kinowar.com

«Академія Храбна»: на Cartoon Forum 2021 у Тулузі презентовано тизер першого українського англомовного анімаційного серіалу

«Академія Храбна»: на Cartoon Forum 2021 у Тулузі презентовано тизер першого українського англомовного анімаційного серіалу для аудиторії young adults

Світовий тренд на анімацію для молоді та дорослих отримав нове втілення завдяки студії Animagrad та її українському англомовному проєкту для глобального ринку – з безкомпромісним чорним гумором і світлою метою популяризації критичного мислення. Тож, «Рік і Морті», «Кінь БоДжек», посуньтеся, – до справи береться «Академія Храбна»!

Академія Храбна Україна

Проєкт, перший сезон якого матиме 12 серій по 22–26 хвилин кожна, розробляється студією Animagrad вже кілька років. Ще на етапі девелопменту він швидко знайшов партнера – анімаційну студію GunHil, що є частиною потужної ісландської продакшн-компанії Sagafilm. Це безумовно підсилило міжнародний потенціал проєкту, від початку розрахованого насамперед на глобальний ринок і стримінг-платформи, і водночас дозволило надати універсальній, зрозумілій всьому світові історії про навіженого вченого та його суперталановитих студентів локального наративу одразу двох країн: України та Ісландії.

А зараз перший тизер «Академії Храбна», що став єдиним українським проєктом, відібраним бути презентованим на престижному міжнародному анімаційному івенті Cartoon Forum 2021 (Тулуза, Франція) цього вересня, уже доступний для перегляду.

«Сьогодні – золотий вік YA-анімації (аудиторії young adults, підліткова аудиторія), – каже одна з продюсерів проєкту Катерина Вишневська, керівник відділу розробки та спільного виробництва студії FILM.UA Group, до складу якої входить Animagrad. –  Це глобальний тренд, який дає змогу розповідати чудові історії та залучати до цього найкращі таланти. Цей поїзд набирає швидкість – лише подивіться на всі міжнародні стримінг-платформи, що замовляють YA-анімацію та анімацію для дорослих зі США. І ми впевнені, що скоро цей поїзд прибуде до Європи».

Академія Храбна Україна

Про його швидке прибуття свідчить, зокрема, успіх, який тизер «Академії Храбна» – концепт унікального візуального рішення якого, до речі, було розроблено молодою талановитою українською художницею-іллюстраторкою Мирославою Шевченко, а шрифти – титулованим українським дизайнером Сергієм Чеботарьовим (володар премії Red Dot Design awards), – мав на Cartoon Forum 2021. Цей форум проводиться вже понад тридцять років і щорічно збирає провідних гравців світового ринку, та саме він свого часу дав потужний старт іншому вітчизняному анімаційному проєкту із міжнародним потенціалом: дитячому серіалу «Хоробрі зайці» креативного продакшену Glowberry, що є частиною FILM.UA Group,  котрий також насамперед розроблявся для міжнародного ринку, і спочатку здобув успіх у Європі, а вже згодом – і в Україні. Впливове міжнародне видання про анімацію Kidscreen у своїх матеріалах про Cartoon Forum 2021 окремо акцентувалося саме на «Академії Храбна».

Для “Академії Храбна” форум у Тулузі став вже  другим престижним міжнародним івентом, куди серіал було відібрано для участі:  цього липня тизер було також представлено у Série Series (Фонтенбло, Франція) –  фестивалі, що спеціалізується саме на європейських серіалах, де “Академія Храбна” була єдиним українським проєктом.

Над «Академією Храбна» працює потужна команда: режисер Євгеній Єрмак, продюсери Ірина Костюк і Катерина Вишневська, автор ідеї та сценарист Андрій Зланіч, та, звісно, талановиті художники-аніматори студії Animagrad. Саундтрек проєкту створив Євген Володченко, учасник  українського  хіп-хоп-гурту «Курган & Agregat».

Академія Храбна Україна

У центрі сюжету серіалу – відомий ісландський біохімік-мізантроп Храбн Сігурдссон, який невиліковно хворий. Єдиний шанс для нього – знайти ліки самому, але часу лишається все менше. Задля цього вчений відкриває в Україні академію для обдарованих старшокласників, хоча насправді це лабораторія, де він тестує експериментальні препарати на підлітках із таким самим високим IQ, як і у нього. «Академія Храбна» містить немало цікавих відсилок до України: наприклад, архітектурним референсом для анімаційної візуалізації будівлі самої академії слугував реальний, побудований ще у 1960-х, пансіонат «Тарасова гора» у Каневі,  а помічник Храбна має незвичне ім’я Адальберто Гнатюк, оскільки він є аргентинцем українського походження.

«Академія Храбна» сповнена гумору – смішного, хоча й іноді досить чорного й жорсткого, – та водночас підіймає важливі питання. Зокрема, про те – як це, бути не таким як усі. Про те, чому інтелект, знання, здатність до критичного мислення – це головна «валюта» сучасного світу. Того світу, де дивовижні біотехнології, штучний інтелект, освоєння космосу співіснують із вірою у пласку Землю, «чіпуванням» і тотальним викривленням реальності через fake news. А ще про те, чи завжди мета виправдовує засоби. І кожен з героїв – як і кожен з глядачів – має знайти на ці питання власні відповіді.

Не буде перебільшенням сказати, що «Академія Храбна» – це багато в чому проєкт-першопроходець. Для студії Animagrad, що в першу чергу відома завдяки повнометражним мультфільмам для сімейної аудиторії («Викрадена принцеса: Руслан і Людмила», майбутні проєкти «Мавка» та «Роксолана») та дитячим мультсеріалам («Ескімоска»), це – перший досвід англомовної серіальної “YA-анімації” й анімації для дорослих.

«Академія Храбна» – справжній іміджевий проєкт, міжнародний потенціал якого може забезпечити нашій державі квиток на той самий потяг, про який йшлося вище.  I потрапити до нього дуже важливо, адже немає сумнівів, що затребуваність анімації для дорослих на міжнародному ринку надалі лише ростиме. Тож – дивимося тизер і чекаємо на прем’єру.

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі