Б, як у слові беззубий. Рецензія на фільм «Операція «Фортуна»: Мистецтво перемоги»

09.01.2023  Новини, Рецензія

Удавай, що ти в безладі, коли добре організований,

корч із себе боягуза, якщо сміливий,

прикидайся слабким, коли тебе сповнюють сили.

Сунь-Цзи

Завоювавши перше місце у змаганні майстрів кримінальних комедій, англієць Ґай Річі відправився підкоряти Голлівуд. «Шерлок Голмс», «Король Артур», «Аладдін», «Агенти U.N.C.L.E.» – здається, не було жанру й епохи, в яку б Річі не міг запхати свої коронні прийоми: гострі діалоги, гротескних персонажів, постійні погоні й екшн під музику у прискореному відтворенні.

От тільки він все одно залишився відомим завдяки тим самим «… двом стволам» та «Великому кушу». І феноменальний успіх «Джентльменів» у 2019 році, в яких Річі знову продемонстрував британський бандитський світ, лише підтвердив, до чого режисер дійсно має хист.

Однак Річі не здається, знову й знову намагаючись видати якісний голлівудський бойовик, вдруге поспіль залучаючи на головну роль Джейсона Стейтема. От тільки «Гнів людський» 2021 року за 40 мільйонів доларів вийшов набагато слабшим за 22-мільйонних «Джентльменів». Бо це був типовий голлівудський рімейк французького бойовика.

новий фільм Гая Річі

«Операція «Фортуна»: Мистецтво перемоги» (Operation Fortune: Ruse de guerre) – вже не рімейк, оригінальний сценарій Річі писав спільно зі своїми звичними помічниками Марном Девісом та Айваном Еткінсоном. Проте у ньому так мало оригінальності, що його легко сприйняти за рімейк.

За сюжетом, з таємної лабораторії крадуть невідому зброю, яка тут же потрапляє на чорний ринок. Для її повернення британський уряд наймає приватну фірму, чий головний актив – досвідчений й максимально самовпевнений оперативник Орсон Форчун на прізвисько Фортуна (Джейсон Стейтем). Його завдання – втертися в довіру до кримінального барона й мільярдера Ґреґа Сіммондса (Г‘ю Ґрант), котрий виступає посередником на чорному ринку. Для цього Фортуна заручається підтримкою голлівудської кінозірки Денні Франческо (Джош Гартнетт) та здібної хакерши (Обрі Плаза).

новий фільм Гая Річі

Одним словом, «Операція «Фортуна»: Мистецтво перемоги» – це «Джеймс Бонд» у версії Ґая Річі. Та як би він не намагався зробити сучасним викрадене й викрадачів, виглядає усе це надто старомодно й банально. Ну а сюжетна гілка з Джошом Гартнеттом, шаленим фанатом якого виявляється поганець Сіммондс – це пряме цитування минулорічної стрічки «Нестерпна тяжкість величезного таланту» з Ніколасом Кейджем та Педро Паскалем.

Та це не копіювання, бо «Операція «Фортуна» мала вийти раніше за згаданий фільм, ще у січні 2022 року. Проте стрічку пересунули аж на рік. Винні у цьому росіяни, які напали на Україну. Справа у тому, що викрадачами виступає українська мафія, і авторам довелося перемонтовувати стрічку, щоб не виставляти поганцями нашу країну. В результаті вони прибрали будь-які згадки про те, яка ж національність у бандитів. І це добре, бо за виглядом вони більше схожі на циган чи сербів.

новий фільм Гая Річі

Фільм «Операція «Фортуна»: Мистецтво перемоги» вийшов доволі посереднім бойовиком, який за якістю завмер на півшляху від «Гніву людського» до «Джентльменів». Шпигунський бойовик від Ґая Річі виглядає таким же самовпевненим, як герой Стейтема. Тільки, якщо Стейтем в таких умовах почувається, як риба у воді, чий звичний ареал – мілководдя, то Гартнетту й Плаза їх персонажі залишають лишень непереконливі кривляння.

Нова стрічка Річі страждає не лише від пласких персонажів, банального сюжету й кволого екшну, а і неочікувано беззубого гумору. Непоганими вийшли підколки британської бюрократизованості, через яку доля світу залежить від приватних підрядників, котрі мимохідь спускають річний бюджет департаменту оборони на вінтажні вина. Проте частіше глядачам пропонуватимуть занадто прямі жарти з сексуальним підтекстом, як от «маленька п, як у слові пеніс, велика К, як у слові клітор».

новий фільм Гая Річі

Ложкою меду виступає Г‘ю Ґрант, який чудово перевтілився у мільярдера-псевдофілантропа, котрий на рівних може змагатися з Орсоном Форчуном у самовпевненості. Тільки ці двоє своїми вдалими монологами нагадують про те, за що ми любимо фільми Ґая Річі.

новий фільм Гая Річі

новий фільм Гая Річі

новий фільм Гая Річі