kinowar.com

«Донбас» Сергія Лозниці отримав премію за найкращу режисуру на Каннському фестивалі

Конкурсна програма «Особливий погляд» Каннського фестивалю оголосила своїх призерів. «Донбас» Сергія Лозниці, який став фільмом відкриття секції, також удостоївся премії за найкращу режисуру.

Донбас фільм

Журі «Особливого погляду», яке очолив Бенісіо дель Торо, присудило премію «Особливий погляд» шведській стрічці «Кордон» Алі Аббасі.

Світова прем’єра «Донбасу» відбулася 9 травня. Представляючи свій фільм у Каннах, Сергій Лозниця подякував свій «улюблений кінофестиваль за можливість поділитися цією історією з міжнародною аудиторією».

На прем’єрі також була присутня українська творча група фільму, в тому числі продюсер Денис Іванов, актори Наталя Бузько, Георгій Делієв, Вадим Дубовський, Сергій Сміян і Людмила Смородіна. Сергій Лозниця подякував команді, зазначивши, що від закінченням зйомок до каннської прем’єри минуло лише шість тижнів.

«Донбас» створювався у копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Українським копродюсером виступив Денис Іванов та кінокомпанія «Артхаус Трафік». Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

Сергій Лозниця є одним з найвідоміших у світі українських режисерів ігрового і документального кіно. Його фільм «Щастя моє» (2010) став першою українською стрічкою часів незалежності, яка приймала участь в офіційному конкурсі Канського фестивалю. Також в офіційній програмі Канн відбулися прем‘єри інших картин Лозниці, створених за участі України – «Майдан» (2014) та «Лагідна» (2017). Документальну картину Сергія Лозниці «Аустерліц» було номіновано на премію Європейської кіноакадемії за найкращий документальний фільм 2017.

Вихід фільму «Донбас» в український прокат запланований на 2018 рік.

Коментарі