Бій по колу. Рецензія на фільм “Крід ІІІ: Спадок Роккі Бальбоа”

01.03.2023  Новини, Рецензія

Не має значення скільки раз ти зняв кіно про бокс,
важливо, скільки раз ти зміг його продати глядачам.

«Крід ІІІ: Спадок Роккі Бальбоа» (Creed III) – третя частина спін-офу серії «Роккі», яка продає новому поколінню історію про впертого боксера, що пробивається на вершину світової арени боксу.

Вітчизняні прокатники за традицією додали в назву «спадок Роккі Бальбоа», хоча ніякого спадку у стрічці вже немає. Річ у тім, що Сильвестр Сталлоне, який тримав на своїх плечах франшизу довжиною ледь не в півстоліття (перший Роккі вийшов у 1976 році) не зійшовся у поглядах зі сценаристами і покинув проєкт. В результаті, у фільмі практично вихолостили спогади про Роккі, а про очікувані флешбеки й відсилки для фанатів можна забути.

Сценаристом стрічки виступив Кінан Куглер, брат Райана Куглера, котрий успішно запустив спін-оф франшизу про сина Аполло Кріда – Адоніса. Для його брата Кінана – це перша велика робота, до цього він працював хіба що над провальним перезапуском «Космічного джему» про мультиплікаційних баскетболістів.

«Крід ІІІ Спадок Роккі Бальбоа» (Creed III)

Хоч Бальбоа й викинули з історії, проте запозичень з оригінальних фільмів набрали, як собака блох. Отже, Адоніс Крід виграв усе, що міг, і відійшов від справ – Роккі 2. Він тренує нового чемпіона у своєму залі, коли на сцені з’являється його друг дитинства Демієн. Колись перспективний боксер, Деміен просить Кріда дати йому шанс й поставити одразу на чемпіонський бій – Роккі 1. Хоч Адоніс і не у захваті від ідеї, свого Деміен таки домагається й очікувано перемагає протеже Кріда – Роккі 3. Але цього йому виявляється мало і він кидає виклик самому Кріду, примушуючи друга повернутися на ринг – Роккі 4.

Цей вінегрет з ідей минулий фільмів, на диво, виглядає достатньо цілісно. Не в останню чергу завдяки грі Майкла Б. Джордана та Джонатана Мейджорса. Стрічка намагається бути серйозною, але під кінець таки зривається у відвертий пафос, а герої забувають про здоровий глузд та все те, що відстоювали раніше.

Майкл Б. Джордан ще й режисером виступив, і дебют вийшов напрочуд міцним. За стилем він почасти нагадує фільми Райана Куглера та Антуана Фукуа. 36-річний Джордан, який навіть не планував акторської кар’єри, встиг не лише режисером стати, але й власну продакшн компанію створив і потрапив у список 100 найвпливовіших людей журналу Time. 1 березня він отримав свою зірку на Алеї слави Голлівуду.

Мейджорс наразі теж на хвилі успіху, впродовж кількох місяців вийшло одразу декілька стрічок з ним: «Вищий пілотаж», «Magazine Dreams», «Людина-мураха та Оса: Квантоманія». У третьому «Кріді» актор дуже гарно вжився у роль колишнього малолітнього бандита, котрий мріяв стати чемпіоном з боксу, купити дім, машину й діамант у вухо. Натомість прикрив друга й потрапив за грати, а коли вийшов, виявилося, що всі його мрії втілив у життя колишній друг.

Зняти цікавий фільм про бокс складно, бо щоразу доводиться придумувати не лише інтригу, але й чергові неординарні тренування й вигадувати видовищні бої. Якщо з сюжетом у третього «Кріда» вийшов калейдоскоп старих ідей, то бої зняті дійсно вигадливо. Мейджорс у тюрмі навчився грати на грані фолу, тому в бою використовує брудні прийомчики й цілеспрямовано б’є у слабкі місця опонента. А для фінального бою придумали непогану візуалізацію того, як бій виглядає й відчувається в думках головного героя. Все це приправлено класним slow motion.

Фільм «Крід ІІІ: Спадок Роккі Бальбоа» вийшов впевненим режисерським дебютом Майкла Б. Джордана, який відкинув спадок Сталлоне, що точно засмутить фанатів серії, проте знайшов хорошого супротивника у вигляді Джонатана Мейджорса. Це ні разу не оригінальна історія, що використовує колишні надбання серії, але може розважити глядачів хорошою постановкою під якісний саундтрек. Проте після перегляду не покидає відчуття, що франшизу потрібно знову перезавантажувати. І, здається, автори це розуміють і дають підказку, куди рухатиметься історія Кріда. Принаймні, хотілося б у це вірити.

Найкращі спортивні драми всіх часів