантів.

Сторінка фільму на Facebook: facebook.com/FreeManPilgrimage

Творча команда фільму «Вільна людина. Проща» щиро вдячна кожному доброчинцю за підтримку проєкта копійчиною, кожному небайдужому, хто надихав добрим словом та всім хто, очікував на прем’єру – за терпіння.

Усі зібрані кошти підуть на підтримку Збройних сил України.

Читайте також:

12 надихаючих українських фільмів, щоб відволіктись від постійної напруги часу війни

Найкращі фільми України за 30 років Незалежності

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі