kinowar.com

Найдорожчий український мультфільм готується підкоряти світ. Рецензія на стрічку «Мавка. Лісова пісня»

– Це дерево звертається до мене.
– То відповідай.
«Покахонтас» (1995)

У вітчизняний прокат вийшов головний довгобуд в історії кіно незалежної України. Мультфільм «Мавка. Лісова пісня» від студії Animagrad (входить до FILM.UA Group) створювали довгі сім років від анонсу у 2015 році та виграного пітчингу Держкіно у 2016-му.

Виробництво мультфільмів – процес нешвидкий, тим паче, коли на цей час припадають військова агресія, економічна криза, девальвація гривні. Якщо ж це 3D анімація, як у випадку «Мавки», то це ще й величезні витрати. Наприклад, топова анімація Disney у «Крижаному серці» коштувала 24,5 тисяч доларів за одну секунду відео на екрані.

Спершу бюджет «Мавки» становив 5 мільйонів доларів, що сім років тому дорівнювало близько 100 мільйонам гривень. 25 мільйонів мала виділити держава. В результаті за роки бюджет розрісся до рекордних для України 187 мільйонів, а частка державних коштів склала 49 мільйонів гривень.

мультфільм Мавка Україна 2023

Сюжет стрічки заснований на «Лісовій пісні» Лесі Українки. Це віршована п’єса про гуцула Лукаша, котрий настільки вправно грав на сопілці, що його покохала лісова мавка. Проте він зрадив її почуття та обрав дівчину Килину. За це хлопця позбавили музичного таланту, та мавка пожертвувала власним життям, аби повернути Лукашу його вміння.

Це вже не перша екранізація твору, у 1981 році Юрій Іллєнко вивів історію на великі екрани у вигляді драми-феєрії. Втім сценарист сучасної «Мавки» Ярослав Войцешек («Пульс», «Захар Беркут») вихолостив історію до класичної любовної мелодрами про два ворогуючих світи, які можуть поєднати лише хлопець та дівчина, що відкинуть забобони та упередження заради чистого кохання. Одразу пригадується культовий «Покахонтас» від Disney.

мультфільм Мавка Україна 2023

В українському мультфільмі Лукаш йде до темного лісу, де людям вештатись заборонено, щоб знайти Дерево життя. Йому воно потрібне для порятунку хворого дядька, а Мавці – для забезпечення живильною силою прадавнього лісу та його мешканців. І це аж ніяк не може прийняти жорстока Килина, що хоче заволодіти цінним ресурсом одноосібно. Прямо як в «Аватарі» Джеймса Кемерона люди вторглися на Пандору заради ресурсів і загрожували знищити Дерево життя місцевих аборигенів.

Далі сюжет пропонує класичну мискомунікацію героїв, що призводить до трагічних вчинків як у «Ромео та Джульєтті», і епічну сутичку двох світів, що ворогують не вперше. Подібну історію дуже класно нещодавно розповіла японська студія Tonko House у анімаційному серіалі «Оні: Легенда про Богиню грому».

Мавка. Лісова пісня

Вибір творців «Мавки» зрозумілий, їхня задача – зробити продукт для максимально широкої аудиторії, а це навряд вийшло б з надмірним драматизмом чи, тим паче, похмурою стилістикою. Тому мультфільм сповнений яскравих кольорів і милих звірят на кшталт жабокиця Квуся, лісовичка Гука та ще купи лісових істот, яких маркетологи назвали «мавчиками». Хоча наймилішим все одно вийшов класичний песик Шусть, вірний друг Лукаша.

Візуальний стиль мультфільму прекрасний, ліси й полонини, луки та річки заворожують. Як і весь гуцульський колорит з костюмами і піснями гурту «ДахаБраха». А от анімація персонажів лишилася на рівні початку двохтисячних. І це при тому, що для запису пластики Мавки запросили приму-балерину Національної опери Катерину Кухар, вийшло дійсно як в класичній опері – награно й нереалістично. Рухи персонажів, їхня міміка й синхронізація мови на десятиліття відстають від голлівудської анімації.

Мавка. Лісова пісня

Мультфільм «Мавка. Лісова пісня» вийшов красивим і простим, розрахованим на дитячу аудиторію, що не вибаглива до сюжету й готова пробачити огріхи анімації заради яскравих кольорів, милих звірят та знайомих зіркових голосів.

Головного персонажа озвучив співак Артем Пивоваров, а Мавці свій голос подарувала Наталка Денисенко (серіал «Кріпосна»). Також серед акторів озвучування Олег Скрипка, Олена Кравець, Сергій Притула, Олег «Фагот» Михайлюта, Юлія Саніна, Михайло Хома і Катерина Осадча.

Мавка. Лісова пісня

Добре, що студія Animagrad таки дотягнули «Мавку» попри всі негаразди. Стрічка могла б стати їхнім першим повнометражним 3D мультфільмом, іміджевим проєктом. От тільки п’ять років тому студія вже випустила свою першу стрічку «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила», яка не поступається «Мавці» за рівнем виконання і показує, що в Україні є кому робити 3D анімацію, були б на це інвестиції та ринок.

А ринку поки немає, «Викрадена принцеса» при 95-мільйонному бюджеті зібрала в Україні менше 40% витрачених коштів. Залишається сподіватися, що доля «Мавки» буде кращою. І надія тут на закордон та інтерес до всього українського, адже прокатні права «Мавки» продали на понад 20 територій, включно зі США, Європою, Близьким Сходом та Північною Африкою.

мультфільм Мавка Україна 2023

Тим паче, що у маркетинг мультфільму FILM.UA Group вклалися добряче, що не може не радувати, адже промоція була і є слабким місцем вітчизняного кіновиробництва. Артем Пивоваров і Христина Соловій записали для стрічки ексклюзивну пісню й зняли кліп, а студія організувала у Києві чи не найбільшу вітчизняну прем’єру з часів повномасштабного вторгнення.
«Мавка» регулярно нагадувала про себе впродовж усіх років до релізу, виринаючи з хащів виробничого процесу й з‘являючись то тут, то там. Можна згадати колаборації з «Сільпо», появи на різних кіноринкових та фанатських подіях і купу мерчандайзу до мультфільму, від панчох до ювелірних прикрас.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі українські фільми 2022 року

Найкращі українські фільми

Найкращі мультфільми всіх часів

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі