kinowar.com

Оголошено журі 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю

12-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголошує склад журі, яке оцінюватиме фільми цьогорічного Національного конкурсу

ОМКФ 2021

До складу Міжнародного журі увійшли режисерка Дар’я Жук (Білорусь), режисер Елі Ґраппе (Франція/Швейцарія), продюсер Жан-Шарль Леві (США), акторка Оксана Черкашина (Україна) та фестивальний менеджер Звіад Елізіані (Грузія).

Режисерка Дар'я Жук

Режисерка Дар’я Жук народилася у Мінську, але після закінчення школи подалася на навчання за обміном у США. З того часу вона живе і працює там. Її дебютний повнометражний фільм “Кришталь” був вперше за 22 роки поданий від Білорусі на премію “Оскар” в категорії “Найкращий фільм іноземною мовою”. Прем’єра фільму відбулася в конкурсній програмі “На схід від Заходу” міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах; серед призів “Кришталю” – Ґран-прі Одеського МКФ, відзнака Алматинського МКФ, Ґран-прі Тбіліського МКФ, нагорода ФІПРЕССІ на Братиславському МКФ, Премія молодіжного журі на Міжнародному кінофестивалі у Корку та багато інших.

Режисер Елі Ґраппе

Режисер Елі Ґраппе вивчав класичну музику в Ліонській національній консерваторії протягом десяти років, а згодом — кіно в Лозаннській кантональній школі мистецтв з 2011 по 2015 рік. В межах навчальної програми зняв короткометражний фільм “Повторення”, а потім дипломну роботу Suspendu, які були представлені на міжнародних кінофестивалях. Сценарій його першого повнометражного фільму “Ольга” був написаний у співавторстві з Рафаелем Деплешеном. Стрічка була створена спільними зусиллями Швейцарії, Франції та України, ролі у ній виконали першокласні гімнастки. Прем’єра “Ольги” відбулася у 2021 році на 60-му “Тижні критики” Каннського кінофестивалю, де фільм отримав премію за найкращий сценарій.

Продюсер Жан-Шарль Леві

Продюсер Жан-Шарль Леві довгий час працював у компанії TF1, де він співфінансував низку фільмів, зокрема двох номінантів на премію “Оскар”: “Далеко від раю” та “Претендент”. У 2003 році створив Forecast Pictures, з якою спродюсував 25 стрічок з бюджетами від 1,5 до 35 мільйонів доларів США (випускалися в прокат такими мейджорами, як Universal і Paramount). Також Жан-Шарль нещодавно став партнером у лос-анджелеській компанії Trinity Media Financing та є співвласником компанії Apple Tree Vision у Києві, що нині є одним з провідних кіновиробників в Україні. Жан-Шарль спродюсував “Останнього найманця” для Netflix з Жаном-Клодом Ван Даммом у головній ролі.

Оксана Черкашина

Оксана Черкашина — українська акторка театру та кіно. У 2020 році отримала премію кінокритиків “Кіноколо” за роль у фільмі Наталки Ворожбит “Погані дороги”, прем‘єра якого відбулася на Венеційському фестивалі в секції “Тиждень критики”. Як театральна акторка працює в театрі Powszechny та TR Warszawa у Варшаві. В 2019 році здобула найголовніші театральні нагороди в Польщі, зокрема другий приз за найкращу жіночу роль фестивалю “Божественна Комедія” в Кракові та головну акторську нагороду Всепольського конкурсу сучасного мистецтва.
Звіад Елізіані вивчав туристичний менеджмент у Грузії, а після закінчення університету продовжив навчання в США у Каліфорнії, де отримав ступінь магістра за напрямом “стратегічний менеджмент”. Протягом кількох років він брав участь у таких курсах сертифікації, як “Тренінґ для кінопродюсерів” (Mini EAVE, Грузія, 2011), “Фестивальний девелопмент” (Незалежний кіноофіс, Велика Британія, 2018), “Піар та репутаційний менеджмент” (Лондонська школа піару, 2012), “Серія семінарів з культурного менеджменту” (Програма для культурних та креативних лідерів у рамках “Східного партнерства”, 2016) тощо. Від 2006 року Звіад працює на Батумському артгаузному кінофестивалі (BIAFF) фестивальним менеджером. Крім організації фестивалю, координував різні проекти, зокрема Кіношколу BIAFF (майстер-класи), кінопокази BIAFF у позафестивальний період, організовував презентації грузинського кіно на кінофестивалях-партнерах BIAFF за кордоном (у США, Польщі, Німеччині та інших країнах).

Також фільми Національної конкурсної програми оцінюватиме журі FIPRESCI, до складу якого увійшли кінокритик Божидар Манов (Болгарія), кінокритикиня Діана Мартіросян (Вірменія) та кінознавчиня Наталія Мусієнко (Україна).

кінокритик Божидар Манов

Божидар Манов — болгарський кінокритик та журналіст, колишній декан факультету кіно Національної академії театрального та кіномистецтва у Софії. Член Національної ради з питань кінематографа у Болгарії, віце-президент Міжнародної федерації кінопреси, член Європейської кіноакадемії. Божидар був президентом та членом міжнародних журі на кінофестивалях у Берліні, Каннах, Венеції, Салоніках, Стамбулі, Пусані, Карлових Варах, Сан-Себастьяні, Локарно, Палм-Спрінґсі, Вісбадені, Дубаї, Каїрі та інших. Він є автором книжок “Теорія кінозображення” (1996), “Цифрова аудіовізія” (2000), “Фестивальні зустрічі” (2007), “Кіно та інші спокуси” (2008), “Еволюція екранного зображення” (2004, 2012) та інших.

Діана Мартіросян

Діана Мартіросян – вірменська кінокритикиня та культурна журналістка. Працювала на телебаченні й радіо, де висвітлювала кіноновини та проводила інтерв’ю на кінотематику. З 2007 року бере участь у різноманітних культурних, урбаністичних та кіноподіях – фестивалях та проєктах. Наразі працює на Єреванському міжнародному кінофестивалі “Золотий абрикос” та Єреванському міжнародному фестивалі анімаційного кіно та коміксів ReAnimania. Була в журі ФІПРЕССІ на міжнародних кінофестивалях “Молодість” і в Турині.

Наталія Мусієнко критикиня

Наталія Мусієнко — українська кінознавчиня, культурологиня, провідна наукова співробітниця Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України. Членкиня Міжнародної федерації кінопреси, Української кіноакадемії, Національної спілки кінематографістів України, а також Українського Оскарівського Комітету (2016-2018). Наталія Мусієнко є авторкою книг і статей з кінематографа, а також теорії та історії культури, що вийшли друком в Україні, США, Канаді, Бельгії, Великій Британії, Норвегії, Польщі та Швейцарії. Зокрема: “Мистецтво Майдану”, Kyiv Art Space, “Мистецтво і політика”, а також “Світло далеких зірок” (у співавторстві).

Нагадуємо, що 12-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 14 до 21 серпня.

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі