kinowar.com

Найочікуваніші українські фільми 2020 року

Минулого року вийшло не тільки багато українських фільмів, але й багато дійсно цікавих українських фільмів. Тенденція росту продовжується, як за кількістю, так і, будемо сподіватися, за якістю. Різноманітні жанри (деякі представлені вперше у вітчизняному кінематографі), нові обличчя та вже відомі глядачу актори, екранизації української класики та новітніх українських театральних п’єс – все це чекає на нас у 2020 році.

Звісно, плани можуть змінюватися. Дати виходу фільмів можуть переноситися, а деякі проекти, можливо, зовсім не побачать світла. До того ж, окремі фільми з переліку, які виходять в широкий прокат лише цього року, потрапили до нашої статті про найкращі українські фільми 2019 року через те, що їх можна було побачити на декількох фестивалях. Так чи інакше, буде це прем’єра чи масовий прокат після фестивального життя стрічки, це саме ті роботи, які глядач матиме змогу побачити цього року, а головне, це саме ті роботи, які варто чекати.

Отже, kinowar.com презентує найочікуваніші українські фільми 2020 року.

 

Мої думки тихі
Режисер Антоніо Лукіч
16 січня

Мої думки тихі

Нарешті, українська комедія, за яку не соромно. Виявляється, можна обійтися без селебріті, жартів про сексуальні збочення та взагалі, зняти цікаву живу історію, від якої не тхне поганим смаком та нечистотами. Потужний акторський дует, але пальму першості глядачі одностайно віддають неймовірній Ірмі Вітовській.

 

Пульс
Режисер Сергій Чеботаренко
30 січня

Сергій Чеботаренко

Розвиток українського кіно можна побачити і у розрізі того, що з’являється більше різних жанрів. Спортивна драма за реальними подіями – такого в Україні ще не знімали. Історія надихаюча, хоча й трагічна. Легкоатлетка потрапляє у автокатастрофу. Наслідки її жахливі. Потрібно зібрати усі залишки волі, щоб поставити перед собою нову мету та наполегливо до неї йти…

У головній ролі Наталія Бабенко, у ролі досвідченого тренера Станіслав Боклан.

 

Черкаси. Останній корабель у Криму
Режисер Тимур Ященко
27 лютого

фільм «Черкаси»

Ще одна історія за реальними подіями, також дуже важка. На щастя, витримана без надмірної дози квазі-патриотизму. Тральщик Черкаси повертається з навчання у порт, але він вже зайнятий окупаційними російськими військами. Українські кораблі здаються один за одним, але Черкаси вирішує прийняти бій…

 

Толока
Режисер Вадим Іллєнко
12 березня

Толока фільм 2020

Екранизація Тараса Шевченка. Три козака закохалися у Катерину. Вона дала слово вийти заміж за того, хто звільнить її брата з полону. Двоє козаків загинуло, третьому вдалося це зробити, але… Далі йде кілька століть очікувань коханого, впродовж яких перед очима глядачів буде проходити історія України, з усіма її війнами та втратами. Стрічку обіцяють нестандартну, нелінійну та поетичну.

 

Атлантида
Режисер Валентин Васянович
19 листопада

Валентин Васянович

Як знайти у собі сили залишитись на території, яку звільнили від окупаційних військ Росії, але яка повністю непридатна для життя? Екологія, інфраструктура та економіка знищені, перспективи відновлення мінімальні, але головний герой шукає причини, щоб не залишати цей край. Недалеке майбутнє, в якому Україна перемогла Росію на Донбасі. Саме з цією історією Валентин Васянович отримав приз Венеціанського фестивалю у програмі Горизонти.

 

Номери
Режисери Олег Сенцов та Ахтем Сеітаблаєв

Восени

фільм «Номери» Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва

Скажемо відверто: ми вже не сподівалися побачити цей фільм. Олег Сенцов написав п’єсу ще до того, як потрапив за грати. Потім організацією знимального процесу зайнялася продюсер Анна Паленчук, яка отримувала докладне бачення стрічки від режисера у листах (їх було більше сотні). До зйомок приєднався Ахтем Сеітаблаєв, який і довів справу до кінця. Тепер прем’єра відбудеться на ювілейному 70-му Берлінале, а в Україні фільм вийде у прокат восени цього року.

Абсурдна трагікомедія розповідає про світ Номерів, де усі підпорядковані єдиному лідерові, Нулю, і діють за жорстко контрольованими законами. І ось до Номерів потрапляє новий житель, якому усі ці закони невідомі. Свідомість жителів оновлюється, і вони створюють нові закони – та чи будуть вони кращі за старі?

 

Ми є… Ми поруч
Режисер Роман Балаян

Восени

Ми є… Ми поруч

Один з найвідоміших українських режисерів повертається до великого кіно вперше за 10 років. Роман Балаян розповідає про відомого хірурга, який припустився фатальної помилки у діагнозі свого хрещеника. Чорно-біла стрічка також носить робочу назву “Помилка у діагнозі”.

 

Інший Франко
Режисер Ігор Вісневський 

Поки невідомо

Інший Франко

Інший Франко – це син письменника Івана Франка, Петро. Його біографія не надто відома, але дуже бурхлива: був пілотом, заснував “Пласт”, винахідник, став депутатом Верховної Ради УРСР та ще багато чого. А одного дня він дізнається, що сьогодні його або вб’ють, або відправлять у Сибір – і на прощання з родиною є лише один, останній день.

У головних ролях В’ячеслав Довженко і Ахтем Сеітаблаєв.

 

Погані дороги
Режисер Наталія Ворожбит
Поки невідомо

Погані дороги фільм 2020

Екранизація власної п’єси, де у чотирьох новелах будуть розказані історії мешканців Донбасу та українських солдат, які знаходяться у прифронтовій зоні. Наталія Ворожбит виступає і сценаристкою, і режисером – у цій якості вона дебютує. Фільм ще на етапі виробництва, але є надія, що глядач зможе побачити його цього року.

 

Довбуш
Режисер Олесь Санін
Поки невідомо

Довбуш

Не плутати зі стрічкою позаминулого року «Олекса Довбуш» (при всій повазі до виконавця головної ролі Валерія Харчишина, той фільм був не надто очикуваним). Також не плутати з фільмом 1959 року.

Новий фільм про народного героя Карпат поставив Олесь Санін. На його рахунку фільм «Мамай» у ті часи, коли в Україні ніхто нічого ще не знімав для великого екрану (2003 рік) та один з перших національних прокатних хітів «Поводир». До обох фільмів є питання, але точно можна сказати, що досвід у режисера неабиякий. Якщо додати до цього потужний бюджет у 86 мільйонів гривень, то сподивання досить великі. Фільм планувався до виходу ще восени 2019 року, але виробничий процес у кіно – явище непрогнозоване.

 

Люксембург
Режисер Мирослав Слабошпицький
Поки невідомо

Люксембург фільм Слабошпицький

Після того як Мирослав Слабошпицький зняв «Плем’я», будь-яка його нова робота є очикуваною. Важко сказати, чи вийде фільм саме у цьому році та чи вийде він взагалі, адже за останньою інформацією контракт з Держкіно розірвано. При цьому, ще до початку зйомок права на його прокат купили Греція, Чехія і Словаччина. Мабуть, більше через сподівання на краще, ніж через якусь надійну інформацію, ми все ж таки розміщуємо опис стрічки ще раз у переліку найочікуваніших українських проектів. Фільм є ко-продукцією з Францією, Норвегією, Нідерландами та Німеччиною.

Люксембург у цьому фільмі — це Чорнобиль. Саме так обігрується маленька територія, власне, окремої держави, що існує за власними законами. Доля людей, які працюють у зоні і стала предметом сюжету стрічки.

Будемо сподіватися, що фільм не перетвориться на черговий довгобуд, який не знайде свого глядача, або навіть не буде завершений.

 

Читайте також:

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкращі українські фільми часів Незалежності

Коментарі