kinowar.com

Темні вітри (Dark Winds)

Зачекайте, будь ласка...

Цей детективний серіал каналу AMC не лише назвою, а й тематикою перетинається із фільмом Тейлора Шерідана «Вітряна ріка». Лише там події відбувалися у штаті Вайомінг у резервації індіанців арапахо, а тут – у штаті Нью-Мексико у резервації індіанців навахо. Там було сніжно і зимно, і віяло морозним гірським повітрям. Тут – сонячно і спекотно, і віє пустельним пилом. До того ж «Темні вітри» сюжетно римуються із майбутньою стрічкою Мартіна Скорсезе «Вбивці місячної квітки».

Серіал (серед продюсерів котрого можна побачити Роберта Редфорда і автора «Пісні льоду й полум’я» Джорджа Мартіна) засновано на серії романів американського письменника Тоні Гіллермана. Це такі конспірологічні детективи, в яких загадково-містичні кримінальні справи розслідують офіцери племінної поліції навахо Джо Ліфорн і Джим Чі. Зокрема перший сезон ґрунтується на книгах «Жінка, що слухає» та «Люди темряви», події в яких відбуваються на початку 1970-х років.

У екшн-пролозі двоє невідомих у масках грабують інкасаторську вантажівку, вбивають охоронців і тікають на гелікоптері. Сліди гвинтокрила ведуть до резервації, куди прибувають агенти ФБР. Білий федерал Вітовер (Ноа Еммеріх з серіалу «Американці»), чия кар’єра поступово вмирає, хоче вислужитися перед бюро: розкрити зухвале пограбування і отримати підвищення з переведенням у Вашингтон. Його підлеглим є молодий зелений оперативник Джим Чі, що колись був місцевим, виріс серед навахо, проте поїхав, як то кажуть, у великі міста, отримав освіту, зробився агентом, забув своє коріння, звичаї і традиції, відхрестився від усього племінного, аби стати крутим мегаполісним хлопцем, «цивілізованим американцем».

У резервації стається подвійне жорстоке вбивство. Якийсь старий (що насправді бачив той самий гелікоптер) нездужає і приходить до знахарки-шаманки, що проводить обряд зцілення. Знахарка сліпа, тож їй допомагає юна онука. Для проведення ритуалу необхідна якась особиста річ, навколо якої, власне, і відбувається чаклунство. Старий знімає свої окуляри… Пізніше місцева поліція на чолі з офіцером навахо Джо Ліфорном (дуже виразний, фактурний індіанський актор Зан МакКларнон, що походить з племені гункпапа, відомий за серіалами «Фарго» і «Світ Дикого Заходу») і прибувші федерали розглядають понівечений труп старого, якому вирізали очі, і тіло дівчини без жодних слідів насилля, яка померла від зупинки серця, наче до смерті перелякалася. Знахарка залишилася живою, каже, що її захистив амулет. Проте свідок з неї ясно, що ніякий, бо ж і сліпа, і забобонна.

За наказом Вітовера Джим Чі видає себе за поліцейського, приховуючи, що є насправді агентом. Він має зробити вигляд, що розслідує подвійне вбивство, та натомість під прикриттям з’ясувати, де вертоліт, украдені гроші, і викрити банду грабіжників. Білого федерала зовсім не цікавить смерть індіанської дівчини і старого. Проте Чі не настільки упевнений у своїх прагненнях: кар’єристом бути чи борцем за закон і справедливість; «білим» стати чи залишитися тим, ким є по крові. Саме він помічає, що з місця злочину, де перед нападом незнайомців проводився обряд зцілення, зникла особиста річ.

Смотрите легально на MEGOGO

Сюжет справді інтригує. Зрозуміти, як саме в одній історії пов’язано безліч ліній, відгалужень, деталей, секретів…, дійсно цікаво. Як пограбування інкасаторського фургона пов’язано з убивством старого і дівчини; що саме так налякало онуку знахарки; як з цим пов’язаний вибух на буровій, що стався три роки тому, і чому дехто попередив батька загиблої дівчини не ходити в той день на роботу на бурову (де через вибух загинув син Джо Ліфорна); чому земля, де майже вичерпалися запаси нафти, так цікавить білого товстосума; чому життєрадісна «дуже американська» родина випадково заїжджих мормонів із Юти зазнає агресивного нападу лише через те, що ті купили у сувенірній лавці дурнувату картинку із зображенням кактуса; як з цим пов’язана вагітна невідомо від кого дівчинка-підліток, яка приховує не лише ім’я батька дитини, а й нездорову обстановку вдома; нащо і чи насправді відьмує мати вагітної дівчини, яка геть налякала молоду жінку-копа, підлеглу Ліфорна; чого домагається спільнота індіанців-радикалів під назвою «Товариство буйволів» і чому вода на ділянці, де жив старий, котрому вирізали очі, радіоактивно заражена…

Ця напрочуд строката мозаїка врешті-решт складається в єдиний і цілком зрозумілий пазл. І хоча сюжет є нібито вигаданий (можливо, частково натхнений детективним романом Агати Крісті «Кишеня, повна жита», де низка убивств зрештою зводилася до покладів урану в покинутій буцімто нерентабельній шахті), він відсилає до реальних подій, що лягли в основу нон-фікшн книги журналіста Девіда Ґренна «Вбивці місячної квітки», по якій Скорсезе наразі знімає ігровий трилер. Книга розповідає про розслідування ФБР в 1920-х роках в Оклахомі, на землі індіанців-осейджів, де раптово були віднайдені колосальні запаси нафти, що зробило усіх членів племені неймовірно багатими, та індіанці почали загадково гинути один за одним, і історія скінчилася розкриттям глобальної змови, що вела до найвищих верхів.

«Темні вітри» – поєднання містики і шаманства з абсолютно цинічними й прагматичними розрахунками, а також поєднання конкретної кримінальної справи з темними сторінками американської історії, коли білі колоністи силою відібрали і присвоїли індіанські землі, запроторивши корінні племена у «тюрми»-резервації на одшибах штатів. До того ж, з огляду персонажа Джима Чі це історія морального вибору, національної самосвідомості і самоідентифікації. А харизматичний МакКларнон в образі сурового й мудрого (а не лише розумного) Ліфорна надає серіалу харáктерне і рельєфне обличчя, цілком придатне для довгограючого детективного циклу.

Анастасія Лях

Темні вітри (Dark Winds)

2022 рік, США

Продюсери: Грем Роланд, Зан МаКларнон, Джордж Мартін, Роберт Редфорд

Режисери: Кріс Ейр, Сенфорд Букставер

Сценарій: Грем Роланд, Разелл Беналлі, Мая Роуз Діттлофф, Ентоні Флорес, Біллі Лютер, Тоні Гіллерман

У ролях: Зан МакКларнон, Кайова Гордон, Джессіка Маттен, Ноа Еммеріх, Рейн Вілсон, Ельва Гуерра, Джеремія Біцуї, Діанна Тауші Еллісон, Юджин Брейв Рок

Оператор: Пол Елліотт

Композитори: Дін Кінер, Кевін Кінер, Шон Кінер

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Темні вітри (Dark Winds)

Коментарі