kinowar.com

У Дубліні розпочинається Український кінофестиваль

Untold Ukraine Film Festival пройде в липні в Ірландському кіноінституті — одній із головних культурних інституцій країни. Виручені за квитки кошти будуть витрачені на гуманітарну допомогу українцям.

український кінофестиваль в Дубліні

З 2 до 27 липня в Дубліні триватиме Український кінофестиваль. Захід організовано кінокомпанією «Артхаус Трафік» спільно з проєктом Untold Ukraine — серією присвячених Україні мистецьких заходів, які триватимуть в ірландській столиці протягом літа.

Подія відбудеться в Ірландському кіноінституті (IFI) — арт-кінотеатрі та національній інституції, яка опікується ірландською кінематографічною спадщиною. Глядачі фестивалю познайомляться зі знаковими творами сучасного українського кіно.

Фестиваль відкриється coming-of-age стрічкою «Стоп-Земля» режисерки і сценаристки Катерини Горностай — чуттєвою історією про перше кохання та дослідження себе. Фільм отримав «Кришталевого ведмедя» Берлінале, став тріумфатором Одеського міжнародного кінофестивалю та Премії «Кіноколо», а режисерку Катерину Горностай зробив лауреаткою Шевченківської премії.

що дивитися у 2022 році

Також у програму фестивалю увійшла зворушлива документальна картина «Маріуполіс» литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, якого окупанти розстріляли під час зйомок другого фільму про Маріуполь. Стрічка зосереджується на повсякденному житті українського міста, яке з 2014 року було за крок до війни.

Мариуполис документальный фильм литовского режиссера про Украину

Ще один фільм у програмі — номінований на «Золотого лева» Венеційського кінофестивалю «Відблиск». Нова драма Валентина Васяновича розповідає про українського хірурга Сергія, який потрапив у російський полон на сході України.

Продемонструють і «Живу ватру» — документальну роботу Остапа Костюка про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла в контексті сучасного світу. Стрічка одержала спеціальний диплом журі Одеського міжнародного кінофестивалю та дві «Золоті Дзиґи».

Закриється фестиваль показом гітової комедії «Мої думки тихі» режисера і сценариста Антоніо Лукіча. Фільм розповідає історію молодого звукорежисера Вадима, який задля переїзду до «зручної» Канади виконує незвичайне завдання — записує звуки закарпатських тварин. Картина, яка стала призером Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах, здобула визнання і на батьківщині — чотири відзнаки Одеського міжнародного кінофестивалю, дві Премії «Кіноколо» та чотири «Золоті Дзиґи».

українські фільми, що надихають

Кошти від продажу фестивальних квитків спрямовуються до некомерційної організації Nova Ukraine, яка займається наданням гуманітарної допомоги українському народові. Додаткові пожертви також збираються на краудфандинговій платформі Open Collective.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі фільми про війну України з росією

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі