kinowar.com

Режисерка Дар’я Онищенко та скульпторка Марія Куліковська продовжать співпрацю: проєкт їхнього нового фільму буде представлений на 14-му пітчингу Державного агентства України з питань кіно

Провокативна перформерка і скульпторка Марія Куліковська планує створити для нового фільму Дар’ї Онищенко «Доручення» цілу низку незвичайних артінсталяцій. Психологічний трилер, в основі якого лежатиме твір відомого швейцарського письменника, на інтелектуальному рівні розбирає питання світосприйняття в умовах постійного перебування в соціальних мережах, під спостереженням різних ЗМІ. Нові артінсталяції Марії Куліковської мають розповісти про стосунки сучасної людини з різними комп’ютерними технологіями, з об’єктивами телекамер і фотоапаратів.

Марія Куліковська

23 вересня на 14-му конкурсі кінопроєктів Державного агентства України з питань кіно буде представлено новий копродукційний проєкт режисерки Дар’ї Онищенко, де планується співпраця між Німеччиною, Швейцарією та Україною. Наша держава виступить міноритарною стороною, реалізовувати його буде продюсерка Поліна Герман та її Up Ua Studio.
Відома німецька компанія «Мейз Пікчерс», представництва якої розташовані в Берліні, Мюнхені й у Швейцарії, Цюриху, довго вибирала партнера для реалізації цього проєкту в Україні. Зі швейцарського боку продюсером стрічки виступає Клаудія Леман, компанія «Леман Сістерс».
Німецькі та швейцарські партнери не випадково вибрали як режисерку проєкту Дар’ю Онищенко — вони вже знають її останній фільм «Забуті», який отримав гарні відгуки як у Німеччині, так і у Швейцарії. Дія нового фільму, так само як і у «Забутих», частково відбуватиметься на сході України, а частково — у Швейцарії.

Поліна Герман

«Ми всі живемо у світі лайків, — каже Дар’я Онищенко. — Особливо зараз, під час пандемії, всі події у світі та війни відійшли на задній план. Люди намагаються імітувати життя у фейсбуці або інстаграмі. Замість почуттів з’являються „пости“, ми створюємо фейкову реальність для самих себе. І дедалі частіше виникає burn out, перенавантаження від соціальних мереж: хочеться втекти, вимкнути всі телефони, планшети, ноутбуки. Але ця гра — спостерігати і бути під спостереженням — не припиняється, ми повертаємося до монітора і знову натискаємо на кнопки…Ми з Марією Куліковською обидві вивчали різні теорії комунікацій, політологію, журналістику. Нас цікавить, як саме політика чи економіка використовують четверту владу ЗМІ для маніпулювання людською свідомістю, яку роль інтернет відіграє у сучасних гібридних війнах. Це тема, в якій ще багато чого не досліджено. Так само, як і у вивченні психології нашої залежності від комп’ютерів. Цей фільм стане цікавою спробою в цьому розібратися».

Для фільму Марія має створити бункер маніяка, жорстокого насильника та вбивці, який окрім цього ще й божевільний митець: ця людина створює неймовірно жорстокі творіння, шукаючи красу й величність у насильстві. За зізнаннями режисерки та скульпторки, цей герой віддзеркалює наш сучасний світ: починаючи з терактів у вежах-близнюках у Нью-Йорку 2001 року, наш світ перетворився на збоченця, спостерігача за насильством, поціновувача жахіть на екрані.

Інсталяції, створені під час роботи над фільмом, потім подорожуватимуть музеями світу. Попередні роботи Марії Куліковської вже неодноразово виставлялись у музеях сучасного мистецтва в різних країнах Європи: у Франції, Швеції, Німеччині, Швейцарії й Англії.

Для української продюсерської компанії Up Ua Studio ця робота стане першим міжнародним копродукційним проєктом, хоча засновниця і продюсерка компанії Поліна Герман уже працювала з копродукційними проєктами.

Дарія Онищенко

«Для нашої компанії це вихід на новий рівень, а для мене особисто — щастя попрацювати з режисеркою Дар’єю Онищенко, яку я дуже ціную та якою захоплююся. Ми неодноразово перетинались у різних проєктах і нарешті можемо поєднати наші зусилля у копродукції», — підкреслила продюсерка Поліна Герман.

Режисерка Дар’я Онищенко зізнається, що у студентські роки захоплювалася фільмами Антоніоні, тож до референсів можна буде віднести його легендарну картину «Фотозбільшення», плакат до якої вона вважає одним із найвдаліших за всю історію кіно. Випадкова схожість і в тому, що головна героїня у майбутній картині — також рудоволоса.

Питання сприйняття сучасного мистецтва постмодерну цікаво представлене в роботі шведського режисера Рубена Остланда «Квадрат». Цей фільм також є одним із референсів.

На участь у майбутній кінокартині вже погодилися відомі європейські актори.

Одну з головних ролей має зіграти зірка німецького кіно, актор Себастіан Кох, який зараз багато знімається в Голлівуді й відомий українському глядачу з його ролі в серіалі «Батьківщина».

Також автори проєкту хочуть долучити до зйомок відомого данського актора Класса Банга, який грав головну роль у фільмі «Квадрат» (переможець Каннського кінофестивалю, володар премії «Оскар» за найкращий іноземний фільм).

Більше про проєкт можна буде дізнатися вже під час самого пітчингу Держкіно України 23 вересня.

Коментарі