kinowar.com

Джордж і Теммі (George & Tammy)

Зачекайте, будь ласка...

Джессіка Честейн знову грає відому американку з 1960-70-х років на ім’я Теммі, як і в «Очах Теммі Фей». Джессіка Честейн і Майкл Шеннон знову грають дружину і чоловіка, як і у фільмі «Укриття». А біографічний телепроєкт про зіркове подружжя знову називається «ім’я плюс ім’я», як і міні-серіали «Пем і Томмі», «Фоссі/ Вердон», телефільм «Бертон і Тейлор»… Тож і виглядає проєкт «Джордж і Теммі» ніби з усіх боків добре, проте так, наче все це ми вже десь бачили і не раз.

Історію легендарних кантрі-співаків, що десятиліттями були улюбленцями Нешвілла, Джорджа Джонса і Теммі Вінетт (котрих насправді звали Глен і Вірджинія) зафільмував для Showtime режисер Джон Гіллкоут, котрий раніше вже знімав Джессіку Честейн у кримінальній драмі про бутлегерство часів Сухого закону «Найп’янкіший округ у світі» (де, до речі, також було багато музики, зокрема від рокера Ніка Кейва і знов-таки кантрі-зірок Віллі Нельсона та Еммілу Гарріс). І мабуть, найважливіше, що доволі сумна історія, герой і героїня котрої були алкоголіком і наркоманкою, різного часу і з різних причин пережившими лікування в дурдомі, які так і не змогли бути разом попри багаторічне кохання один до одного, все ж вийшла теплою і душевною, приємною і… якоюсь вельми домашньою. Завдяки пісням, м’якій грі головних виконавців і відчутній спорідненості Честейн і Шеннона, між якими не те щоб іскрить шалена пристрасть, але ніжно жевріє ніби дуже стара і сердечна зворушливість.

Шість серій охоплюють проміжок від 60-х до 90-х, від миті знайомства і практично до смерті. Спершу герой Шеннона постає надзвичайно огидним типом, що ніколи не просихає і мочиться на власні чоботи, спершу намагаючись сечею написати власне ім’я на килимку. Не лише огидний, але й небезпечний, бо коли, приміром, йому стало спекотно в автобусі, він почав гатити з пістоля, аби продірявити дах і зробити вентиляцію. Та навіть будучи справжнім смердючим лайном, він по вуха закохує в себе красуню Теммі, його палку шанувальницю з юних літ, а тепер матір трьох дітей і дружину душного невдахи-поета-пісенника. Вона теж намагається пробитись у Нешвіллі, де кожного року, як каже суперзірка Джордж Джонс, красунь, що хочуть співати, приїздить вагон і малий візок. Поза сценою він – мерзотна свиня. Та на сцені він оксамитовим голосом наспівує ніжно-буденні рядки про земне кохання, і здається цілковито іншою людиною і зовсім іншим чоловіком. Тож спершу він стає для Теммі протектором, а потім принцом на білому коні, героєм її дівочих мрій і фантазій, що визволяє красуню з темниці млявого нещасливого шлюбу.

Смотрите легально на MEGOGO

«Джордж і Теммі» – історія токсичного кохання в епоху, коли не було поняття «токсичних стосунків». А Теммі Вінетт (адже це більше її історія, аніж його) – взірцевий приклад жінки вчорашнього дня, що поряд з чоловіками завжди грає роль «матусі», котра все пробачить і по щоці погладить, і чоботи з п’яного зніме…; і роль «груші для стусанів». Відповідно чоловік у цій грі – капризна гидотна дитина. Та не дивлячись ні на що Теммі Вінетт співає і собі, і всім жінкам, що її слухають: «Підтримай свого чоловіка, будь йому опорою» (цей тип «жінки вчорашнього дня», що чомусь вважає своїм обов’язком витягати чоловіків з біди, ефектно «вбила в собі» героїня блискучого алегоричного горору «Варвар», а ось Теммі Вінетт вбити не змогла, хоча й ніби намагалася).

Це серіал про те, як музика і стосунки між чоловіком і жінкою виступають єдиним цілим. Та музика трохи прибріхує, не розкриває всієї правди. Творчість Джорджа Джонса і Теммі Вінетт – це така ніби більш інтелігентна американська версія руського шансону. Без кримінально-тюремних інтонацій, але так само безпретензійно описуюча побутово-рутинність кохання: весілля, шлюб, дітей, щасливе подружнє життя у великому домі, суперечки й сварки на кухні, кризу стосунків, розлучення…, тобто усі ці зрозумілі простому населенню «ненаточені ножі». Вони – така ніби більш інтелігентна американська версія співочого подружжя Михайла та Ірини Круг.

Міні-серіал «Джордж і Теммі» цілком можна назвати мюзиклом. Адже пісні тут звучать від початку до кінця, а не уривками, звучать постійно, і слова цих пісень майже точно проговорюють події, які відбуваються з головними героями, майже точно розповідають історію їх життя. А там, де пісні злегка лукавлять, зображення дорозкриває істину. Майкл Шеннон тут полярно різний, то диявол, то янгол (Теммі, що має ліцензію перукаря, повсякчас намагається причесати коханого, буквально і фігурально, привести до ладу кудлате волосся і приборкати його внутрішніх демонів), і в обох іпостасях однаково переконливий. Честейн тут – це і є сама пісня, жінка-пісня як одне слово. Шкода лише, що невесела і обривається зарано.

Анастасія Лях

Джордж і Теммі (George & Tammy)

2022 рік, США

Продюсери: Джессіка Честейн, Келлі Кармайкл, Ейб Сильвія, Ендрю Лазар, Джош Бролін, Девід С. Глассер, Девід Гаткін, Боб Ярі, Браян Голубофф, Рон Беркл, Джон Гіллкоут

Режисер: Джон Гіллкоут

Сценарій: Ейб Сильвія

У ролях: Джессіка Честейн, Майкл Шеннон, Стів Зан, Волтон Гоггінс, Келлі МакКормак, Кеті Міксон, Кейт Аррінгтон, Девід Вілсон Барнс, Еббі Гловер, Пет Гілі

Оператор: Ігор Мартинович

Композитор: Девід Менсфілд

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Джордж і Теммі (George & Tammy)

Коментарі