Машина кохання: правила успішного жиголо

15.04.2019  Рецензія

– Гроші не зроблять тебе щасливим.
– Але плакати краще в Мерседесі.

Love Machine

Синопсис стрічки нагадує типовий ромком. Головний герой Джорджі працює музикантом на весіллях та днях народження, проте ледве зводить кінці з кінцями. Коли ж кар’єра музики остаточно дає збій, бідолашному нічого не лишається, як спати з жінками за гроші. Його індекс маси тіла далекий від ідеалу, але природа обдарувала чоловіка завзяттям та чималим інструментом. Тож кар’єра стартує жваво.

Джорджі швидко втягується в професію, але необачно закохується в інструкторку з водіння Ядвігу. Логічно, що герою доведеться вибирати між сексом за гроші і сексом з коханою. Тим паче, за класикою жанру, дівчина дізнається про незвичайний спосіб заробітку свого хлопця раніше, ніж він наважується їй розповісти.

Love Machine

Аналогії з голлівудськими ромкомами так і просяться, і герої навіть самі згадують «Красуню» з Гіром і Робертс. От тільки європейське кіно якраз тим і круте, що може дозволити собі відхід від виважених касовими зборами американських сценаріїв. Фільм «Машина кохання» на голову оригінальніший за голлівудські аналоги. Кожна клієнтка Джорджі – окремий образ. І більшість з них вражають своєю повнотою та влучністю. Як от красуня-модель, що хоче наставити роги невірному хлопцю, чи парочка лезбійок-мисткинь, які влаштовують з сексу перформанс, або поважне подружжя, де чоловік любить спостерігати.

Як будь-яке європейське кіно, «Машина кохання» вийшла чесною та відвертою. Це стосується як зображення людського тіла, так і мотивації та поведінки героїв. Тут немає відверто хороших чи однозначно поганих персонажів. У кожного свої таргани в голові. А найцікавіше, що Джорджі не просто швидко втягується у професію жиголо, а кайфує від неї. Навіть тоді, коли доводиться працювати виключно язиком у прямому і переносному сенсі.

І основою його успішної кар’єри стали три складові. По-перше, природні таланти. Бо на цю роботу приходять з власним знаряддям. По-друге, треба вміти слухати і поважати клієнток. По-третє, ти мусиш задовольняти будь-яке бажання і не боятися експериментів. А вони бувають вкрай незвичайними.

Love Machine

Та не подумайте, що фільм «Машина кохання» – посібник ловеласа. У назву не просто так потрапило саме кохання, а не секс. Це історія не про збочення та моралізаторство. Навпаки, стосунки Джорджі та Ядвіги демонструють, що головне знайти гармонічну пару, і тоді не доведеться соромитися навіть найбільш диких бажань.

Машина кохання (Love machine)
2019 рік, Австрія
Режисер: Андреас Шмід