kinowar.com

Фільм «Суперник» у Національному конкурсі 12-го ОМКФ

Українсько-німецький фільм «Суперник» буде змагатися за звання кращої стрічки на Одеському міжнародному кінофестивалі

Фільм «Суперник» німецького режисера Маркуса Ленца потрапив у Національну конкурсну програму 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Стрічка була створена у копродукції компаніями “BelkaStrelka” (Марина Орєхова та Юрій Бєлий, Україна) та “Hanfgarn & Ufer” (Гюнтер Хафґарн та Андреа Уфер, Німеччина). Прем’єра фільму відбулася у жовтні 2020 року на кінофестивалі класу “А” в Бусані (Південна Корея). Фільм також було представлено на таких престижних кінофорумах, як AFI Fest (Лос Анджелес, США), Tallinn Black Nights Film Festival (Естонія), Snowdance Festival (США), Hofer Filmtage (Німеччина), Міжнародному кінофестивалі в Шанхаї (Китай), тощо.

Українська прем’єра відбудеться саме в Одесі на ОМКФ.

«Суперник» — це історія дев’ятирічного хлопчика Романа, який їде до своєї матері Оксани у Німеччину. Туди жінка виїхала на нелегальні заробітки і почала жити з 62-річним вдівцем-діабетиком Ґертом. Німецький друг Оксани намагається подружитися з хлопчиком, але Романа насамперед цікавить увага матері. Раптом Оксані стає погано, тому Роман залишається наодинці зі своїм суперником.

У головних ролях – український хлопчик з Києва Єлізар Назаренко (Роман), українська акторка Марія Бруні (Оксана) та знаний німецький театральний актор Удо Замель (Ґерт Шварц), відомий роботою з Міхаелем Ханеке.

«Єлізар збагатив фільм своєю самобутньою цікавістю та бурхливою енергією. На момент зйомок у хлопчика не було жодної акторської підготовки. Усе, що він показав – живе, нефільтроване, чесне. Я не міг відірвати очей. У цьому фільмі я  намагався показати насичений внутрішній всесвіт дитячої душі, яка втратила своє місце в світі, але поза тим набуває неймовірної сили», — розповідає режисер Маркус Ленц.

Зйомки проходили в Україні, зокрема у Ворзелі та Пуща-Водиці, та в Німеччині. «Суперник» вже має кілька нагород, у тому числі The New German Cinema Award за кращий фільм (Hofer Filmtage, Німеччина), «Heimspiel-Preis» за кращий фільм (International Filmfestival Braunschweig), «Приз за найкращу операторську роботу імені Юрія Марухіна» (МКФ Лістапад, Білорусь) оператору Франку Аманну.

Національний конкурс 12-го ОМКФ, який відбудеться в Одесі з 14 по 21 серпня, стане єдиною конкурсною програмою фестивалю. За звання найкращого повнометражного фільму, найкращу режисуру та найкращу акторську гру окрім фільму «Суперник» будуть змагатися ще 5 кінострічок.

Коментарі