kinowar.com

Коротко і ясно. Що показують на Манхеттенському фестивалі короткометражок.

Манхеттенський фестиваль короткометражних фільмів – єдиний глобальний інтерактивний кінофестиваль у світі. Він збирає стрічки зі всієї планети, щоб у вересні глядачі побачили десятку ліпших та обрали найкращий фільм і актора. Усі роботи-фіналісти кінофестивалю автоматично кваліфікуються для номінації на премію «Оскар».

Цього року фестиваль проходить 22-й раз і об’єднує 100 000 поціновувачів короткого метра на більш ніж 400 локаціях на 6 континентах. Українські глядачі вже в тринадцятий раз беруть участь у виборі фільму-переможця. Для цього достатньо просто купити квиток на сеанс у період з 26 вересня по 6 жовтня.

А вибирати буде з чого, адже автори подали більше тисячі робіт, тож до десятки фіналістів потрапили дійсно унікальні фільми. Ми вже переглянули кожну стрічку і готові поділитися враженнями.

Французька стрічка «Футбольний клуб Нефти» використовує два коронні прийоми короткометражок: дітей у якості головних героїв та життєствердний гумор. Тому вона не може не сподобатися, навіть не зважаючи на те, що дія відбувається на кордоні Тунісу та Алжиру, а мова йде про наркотики.

Футбольний клуб Нефти

Ще один веселий фільм – британський «Сімейний роман» – розповідає про наслідки бурхливої ночі, коли дівчина відривалась у клубі на день народження, а прокинулася у ліжку стариганя. Нам покажуть, яким цінним виявляється вміння тримати себе в руках.

Сімейний роман

Канадська картина «Чайові» досліджує непросту роботу офіціантів, що мають приязно ставитися до всіх, навіть найбільш мерзенних відвідувачів. Після неї ви не зможете піти з ресторану, не залишивши чайових.

Найбільш зіркова робота цьогорічного фестивалю – фільм «Час розлуки». Тімоті Сполл, відомий за роллю Пітера Петтігрю з «Гаррі Поттера», грає стариганя-відлюдника, котрий втратив дружину і не спілкується з дочкою. Аж раптом знаходить друга і помічника – робота. Ця британська стрічка показує, що сімейна любов та турбота може мати різні прояви. А Сполл претендує на звання найкращого актора фестивалю.

Одним із найбільш драматичних виявися фільм Хуліо Рамоса з США «Уламки». Стрічка показує непросте життя нелегальних робітників в Америці. Нещасний випадок на будівельному майданчику викриває незахищеність нелегалів та знецінення їхнього життя, адже замовники переживають не стільки про них, скільки про свою репутацію. А найгірше, що мертві нелегали іноді коштують дорожче за живих.

Манхеттенський фестиваль короткометражних фільмів – один з тих випадків, коли за раз можна відчути дух кінематографу різних країн. Причому часто стрічки за 15 хвилин встигають розповісти історію не гірше за повний метр. А їх розмаїття не дасть засумувати, навіть якщо один з фільмів не сподобається. Так що ви самі здивуєтеся, як висиділи у кінозалі дві з половиною години.

Дмитро Сидоренко

Коментарі