kinowar.com

Найкращі фантастичні фільми 21 століття (на даний момент)

 29.03.2023  Жанри, Новини, ТОП

Топ фантастичних фільмів сучасності

Ми залишили за межами списку супергероїку і екранізації коміксів, а також фентезі. Звісно, межа між жанрами дуже тонка (і частіше за все, дуже умовна), але ми намагалися зробити так, щоб читачам було зручніше орієнтуватися у тому, що саме вони можуть подивитися. Для цього ми також поділили фільми всередині статті за такими напрямками:

  • наукова фантастика (або сай-фай)
  • постапокаліптична фантастика
  • філософська фантастика
  • фантастичні бойовики
  • фантастичні комедії
  • анімаційні фантастичні фільми

Сподіваємось, так навігація буде простішою – при цьому зазначимо, що у нас немає мети робити сувору класифікацію. Це не рейтинг і не наукова робота. Наша мета – допомогти глядачам знайти собі фільм до вподоби, згадати щось вже побачене або відкрити щось нове.

Топ фантастичних фільмів сучасності

Матеріал буде постійно оновлюватись.

Якщо стаття вам сподобається, підтримайте нас внеском за посиланням.

Наукова фантастика (sci-fi – сай-фай)

Призначення (Predestination) 2014

топ фантастичних фільмів сучасності

За оповіданням одного з титанів наукової фантастики Роберта Хайнлайна. Агент (Ітан Гоук) переміщається у часі, щоб запобігати злочинам та ловити особливо небезпечних злочинців. За весь час його роботи Бюро Часу не вдалося впіймати лише одного терориста, відомого під ім’ям Пшик-Підривник.

 

Вона (Her) 2013

топ фантастичних фільмів сучасності

Історія кохання чоловіка (Хоакін Фенікс) та штучного інтелекту з голосом Скарлетт Йоганссон (але без її тіла). Зачарований глибиною емоцій програми, персонаж Фенікса все серйозніше поринає у нові нестандартні стосунки…

 

Прибуття (Arrival) 2015

топ фантастичних фільмів сучасності

У цій добірці буде чимало Дені Вільнева. Один із найкращих фільмів 2015 року, який розповідає про прибуття інопланетних істот на Землю. Вони не агресивні, не надто діяльні, але налаштовані на контакт. Що вони хочуть сказати землянам? Щоб розібратися в цьому, на допомогу звуть досвідчену лінгвістку (Емі Адамс), яка з нуля починає освоювати зовсім нові мову, психологію та спосіб мислення прибульців.

 

Той, хто біжить по лезу 2049 (Blade Runner 2049) 2017 

топ фантастичних фільмів сучасності

Продовження історії, розпочатої у 1982 році Рідлі Скоттом. Дені Вільнев розповідає про те, що сталося через кілька десятиліть після того, як мисливець на роботів-андроїдів Рік Декард (Гаррісон Форд) брав участь у переслідуванні кількох особливо небезпечних зразків. Тепер його місце зайняв молодший і безкомпромісний мисливець (Раян Гослінг), а виведенням нового виду біороботів займається корпорація «Волес». Декарду доведеться вийти з тіні, щоб згадати своє минуле та розібратися зі своїм майбутнім.

 

Анігіляція (Annihilation) 2018

топ фантастичних фільмів сучасності

Не оцінений багатьма глядачами фільм, особливо через його фінал, але абсолютно унікальне, захоплююче видовище. Щось інопланетне утворило зону навколо себе на Землі, яка повністю змінює звичний ландшафт і закони фізики, та ще й постійно розширюється. Військові та вчені намагаються вивчити загадкову територію, але незмінно зникають всередині. Повернулася лише одна людина (Оскар Айзек), яка нічого не пам’ятає і поводиться абсолютно відчужено. Щоб розгадати загадку пульсуючої мерехтливої зони, за її кордон вирушає його дружина (Наталі Портман) та група добровольців. Від режисера “Ex Machina” та “Розроби” Алекса Ґарленда.

 

Я, робот (I, Robot) 2004 

топ фантастичних фільмів сучасності

Екранізація твору одного з найкращих фантастів в історії літератури, Айзека Азімова, апріорі має шанси на успіх. А якщо додати харизматичного фронтмена Вілла Сміта, то ймовірність провалу і зовсім відсутня. Він грає детектива, який не любить роботів, незважаючи на те, що в майбутньому вони стали звичною частиною людського побуту. Розслідування загибелі свого знайомого змушує його засумніватися у версії самогубства. Пізніше він знаходить робота, який не підпорядковується командам людини і може приймати власні рішення.

 

Загадкова історія Бенджаміна Баттона (The Curious Case of Benjamin Button) 2008

топ фантастичних фільмів сучасності

Хлопчик народився не таким, як усі: він виглядає як сторічний дід, у нього лисина та поганий зір. А коли він дорослішає, його зовнішність стає менш старою на вигляд. На відміну від усіх довкола, пацан з кожним роком молодшає. Куди його приведе цей шлях, якщо всі дорогі йому люди, навпаки, старіють? І який фінал чекає на його фізичну оболонку, адже процес омолодження також має свою логічну межу? Один із найкращих фільмів Девіда Фінчера та одна з найкращих ролей Бреда Пітта, із зовнішністю якого гримери створили диво.

 

Особлива думка (Minority Report) 2002

топ фантастичних фільмів сучасності

Стівен Спілберг вкотре зняв у головній ролі Тома Круза. Вічномолодий красень грає агента спеціальної служби, яка у недалекому майбутньому запобігає злочинам, знешкоджуючи злочинців ще до того, як вони їх вчинили. Допомагає їм у цьому особливий розум, який передбачає місце та учасників протиправних діянь. Завдяки подібному унікальному механізму, кількість злочинів скоротилася практично до нуля. Але чи не порушує система ідеального правосуддя права людини на презумпцію невинності?

 

Початок (Inception) 2010

топ фантастичних фільмів сучасності

Крістофер Нолан зняв масштабне полотно про сон всередині сну всередині сну. Група аферистів, яка може керувати цими процесами для отримання контролю над свідомістю потрібних людей, намагається запобігти трагедії. При цьому деякі з учасників процесу вирішують особисті проблеми, пов’язані з давньою персональною втратою.

 

Кінг-Конг (King Kong) 2005

топ фантастичних фільмів сучасності

Чергова постановка історії величезної мавпи, привезеної в кам’яні джунглі, щоб бути виставленою напоказ, виявилася чи не найуспішнішою. Виною тому є цілісне бачення Пітера Джексона (“Володар перснів”), помітно посилені можливості спецефектів та розкішний акторський склад – Джек Блек, Наомі Воттс, Едрієн Броуді.

 

Невразливий (Unbreakable) 2000

топ фантастичних фільмів сучасності

Нестандартний фільм про супергероїв від М. Найта Ш’ямалана за участю Семюела Джексона та Брюса Вілліса. Кожному в цьому житті необхідно знайти своє призначення, і часом для цього потрібно пройти через суворі випробування як фізичні, так і психологічні. Як завжди у Ш’ямалана, фінальний твіст перевертає все з ніг на голову.

 

Спліт (Split) 2017

топ фантастичних фільмів сучасності

Ще один фільм Ш’ямалана, в якому в одній людині уживається не дві особи, щоб відбулося роздвоєння, а приблизно двадцять дві, а тому персонаж Джеймса Макевоя буквально розривається на частини. Він відвідує психолога, щоб упоратися з недугою, але інші особи всередині його творять свавілля, викрадаючи людей. Фінал історії передбачити просто неможливо, а на останніх кадрах чекає найбільший сюрприз.

 

28 днів по тому (28 Days Later) 2002

топ фантастичних фільмів сучасності

Внаслідок нападу активістів на лабораторію вивільняється вірус, який перетворює людей на кровожерливих тварин. Через 28 днів із коми виходить персонаж Кілліана Мерфі. Він бачить спорожнілий Лондон і читає у газетах про евакуацію населення. А потім натикається на заражених людей, які перетворились на зомбі… Фільм Денні Бойла за сценарієм Алекса Ґарленда.

 

Дюна (Dune: Part One) 2021

топ фантастичних фільмів сучасності

Фани чекали на нову екранізацію книги Френка Герберта від Дені Вільнева одночасно з надією та острахом, але режисер вже вкотре зробив свою роботу на відмінно. Історія боротьби за владу і контроль корисних копалин на планетах, де технології зробили крок назад, розкривається поступово, обережно, повноцінно і з залученням всіх наявних засобів сучасних спецефектів (власне, глядач ніби дивиться на реально існуючий Арракіс, настільки все опрацьовано). Ще один безперечний козир – це акторський склад. У першій частині дилогії зайняті Тімоті ШаламеРебекка ФергюсонОскар Айзек, Джош Бролін, Стеллан Скашгорд, Дейв Батиста, Зендея, Шарлотта Ремплінґ, Джейсон МомоаХав’єр Бардем.

 

Тихе місце (A Quiet Place) 2018

топ фантастичних фільмів сучасності

Джон Кразінські створив напрочуд захопливий фантастичний трилер із цілим новим всесвітом: загадкові істоти, які нічого не бачать, але мають неймовірної сили слух, атакували Землю та знищили майже все її населення. Ті, що залишились живими, мають дотримуватись суворих правил безпеки. Через це у фільмі мінімум діалогів, але менш цікавим від цього він не стає – навпаки. Успіх першої стрічки забезпечив не тільки вихід сиквелу: тепер на нас очікує дійсно новий кіновсесвіт, зі своїми відгалуженнями і передісторіями.

 

Планета Ка-ПЕКС (K-PAX) 2001 

топ фантастичних фільмів сучасності

Дуже зворушливий фільм про те, як психолог проводить сеанси психоаналізу людині, яка вважає, що прилетіла на Землю з іншої планети. Добросовісний та кваліфікований лікар (Джефф Бріджес) по-справжньому намагається допомогти персонажу Кевіна Спейсі в його очевидній травматичній для психіці проблемі. Але чи є шанс, що пацієнт не помиляється, коли думає, що він справді з іншого світу? І що, якщо небезпеки, про які він розповідає, реальні?

 

Марсіянин (The Martian) 2015

топ фантастичних фільмів сучасності

Фільм Рідлі Скотта про космонавта, якого колеги “забули” на Марсі, думаючи, що він загинув. Але він не лише вижив, а й показав майстер-клас з виживання на іншій планеті на самоті. А його колеги вирішили повернутись на червону планету з місією порятунку.

 

Гравітація (Gravity) 2013 

топ фантастичних фільмів сучасності

Ще один фільм про самотність у космосі та залізну волю до життя. Героїня Сандри Буллок виявляється віч-на-віч із вакуумною безмовністю. Шансів на порятунок немає, варіантів викликати допомогу теж. Залишається лише кружляти в нескінченному темному просторі, балансуючи між розпачем та надією.

 

Змінюючи реальність (The Adjustment Bureau) 2011

топ фантастичних фільмів сучасності

Ще один фантастичний трилер, який підкуповує не бюджетом, а гарним сценарієм. Дії людей у цьому світі прописані заздалегідь, а коригуванням займається спеціальне бюро. Конгресмен (Метт Деймон) та танцівниця (Емілі Блант) намагаються вибратися з цього світу, який вже все спланував для вас наперед…

 

Інтерстеллар (Interstellar) 2014

топ фантастичних фільмів сучасності

Фільм Крістофера Нолана, який нещодавно вийшов, але вже став класичним, про чорні діри, відносність і нескінченні пошуки порятунку для жителів Землі. Відсилання до Кубріка та його “Космічної одіссеї”, Макконахі, який плаче, обов’язковий для участі у цього режисера Майкл Кейн, кукурудзяні поля та науковий підхід до створення сценарію.

 

Форма води (The Shape of Water) 2017

топ фантастичних фільмів сучасності

Проблема “Форми води” тільки в одному: вона вийшла того ж року, що й «Три білборди», і їй вручили Оскар замість очікуваного всіма тріумфу Мартіна Макдона. І тепер за будь-якої згадки цієї картини в інтернеті в коментарях негайно з’являється мем “Яка | нахрен | Форма води”, доречно чи ні. Але чи винні у цьому творці фільму? Зрозуміло, що ні. Вони винні лише в тому, що створили чудову казку для дорослих – добру, зворушливу, атмосферну, таку, що запам’ятовується. Гільєрмо дель Торо вкотре підтвердив статус чарівника.

 

Місія Сереніті (Serenity) 2005

топ фантастичних фільмів сучасності

Продовження культового серіалу “Світляк”, на закриття якого після одного лише сезону фанати скаржаться і донині. “Сереніті” – це космічний корабель контрабандистів. На його борту знаходиться телепатка, на яку полює могутній урядовий агент. Щоб врятуватися від переслідування, екіпаж вирушає на околицю зіркової системи.

 

Повстання планети мавп (Rise of the Planet of the Apes) 2011

топ фантастичних фільмів сучасності

Чергове повернення до ідеї війни розумних мавп вийшло напрочуд винахідливим і небанальним. Якісна графіка і добре опрацьовані емоції головних героїв з боку приматів додали відчуття драми та співпереживання.

 

Першому гравцю приготуватися (Ready Player One) 2018

топ фантастичних фільмів сучасності

Стівен Спілберг знову звернувся до жанру, який незмінно йому вдається – фантастика для підлітків. Але це не означає, що дорослим фільм не варто дивитися. Це означає лише те, що він по-спілбергівськи добрий, душевний та захоплюючий. У майбутньому підлітки божеволіють від гри OASIS, віртуальної реальності без кордонів. Її творець залишає пасхалки всередині самої гри. Тим, хто їх знайшов, він заповідає управління OASIS…

 

Детонатор (Primer) 2004

топ фантастичних фільмів сучасності

Дуже-дуже-дуже малобюджетний фільм (він знятий за 7 тисяч доларів). Шейн Каррут виступив продюсером, режисером, сценаристом, композитором, монтажером та художником-постановником. Він зіграв і головну роль. Професійних акторів не було, запросили знайомих та родичів, вся знімальна група складалася із п’яти людей. Незважаючи на все це, а також незважаючи на не найпростішу манеру викладу, яку автор навмисно вирішив не спрощувати, фільм набув культового статусу.

 

Пекло (Sunshine) 2007

топ фантастичних фільмів сучасності

Триллер Денні Бойла і сценариста Алекса Ґарленда («Ex Machina», «Анігіляція», «Розроби»). У недалекому майбутньому Сонце згасає, і на Землі настає холод. Вся надія на місію космічного корабля з іронічною назвою “Ікар”, команда якого має доставити до зірки бомбу, підірвати її та за рахунок вибуху перезапустити світило.

Читайте також: Найкращі фільми Кілліана Мерфі

 

Аватар (Avatar) 2009

топ фантастичних фільмів сучасності

Цей фільм понад декаду був найкасовішим в історії. А ще ми понад десять років чекали на його продовження, яке планувалося у форматі відразу чотирьох фільмів, знімання яких відбувається одночасно. І у 2022 році довгоочікуваний сиквел нарешті вийшов.

 

Аватар: Шлях води (Avatar: The Way of Water) 2022

топ фантастичних фільмів сучасності

За сюжетом він майже повністю повторював всі основні лінії першого фільму. Але візуальний ряд вийшов на новий принциповий рівень – і тут річ не стільки в суто технічних досягненнях, а в тому, що Кемерон продовжує створювати нові світі, які виглядають цілковито справжнісінькими, все до найменшої комахи, найменшої деталі на задньому плані. Найкасовішим фільм не став, але впевнено зайняв третю позицію у списку, обігнавши “Титанік” того ж Кемерона.

Читайте також: Найкасовіші фільми 2022 року

 

Дев’ятий округ (District 9) 2009

топ фантастичних фільмів сучасності

На Землю прилітають прибульці, але вони виявляються звичайним агресивним бидлом. Їх ареал проживання обносять парканом, перетворюючи на гетто. Поступово їхній табір стає чимось звичним і повсякденним, хоча космічні хулігани періодично докучають мирному населенню. Люди готові виступити проти непроханих гостей, але конфлікт намагається згладити комісія з контролю прибульців. Один із її членів потрапляє в інцидент із підсумком у вигляді незначної, на перший погляд, травми, яка повністю змінює його життя. Дебютний повнометражний фільм Нілла Блумкампа, що привніс свіжий погляд у світ фантастики, у тому числі за рахунок формату розповіді у вигляді псевдодокументального байопіка про головного героя.

 

Тимчасова петля (Los cronocrímenes) 2007

топ фантастичних фільмів сучасності

Дослівний переклад назви з іспанської – “Злочини в часі”. Головний герой намагається вирватися із петлі часу. Через це йому доводиться тричі пережити один і той самий день…

 

Місяць (Moon) 2009

топ фантастичних фільмів сучасності

Сем Роквелл у ролі робітника, який контролює видобуток газу на Місяці автоматизованою станцією протягом трьох років. Три роки повної самотності – спілкуватися він може тільки з роботом, що говорить голосом Кевіна Спейсі. Музика Клінта Манселла. Режисерський дебют сина Девіда Бові – Данкана Джонса.

 

Лабіринт Фавна (El laberinto del fauno) 2006

топ фантастичних фільмів сучасності

Мабуть, найвідоміший фільм Гільєрмо дель Торо. Паралельні реальності – знайома нам “справжня реальність” Іспанії часів Франка 40-х і чарівний світ у свідомості дівчинки, який, втім, не менш похмурий, ніж дійсність війни, що оточує…

 

Робот Чаппі (Chappie) 2015

топ фантастичних фільмів сучасності

Ще один фільм Нілла Блумкампа. “Великі людиноподібні роботи” охороняють вулиці ПАР від злочинності. Однак у справу втручається корупція, політичні ігри та людські емоції. Коли герой Г’ю Джекмана пропонує своє рішення для управління роботом за допомогою спеціального шолома, щоб по суті ним керувала людина, компанія з виробництва бойових дроїдів відкидає його…

 

Супер 8 (Super 8) 2011

Супер 8 (Super 8) 2011

Зовсім ще юна Ель Феннінг у фільмі Дж. Дж. Абрамса (його всі принижують, а він знімає один чудовий фільм за іншим). Група друзів стає свідками залізничної катастрофи, коли вони знімають аматорський фільм на камеру. Через якийсь час вони розуміють, що аварія – не випадковість. По всьому містечку починають відбуватися дивні і якимось невідомим чином пов’язані між собою події…

 

Області темряви (Limitless) 2011

топ фантастичних фільмів сучасності

Що як трохи розігнати людський мозок, змусити його працювати на всю потужність свого потенціалу? Саме це питання шляхом дослідів перевіряє велика компанія, пропонуючи молодому невдасі (Бредлі Купер) експериментальні ліки, які можуть посилити можливості людського інтелекту в десятки разів. Але якою буде розплата за такий дар? І чи не захоче піддослідний контролювати процес? Фільм Ніла Бергера пройшов відносно непоміченим, але це той випадок, коли у фантастичному фільмі панує сценарій і є справді захоплюючий розвиток інтриги. Крім того, це одна з перших ролей, де талант Купера розкрився повною мірою – так само, як і можливості мозку головного героя.

Читайте також: Найкращі фільми Бредлі Купера

 

Хмарний атлас (Cloud Atlas) 2012 

Хмарний атлас (Cloud Atlas) 2012 

Незрозумілий багатьом (ще б пак, стільки сюжетних ліній – за ними ж потрібно стежити), але дуже цікавий і нестандартний фільм, у якому життя кількох абсолютно не пов’язаних між собою людей перетинаються в різних часах у площині одвічної боротьби зла і добра в людині. Часто ви бачили, як Том Генкс грає поганого хлопця? Тут вам випаде такий шанс. Режисерами виступили Вачовскі та Том Тиквер, якого ви пам’ятаєте за “Парфумером” та “Біжи, Лола, біжи”.

 

Постапокаліптична фантастика

Крізь сніг (Snowpiercer) 2013

топ фантастичних фільмів сучасності

Пон Чжун Хо, режисер “Паразитів”, зняв фільм про кінець світу, який було замкнено в один величезний поїзд. Апокаліпсис настав за вікном цього поїзда у вигляді наднизької температури, і тепер єдиний спосіб вижити – підтримувати нескінченний рух поїзда. Є вагони для бідних та багатих. Багаті насолоджуються владою, а бідні планують повстання, сподіваючись, що ця спроба, яка вже за рахунком, буде вдалою…

 

Елізіум (Elysium) 2013

топ фантастичних фільмів сучасності

Після “Дев’ятого округу” від Нілла Блумкампа чекали на нові проривні роботи в жанрі сай-фай. Настільки ж помітною його наступна картина не стала, та все ж, вона безперечно варта уваги. Пародія на сучасний капіталізм – у 22 столітті Земля перестала бути прийнятним місцем для життя. Епідемії, перенаселення, бідність, розруха, війни – від цього багаті жителі втекли на космічну станцію під назвою “Елізіум”. Вони являють собою той самий “світовий уряд”, який контролює перебіг подій на ураженій планеті і про який так люблять міркувати апологети теорій змов сьогодні. Метт Деймон стає тим, хто намагається відновити рівні можливості для всього населення.

 

Шалений Макс: Дорога гніву (Mad Max: Fury Road) 2015 

топ фантастичних фільмів сучасності

Джордж Міллер, автор оригінальної трилогії про Скаженого Макса, повернувся до свого власного дітища, щоб зробити перезапуск історії, стартувавши з другої частини. І знову створив шедевр. Більше того, зумів вивести на перший план персонаж Фуріози (Шарліз Терон), настільки цікавий, що тепер зняв приквел про її історію в молодому віці, до подій “Шаленого Макса”.

 

Дитя робота (I Am Mother) 2021

фільми про планету після апокаліпсису

Чи може робот самостійно виростити дитину? В умовах постапокаліпсису є шанс перевірити це. Тим більше, що на цього робота покладалися його творці, адже йому залишили тисячі ембріонів, щоб потім вивести з них людство. Чи все було не так? Чи можливо в принципі покладатися на версію робота? Чи все це якийсь задум машин проти людей?

 

Фінч (Finch) 2021

топ фантастичних фільмів сучасності

Сонце і інші природні катаклізми знищили майже всіх людей на Землі – ті, що залишились, виходять на пошуки їжі лише вночі. Обнадійливий початок опису фільму, чи не так? Втім, це доволі добра і людяна стрічка, адже у головній ролі зайнятий Том Генкс. Як відомо, все, чого він торкається, стає більш гуманним. Навіть андроїд, якого він розробляє, щоб допомагати собі і своєму собаці. Цим трьом доведеться вирушити у довгу і дуже небезпечну подорож, а тому у Генкса дуже мало часу, щоб зробити з залізної коробки подобу людської істоти, з емпатією і розумінням, що таке життя…

Читайте також: Найкращі фільми про постапокаліпсис

 

Філософська фантастика

Останній нащадок Землі (Children of Men) 2006

топ фантастичних фільмів сучасності

Філософська казка від Альфонсо Куарона, де вражаючу потужність операторської майстерності показав Еммануель Любецкі. У світі майбутнього жінки втрачають здатність народжувати, і планета занурюється у хаос. Клайв Овен в ролі цинічного та байдужого до того, що відбувається навколо, чоловіка, який волею випадку виявляє вагітну жінку, що намагається вибратися з країни. Порятунок цієї нової надії людства стає місією скептика, що зневірився… У ролях Джуліанна Мур, Майкл Кейн, Чиветел Еджіофор.

 

Донні Дарко (Donnie Darko) 2001

топ фантастичних фільмів сучасності

Фільм, що провалився в прокаті, але став культовим після виходу на відео. Єдиний поки що успіх такого масштабу для молодого режисера Річарда Келлі. Старшокласник Донні (юний Джейк Джилленгол) стає володарем здібностей змінювати час та рух долі. Зустріч із людиною-кроликом змінює його життя, а також життя його сестер, друзів, вчителів, батьків…

 

До зірок (Ad Astra) 2019 

топ фантастичних фільмів сучасності

Фільм про космос, який насамперед є не фантастичним екшном чи науковим трилером, а глибокою психологічною драмою. Космос тут лише декорації, а пошуки свого батька, легендарного космонавта, який довгий час вважався зниклим (Томмі Лі Джонс), приводять героя Бреда Пітта до усвідомлення своєї власної природи. Тонка, захоплююча, майже медитативна драма.

 

Вічне сяйво чистого розуму (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) 2004

топ фантастичних фільмів сучасності

Не комедійна роль Джима Керрі, нестандартний підхід Мішеля Гондрі, як завжди чудова Кейт Вінслет. Чи можна стерти когось, кого ти любиш, зі своєї пам’яті? І чим це загрожує?

 

Теорема Зеро (The Zero Theorem) 2013

топ фантастичних фільмів сучасності

Террі Гілліам вірний своєму стилю: фантасмагоричне, загадкове, абсурдистське оповідання про комп’ютерника, який не виходить з дому, щоб не пропустити найважливіший дзвінок у своєму житті, а паралельно розгадує нестерпно складну теорему Зеро і розважається, дивлячись на віртуальну стриптизершу. У головній ролі прекрасний Крістоф Вальц, а крім нього у фільмі зайняті Тільда Свінтон, Мелані Тьєррі, Метт Деймон, Бен Вішоу, Петер Стормаре.

 

Ex machina (Ex machina) 2014

топ фантастичних фільмів сучасності

Режисерський дебют неймовірно талановитого письменника та сценариста Алекса Ґарленда, який знову звертається до одвічного питання: чи має право штучний інтелект на самовизначення, свої власні думки та свою власну долю. І чи не загрожує це людству як виду?

 

Фантастичні бойовики

Апгрейд (Upgrade) 2018

топ фантастичних фільмів сучасності

Навіть при надмалому за нинішніми мірками бюджеті всього лише в 5 мільйонів доларів можна зняти захоплюючий фантастичний бойовик із пристойними спецефектами. Австралійці показали як із нікому не відомими акторами і майже без грошей можна зробити чудове кіно за рахунок яскравої ідеї та добре продуманого сценарію. Основна подяка за це режисерові та сценаристу Лі Воннеллу. Ви думаєте, що не знаєте цієї людини, але це не так – вона написала сценарій для “Пили” та “Астралу”, а після “Апгрейду” зняла “Людину-невидимку”.

 

Початковий код (Source Code) 2011

топ фантастичних фільмів сучасності

Відмінний приклад фільму, від якого не очікуєш нічого особливого, коли починаєш перегляд, і отримуєш дуже приємне здивування. Джейк Джилленгол в ролі агента, який знаходиться всередині симуляції під назвою “Початковий код”. Програма допомагає переноситися в тіло інших людей і розбиратися з терористичними актами, що відбулися, з тим, щоб запобігти їм у майбутньому. Джейк шукає бомбу в поїзді (і щоразу гине в симуляції), щоб пізніше запобігти вибуху іншої бомби в Чикаго, яка може забрати мільйони життів. Паралельно він закохується в дівчину в поїзді (Мішель Монаган), яку не зможе знайти у реальному житті.

 

Петля часу (Looper) 2012

топ фантастичних фільмів сучасності

Ще одна стрічка про феномени переміщення в часі. Джозеф Гордон-Левітт грає приблизно ту ж роль, що і Ітан Гоук у фільмі “”Призначення” вище у списку, з тією лише різницею, що він є кілером, чистильником. За допомогою переміщення у часі йому до обумовленого місця скидають нову жертву, його завдання – натиснути на курок. Але приходить час, коли у якості подібної жертви з порталу часу вивалюється він сам, помітно старший (Брюс Вілліс). Що робити, виконати завдання чи порушити встановлений порядок, на якому тримається правосуддя та справедливість?

 

Еквілібріум (Equilibrium) 2002

топ фантастичних фільмів сучасності

У тоталітарному світі майбутнього немає місця емоціям: мешканці зобов’язані їх придушувати, для цього вони приймають спеціальний препарат. Відступників знаходять та знешкоджують, для цього існують спецсили, які вміють поводитися зі зброєю та володіють особливими бойовими мистецтвами. Унікальна естетика останнього та стильних костюмів у чорно-білій гамі утворюють свій особливий світ, який і закохує всіх фанатів стрічки. Крістіан Бейл у головній ролі.

 

На межі майбутнього (Edge of Tomorrow) 2014

топ фантастичних фільмів сучасності

Суміш “Дня бабака” та “Трансформерів”, на створення сиквела до якої ми, як і раніше, дуже сподіваємося. Емілі Блант грає ідеального воїна майбутнього, який протистоїть жорстоким інопланетним істотам і веде за собою армію землян. Поряд з нею опиняється самовдоволений боягуз, персонаж Тома Круза, якому через низку смертей і перероджень доводиться кардинально змінитись, щоб розпочати боротьбу за майбутнє людства.

 

Фантастичні комедії

Автостопом по галактиці (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) 2005

топ фантастичних фільмів сучасності

Якщо ви фанат цієї книги, то вам нічого не потрібно пояснювати. Якщо ви не знаєте про неї нічого – вам більш-менш все одно, і при перегляді цього вкрай нестандартного фільму ви можете отримати гаму почуттів від “що відбувається” до “це неймовірно смішно, тонко та цікаво”. Радимо просто подивитися цю стрічку, якщо раніше з нею не стикалися, не задаючись питанням про що вона (після перегляду теж краще не задаватися цим питанням). І так, це Сем Роквелл справа на фото.

Читайте також: Найкращі ролі Сема Роквелла

 

Люди в чорному 2 (Men in Black II) 2002

топ фантастичних фільмів сучасності

Вілл Сміт у комедійному фантастичному бойовику. Навряд чи “Людей у чорному” можна назвати серйозним зразком наукової фантастики, зате гумору та чарівності агентів Джей та Кей тут хоч відбавляй. А крім них безліч інших пам’ятних персонажів, які роблять цю стрічку такою особливою на тлі інших комедійних блокбастерів. Якщо ви задались питанням, чому у списку є друга частина і немає першої, то нагадаємо, що це стаття про найкращі фантастичні фільми саме 21 століття, а перша частина вийшла у 1997 році.

 

Робот і Френк (Robot & Frank) 2012 

топ фантастичних фільмів сучасності

Колишній злодій, який має проблеми зі здоров’ям, у тому числі ментальним у своєму вельми поважному віці, живе у своєму будинку. Син привозить до будинку робота, який допоміг би старенькому батькові. Той спершу пручається, але потім розуміє, що машина настільки розумна, що з її допомогою можна планувати нові пограбування. Один із справді цікавих фільмів про роботів, який широка аудиторія не помітила.

 

Анімаційні фантастичні фільми

Вітер дужчає (Kaze tachinu) 2013

топ фантастичних фільмів сучасності

Остання робота Хаяо Міядзакі, після якої він завершив кар’єру (але потім пообіцяв зняти ще один фільм – він має назву “How Do You Live?” і планується до виходу влітку 2023 року). У цьому повнометражному анімаційному фільмі японський режисер розповідає історію хлопчика, який мріяв створювати літаки. Він наполегливо опановував майстерність конструктора, радившись уві снах з великим італійським літакобудівником. Найдоросліша та найдраматичніша стрічка Міядзакі, який, як завжди, не встановлює меж для польоту фантазії, водночас розважаючи глядача та змушуючи його замислюватися.

 

Паприка (Paprika) 2006

топ фантастичних фільмів сучасності

Сатоші Кон – геній японської анімації, який, на жаль, рано покинув нас. “Паприка” розповідає про винахід, що дозволяє проникати в людські сни та спостерігати за ними. Психологиня, яка працює над проектом, починає використовувати прилад самовільно, щоб за його допомогою лікувати хворих людей через їхні сновидіння. У снах вона контактує з ними як Паприка, дівчина, яка є альтер-его лікарки. Але не все відбувається бездоганно, і стратегічно важливий винахід ризикує опинитися в руках людей несумлінних, чиї наміри зовсім не такі чисті… Фестиваль психоделії та непередбачуваної фантазії на межі сну та реальності.

 

Твоє ім’я (君の名は) 2016

топ фантастичних фільмів сучасності

У гурту Motörhead є пісня The Chase Is Better Than the Catch – погоня краще, ніж, власне, здобич. Японці часто в своїх мультфільмах використовують цю атмосферу, яка водночас і драматична, і віє чуттєвим лагідним сумом. Хлопчик і дівчинка раніше ніколи не зустрічалися – вона живе у селищі в горах, а він у великому місті Токіо. Одного дня вони помінялися душами, і тепер намагається з’ясувати, чому так сталося і що це означає для їх майбутнього… Режисер Макото Сінкай.

 

Рибка Поньо на кручі (Gake no ue no Ponyo) 2008

топ фантастичних фільмів сучасності

Хаяо Міядзакі знімає надзвичайно зворушливе кіно, в якому неможливо передбачити шляхи розвитку сюжету. Ось хлопчик дружить з рибкою, ось рибка перетворюється на щось зовсім інше, ось він спілкується з мешканцями будинку для літніх людей, ось на місто насувається буря – калейдоскоп подій змінюється так само часто і яскраво, як вирують емоції в цій чудовій історії японського майстра.

Читайте також: Найкращі мультфільми всіх часів

 

Актриса тисячоліття (千年女優, Millennium Actress) 2001

топ фантастичних фільмів сучасності

Документаліст знімає фільм про відому акторку та бере у неї інтерв’ю. Це перемежовується з кадрами її фільмів, в яких актриса переслідує коханого художника і ніяк не може наздогнати його. У результаті стає зовсім незрозуміло, що відбувається в кіно, що в реальному житті, а що є лише фантазією. Приголомшлива драматична та філософська історія від Сатоші Кона.

 

Мандрівний замок (Hauru no ugoku shiro) 2004

топ фантастичних фільмів сучасності

Повнометражний мультфільм Хаяо Міядзакі. Софі зустрічається з господарем загадкового мандрівного замку, який спокушає всіх дівчат навколо. Їхні стосунки не складаються, оскільки відьма накладає прокляття на дівчину, перетворюючи її на стару. Щоб зняти чари, вона вирушає до Дикого Пустирища, де їй зустрічається дивне, але добре опудало, що допомагає проникнути в замок. В загадковому будинку дівчина знайомиться з дивними істотами, у кожного з яких своя сумна історія…

 

ВОЛЛ·І (WALL·E) 2008

топ фантастичних фільмів сучасності

Надзвичайно зворушливий і дуже винахідливий мультфільм про стосунки старого робота, що працює прибиральником сміття на занедбаній Землі, та нового робота Єви, до механічного серця якої намагається розчистити шлях романтик в оболонці раритетної консервної банки.

 

Віднесені привидами (Sen to Chihiro no kamikakushi) 2001

топ фантастичних фільмів сучасності

У цьому анімаційному фільмі дівчинка з батьками потрапляють у загадкове місто, де батьки швидко перетворюються на свиней, а дівчинці доводиться зробити серйозну подорож світом чаклунів, злих духів, привидів та істот, які могли народитися лише в геніальній свідомості Хаяо Міядзакі.

Підтримайте нас внеском, це допоможе нам продовжувати писати цікаві статті про кіно та серіали.

Дякуємо студії Brazilero за фантастичну гіфку

Читайте також:

Найкращі трилери всіх часів

Найкращі детективи всіх часів

Найкращі комедії 21 століття

Найкращі фільми всіх часів

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі