kinowar.com

Під прапором небес (Under the Banner of Heaven)

Зачекайте, будь ласка...

Цей заснований на реальних подіях кримінально-детективний і психологічно-драматичний міні-серіал телемережі FX для стрімінгу Hulu, в якому зіграли Ендрю Гарфілд і Сем Вортінгтон, досить важко дивитися. Сценарій засновано на документальній науковій книжці Джона Кракауера, і глядачеві занурюватися у глибинні нетрі мормонської історії та ідеології доволі дискомфортно, дивно і навіть неприйнятно. Те, що відбувається на екрані, майже з перших кадрів видається дуже чужим і незрозумілим (якщо, звісно, ви – не мормон). Та згодом ця страшна оповідь, виписана максимально детально, ґрунтовно і реалістично, по-справжньому гіпнотизує, і початкове небажання відкривати для себе цей своєрідний і подекуди, як виявилося, непроглядно темний світ послідовників Ісуса Христа змінюється щирою цікавістю і поступово наростаючими шоком і гнівом, адресованими усьому, в чому до сих пір залишився відгомін реакційного патріархату.

Дія відбувається у 1980-х роках у штаті Юта (цей північноамериканський гірський штат вважається центром світового мормонського руху, а його столиця Солт-Лейк-Сіті, де знаходиться міжнародна штаб-квартира мормонів, вважається «священним містом святих», і взагалі усю Америку мормони називають «новою землею обітованою»). Гарфілд грає молодого місцевого детектива, слухняного й доброчесного мормона, у якого є добра дружина, двійко гарних дівчаток і старенька хвора на деменцію мати. Якось його терміново викликають на місце злочину, що стався в будинку однієї з мормонських родин. Жорстоко вбито молоду жінку і її однорічну донечку, яку нелюд обезголовив у люльці. Увесь дім залитий кров’ю. Майже одразу поліція затримує чоловіка й батька загиблих, що переховувався в сусіда. Він забруднений з голови до ніг і плаче від горя й розпачу. Чи від почуття провини… І говорить заплутані речі про те, що його брати не пробачили його дружині зухвалість і втручання, а також про якихось загадкових чоловіків з довгими бородами і довгим волоссям, як носять мормонські фундаменталісти.

Власне, зі слова «брат» і починається доволі цікава, лякаюча, захоплююча й жахлива інтрига. Всередині мормонської громади усі називають один одного братами і сестрами. І убивцею жінки й дитини міг бути будь-який «брат» включно з вдівцем, що ридає в поліцейському відділку. Та поступово пластичний і магнетичний, глибоко укорінений у мормонський бекграунд розвиток дії переключає увагу на рідних братів затриманого, яких усього п’ятеро, і підозра у моторошному злочині (який мормони-фундаменталісти називають ритуалом «очищення кров’ю») ковзає то по одному братові, то по іншому, скрупульозно винюхуючи, де саме сховано коріння зла. І де саме клацнув перемикач, перетворивший любов на ненависть, а людину на монстра.

До того ж поточне розслідування перемежовується подвійними флешбеками, одні з яких повільно розкривають приховані таємниці і трансформацію конкретної сім’ї, а інші відсилають до дев’ятнадцятого сторіччя і до життя проповідника Джозефа Сміта, засновника і ідеолога мормонізму. Усі три часові течії (історія Сміта, розслідування убивства і події в багаточисельній мормонській родині, що передували звірячому злочину) римуються між собою і асонують, ніби одна пісня на три голоси. І ці голоси звучать в голові персонажа Гарфілда, який починає зневірюватися у тому, у що вірив ціле життя з самого дитинства; зневірюватися у тому, що його вчення, його світогляд і переконання є справжнім і чистим благом.

Смотрите легально на MEGOGO

Юта заселена мормонами на 75%. Тож можна сказати, що штат – одна суцільна мормонська спільнота, одна комуна, одна братія. І іновірців-чужинців вона недолюблює. Як то, наприклад, детектива-напарника головного героя, що є індіанцем і не приховує скепсису до мормонської філософії (напарника зіграв Джил Бірмінгем, відомий за франшизою «Сутінки»… до речі, авторка «сутінкової саги» Стефені Маєр є відомою мормонкою, тож невипадково уся ця молодіжна лав-епопея присвячена тому, як дівчина одержимо намагається перейняти «релігію» свого обранця і стати, як і він, вампіром, аби бути з чоловіком, домінантом і патріархом, «однієї крові»). Але детектив Джеб Пайр у виконанні Гарфілда інший. Він шанує свою церкву, шанує традиції, проте шанує і будь-яку інакшість, поважає напарника і поважає дружину (у той час як більшість мормонів проповідують расизм і сексизм, сприймаючи жінку як придаток до чоловіка, покірну невільницю без права думки і голосу, мовчазний інструмент і тупу ємкість для продовження роду; а фундаменталісти, що нібито звертаються до першоджерел мормонізму, практикують багатоженство як «волю божу», беручи за дружин навіть дівчаток-підлітків, інцест і покарання жінок за непослух). Так само і герой Бірмінгема шанує напарника, хоча й не сприймає постулати його віровчення.

Сімейство Лафферті, всередині якого стається злочин, – це така собі «президентська» мормонська родина, еталон і взірець, авторитет і ікона, «мормонський клан Кеннеді». Тож справа набуває гучного розголосу на увесь штат. Австралієць Сем Вортінгтон, зірка «Аватару», втіливший образ старшого брата Лафферті (в англомовній вікіпедії є сторінка «Юта проти Лафферті», тож можна прочитати фактаж цієї кримінальної справи), здається, зіграв найкращу свою роль. Спочатку його персонаж нібито перебуває на задвірках родини і задвірках сюжету, відмовчується по закутках цієї дійсно страшної розповіді, животіє осторонь ключових подій, не є і не намагається бути ні лідером громади, ні фокусом серіалу. Проте приблизно на екваторі вагомість і природа його героя суттєво змінюються, і Вортінгтон видає приголомшливу, лячну метаморфозу (в шоу також зіграли Рорі Калкін, наймолодший з акторського клану Калкінів, Вайатт Расселл із серіалу «Сокіл та Зимовий солдат» і Біллі Гоул із серіалу «МатиБатькоСин»).

Цікаво, що у сюжеті фігурує містечко Салем. Це не той Салем, що в штаті Массачусетс, де церква полювала і знищувала «відьом». Це інший Салем, що у штаті Юта. Проте тут так само має місце релігійна фанатична мізогінія, нібито «виправдана небесами і волею господа», і так само «виправдана небом» страта за непокору і емансипацію.

Але через те, що розповідь йде не від імені жінки і не від імені ката (або катів), а від імені детектива-мормона, що у своєму розслідуванні зіштовхується із правдою, яку йому неймовірно важко прийняти, ключовим мотивом стає не стільки протистояння патріархату і фемінізму, скільки сумніви, розчарування і втрата віри. Герой Гарфілда – сліпець, що прозріває і плаче від того прозріння. І це не сльози щастя. Спершу удар по його духу і його баченню наносить нелюдська жорстокість у самому серці його братства, яке йому здавалося осередком найбільшої на землі любові і найбільшої істини. А потім геть добиває найтемніша правда про доктрину і ідею, котру він вважав своєю душею і своїм єдиним орієнтиром у житті. Та він не божеволіє, а плаче. Бо його незалежна від релігії людськість, його позарелігійний моральний компас набагато сильніші за закони його системи, за закони властолюбних виродків під маскою «небес».

Анастасія Лях

Під прапором небес (Under the Banner of Heaven)

2022 рік, США

Продюсери: Джейсон Бейтман, Джилліан Беррі, Майкл Костіган, Рон Говард

Режисери: Девід Макензі, Кортні Хант, Дастін Ленс Блек, Ізабель Сандоваль

Сценарій: Дастін Ленс Блек, Джина Велч, Брендон Бойс

У ролях: Ендрю Гарфілд, Сем Вортінгтон, Вайатт Расселл, Джил Бірмінгем, Дейзі Едгар-Джонс, Біллі Гоул, Рорі Калкін, Аделаїда Клеменс, Сет Нумрік, Хлоя Піррі, Деніз Гоф, Ендрю Бурнап

Оператори: Гонсало Амат, Тобі Маріер-Робітайл, Крейг Вроблескі

Композитор: Джефф Амент

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Під прапором небес (Under the Banner of Heaven)

Коментарі