kinowar.com

Мілош Єліч, музикант гурту «Океан Ельзи»: Я хотів би писати для кіно усіх жанрів. Крім порно. Інтерв’ю до виходу альбому саундтреків до фільму «Номери»

Мілош Єліч, музикант гурту «Океан Ельзи», випустив альбом саундтреків до фільму «Номери» режисерів Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва. Альбом відсьогодні доступний на стрімінгових платформах Apple Music, Youtube Music, Deezer, Spotify, TIDAL, Amazon Music.

До роботи над фільмом у якості композитора Мілоша Єліча запросив співрежисер фільму Ахтем Сеітаблаєв, з якими вони разом працювали над музикою до фільму «Кіборги» (2017).

Ми розпитали Мілоша про роботу над альбомом, музику в кіно, співпрацю з режисерами та українське кіно загалом.

Мілош Єліч

Що складніше, створювати музику для гурту, коли заданої теми немає, або створювати її для фільму, коли є певне бачення настрою та атмосфери від режисера?

Не можу сказати, що складніше. У кожного з цих форматів є свої особливості.

Хто Ваші улюблені композитори кіно? Хто Вас надихає?

Якщо потрібно обрати одного, то це точно Джон Вільямс. Я захоплююсь ним. Він чудово вміє створити музику, яка допомагає фільму і яку цікаво слухати саму по собі. Ще мені дуже подобаються роботи для кіно Джонні Грінвуда (гітарист Radiohead).

Що найскладніше у створенні музики для фільмів?

Я би не назвав це складностями. Скоріше, це виклики. Найбільший виклик – визначитися, потрібна музика в сцені чи ні. Ми починаємо працювати, маючи чорновий звук, тому не завжди зрозуміло, чи достатньо заповнена картина. Тут, звісно, завжди допомагає режисер. Якщо режисер чітко розуміє, чого він хоче досягти у кожній сцені, тоді все стає легко. Ще, у зв’язку з тим, що фільм триває довго, легко втратити розуміння стрічки в цілому. Буває, що в самій сцені музика ніби добре, а коли дивишься усе повністю, розумієш, що вона зайва. 

Чи спілкувалися Ви з Олегом Сенцовим під час створення музики для фільму “Номери”? Чи відбувалося спілкування після його створення?

Весь час роботи над фільмом я спілкувався з Ахтемом. А вже він безпосередньо комунікував з Олегом.

Що приносить більше задоволення, створювати музику для фільмів чи для анімації?

Це просто різновид того й самого. Різні виклики. Я щаслива людина. Я займаюся улюбленою справою. Мені однаково подобається продюсувати пісні, створювати аранжування, грати концерти та писати музику. 

Чи є жанр, для якого Ви мрієте написати музику – хоррор, фентезі, детектив?

Так щоб мріяти, такого немає. Мені цікаво освоювати щось нове, так що можна сказати, що я хотів би писати для усіх жанрів. Крім порно (посміхається).

З ким з вокалістів Вам було б цікаво записати спільну роботу для кіно (окрім Вакарчука, з яким Ви співпрацювали для “Номерів”)?

Ми з Андрієм Хливнюком близькі друзі. З ним би працював із задоволенням. Я працював з Христиною Соловій над кавером пісні  “Холодно” для фильму “Крути 1918” і зараз працюю з Kozak System над піснею для кіно, поки не можу сказати якого. Якщо музикант, не тільки вокаліст, цікавий, з ним (або з нею) робота завжди є задоволенням. 

Як вийшло так, що Святослав взяв участь у записі? Так було заплановано чи сталося випадково?

Я почав писати трек для п’ятого акту фільму. Ми з хлопцями зустрічались у студії, і Слава почув трек. Він одразу запропонував заспівати. Це рішення було спонтанним. Слава хотів допомогти, щоб привернути більше уваги до ув’язнення Олега і йому було цікаво заспівати по-іншому. Він там скоріше соліст, який використовує свій вокал як інструмент. Я вважаю, що у нас класно вийшло.  

Святослав Вакарчук

Святослав Вакарчук

Якщо б Вам запропонували написати музику для німого кіно початку 20 століття, чи є фільм, який би Ви для цього обрали?

Мені було б цікаво написати для фільму “Людина з кіноапаратом” Дзиги Вертова та для фільма “Метрополіс” Фріца Ланга. 

Чи вважаєте Ви, що залучення популярних музикантів, виконавців, гуртів позитивно впливає на успіх фільму в Україні?

Я впевнений, що це так, особливо якщо пісня пишеться цілеспрямовано для фільму.  

Хто найкращий композитор кіно України на даний момент? Хто з колег Вам подобається? Чи можливо зняти фільм взагалі без музики?

Мені дуже подобається музика Алли Загайкевич. У неї музика із власним обличчям і чудово вписується в картину. Фільм без музики зробити можливо, але це концепція. Ми звикли чути музику в кіно і помічаємо її відсутність, це дуже виразний засіб.  

Як режисер розповідає про те, що він хотів би почути у своєму фільмі?

Іноді розповідає словами, іноді прикладами. В принципі, це широко поширена практика.  

Є декілька виконавців та гуртів, які активно беруть участь у створенні музики для фільмів (серед них ДахаБраха, Dakh Daughters та власне Ви). Чи не впливає це на сприйняття звукової доріжки українського кіно – чи не буде це виглядати для глядача досить одноманітно?

Популярна музика завжди була складовою кіно. Власне, спочатку тільки і грали популярні пісні, тільки пізніше почали писати оригінальну музику.  Це абсолютно нормальна практика. Я не вважаю, що це робить кіно одноманітним.  

Читайте також:

Рецензія на фільм “Номери”

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі