kinowar.com

Схвильовані: Битва за Uber (Super Pumped: The Battle For Uber)

Зачекайте, будь ласка...

Джозеф Гордон-Левітт з неймовірними запалом та антигеройською енергетикою грає Тревіса Каланіка, засновника революційної всесвітньої таксомоторної мережі Uber, назва якої сьогодні вже стала ім’ям загальним і домінуючим синонімом застарілого слова «таксі». Міні-серіал каналу Showtime, створений авторами «Мільярдів», – це, по суті, класична історія зліту і падіння, «великої американської мрії», стрибка з хама в пана; ще одна біографія родом з дивовижно-горезвісної Кремнієвої долини; ще одна історія розквіту та занепаду гівнюка, що дійсно завдяки своїм гівнючим якостям здійснив переворот, гарну й потрібну перебудову архаїчної, замшілої системи, повної бюрократичних незручностей і недоліків, та на наступному етапі, коли бренд та компанія затребували позитивне обличчя замість мудацького, гад-мудозвон-гандонисько випав з коня, опинився за бортом.

«Битва за Uber» нагадує та повсякчас римується з «Соціальною мережею» Фінчера за сценарієм Соркіна, лишень в ній менше драматизму і інтелекту, більше корпоративної гри та корпоративного «срачу». Каланік у виконанні Гордона-Левітта – ніби той Цукерберг, якого зіграв Джессі Айзенберг, на стероїдах чи кокаїні. Головний герой серіалу («мужлан, козел, злий геній, егоцентрист», як говорять оточуючі та навіть пише недоброзичлива преса) є парадоксальною сумішшю Цукерберга із «Соціальної мережі» та Джордана Белфорта з чорної скорсезівської комедії «Вовк з Волл-стріт». Тож у серіалі є дуже яскрава і влучна фраза, яка виокремлює саме ці парадоксальність і суміш у характері та персоні Каланіка. Її вимовляє Генк Азарія, що епізодично зобразив Тіма Кука, генерального директора корпорації Apple після смерті Джобса: «Стів тебе зрозумів би. Та ти б йому не сподобався».

Принагідно зазначити, що тут Ума Турман (яка вже досить цупко схопилася за телебачення та обжилася у малому форматі, засвітившись до «Битви за Uber» у менш цікавих та менш примітних шоу «Покої» та «Під підозрою») продемонструвала перше за довгі роки справжнє екранне перевтілення, тобто перестала бути Умою Турман та обернулася на фальшиво медову буддистку-колумністку-бізнесвумен Аріанну Гаффінгтон, засновницю інтернет-видання The Huffington Post.

Здається, раніше Голлівуд констатував, що Гордон-Левітт надто м’який та хороший, аби грати поганця. На актора навішали наліпку милого хлопця, трохи романтичного невдахи, трохи другорядної зірки бойовиків, трохи ботана, трохи бунтаря, трохи мрійника, трохи трагікоміка, маленької людини з великими проблемами або високим у прямому сенсі поривом, як у «Прогулянці висотою». Тож уперше мудака актор зіграв у проекті власних авторства і постановки «Пристрасті Дон Жуана» – сучасному жорсткому ромкомі про гопника-метросексуала, залежного від порно. Вдруге – у серіалі «Битва за Uber», де прихована мінусова харизма нереалізованого антигероя розкрилася в акторові повною мірою, тож із «милого хлопця» вийшов переконливий та добрячий засранець.

Смотрите легально на MEGOGO

«Ти гівнюк?», – таким першим і, по суті, єдиним запитанням співбесіди зустрічає Тревіс Каланік усіх без винятку претендентів на роботу в компанії «Uber». Автори серіалу у доступних технічних деталях та соковитих емоційних фарбах показують, як вибудовується імперія прогресу і зла, демократії і тиранії; як поступально ідеологія підприємливого і заповзятливого (цих рис не відняти) діляги обертає офіс і офісну культуру на скопище гандонів (які справу свою знають, проте не знають ні етичних, ні професійних меж, як і їх ментор-творець, у гонитві за першістю та у продиктованій успіхом вседозволеності) і сексистське пекло для колег-жінок.

Каланік (який, до речі, навіть не був автором ідеї і розробником технології, додаток розробив його друг і партнер Гарретт Кемп, тихий і позбавлений лідерських та управлінських якостей, персонаж якого навмисно майже не фігурує в сюжеті, непомітно відмовчуючись на задньому плані поміж масовки) згуртовує, запалює, гатить по допотопній, віджилій транспортній системі. Він як турбодвигун, необхідний для швидкого старту, проте зовсім непотрібний для подальшої комфортної їзди. Тож в одному яскравому епізоді перший інвестор та акціонер «Убера» Білл Гурлі у виконанні Кайла Чандлера порівнює Каланіка з марсіанською тварюкою з науково-фантастичного горору «Життя», яка спочатку була справжнім дивом, та згодом і дуже швидко перетворилася на убивчу і нищівну силу, яку в жодному разі не можна допустити до людей. Щоправда, у горорі протагоністу так і не вдалося відправити паразита подалі від Землі, бо… мабуть, ми все ж таки тяжіємо до жахіть і гадів і не спроможні без них існувати.

За принципом притчі «Вбити дракона» кожний революціонер та руйнівник системи постає перед спокусою стати новим диктатором. Тож Каланік спочатку як лицар звільняє водіїв від бюрократичного механізму, а пасажирів – від нахабних і злих шоферів, від дискомфорту вишукувати або чекати авто годинами. Та потім лицар обертається на нового самодержавця і автократа, який вважає, що має право усе контролювати і усім нав’язувати власні правила.

Сценаристи до самого фіналу підкреслюють паралель з «Соціальною мережею», тож перед завісою антигерой залишається сам, без друзів, без дівчини, без жодної близької та люблячої людини. І таксі, погодьтесь, – це своєрідний символ і атрибут самотності, яка невідворотно підступає під ранок, після оманливо легкої і бурхливої ночі, перед викривним світанком, коли знову почуваєш себе тим, ким є насправді, оголеним, змерзлим, пригніченим і важким. У «Соціальній мережі» Цукерберг на останніх кадрах гортає свою Фейсбук-сторінку, оновлює і оновлює, і знову оновлює свій акаунт, де безліч невідомих і непотрібних, несправжніх «друзів», і немає жодного потрібного і реального, і йому сумно і дискомфортно від власного дітища. У «Битві за Uber» Каланік на останніх кадрах сідає в жовте таксі, у той час як навколо ковзає по великому сіті безліч, сила-силенна чорних «уберів», його затребуваних і популярніших дітищ…, та він їде геть у невідомому напрямку у старомодній автівці з шашечками.

Анастасія Лях

Схвильовані: Битва за Uber (Super Pumped: The Battle For Uber)

2022 рік, США

Продюсери: Майк Ісаак, Брайан Коппельман, Девід Левін, Пол Шіфф, Стефен Шіфф

Режисери: Джон Дал, Зетна Фуентес, Деніел Грей Лонгіно, Аллен Коултер

Сценарій: Майк Ісаак, Брайан Коппельман, Девід Левін

У ролях: Джозеф Гордон-Левітт, Кайл Чандлер, Ума Турман, Керрі Біше, Елізабет Шу, Ерінн Рут, Бріджет Гао Голлітт, Енні Чхан, Бабак Тафті, Аманда Брукс, Генк Азарія, Джон Басс

Оператори: Джим Фрона, Тревор Форрест, Джеймс Вітакер

Композитор: Брендан Анджелідес

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Схвильовані: Битва за Uber (Super Pumped: The Battle For Uber)

Коментарі