kinowar.com

Перехоплений рейс (Hijack)

Зачекайте, будь ласка...

Ідріс Ельба намагається врятувати пасажирів літака від терористів у напруженому британському міні-серіалі «Перехоплений рейс». Проте це зовсім не той (чи принаймні не зовсім той) екшн, де поганці весь час махають пістолетами над головами заручників, а один супергерой спритно лускає терористів як соняшникове насіння та ще й супроводжує свій рембо-перформанс жартами. Тобто це не чергова варіація на тему «Міцного горішка». Це швидше алюзія на «Повітряного маршала», але більш розумна і реалістична. Зважений, продуманий, інтенсивний трилер, сповнений маскулінної харизми головного актора, котрий замість типової відчайдушності грає непопулярну поміркованість.

Чоловік на ім’я Сем Нельсон (Ельба) в останню хвилину встигає сісти на літак, що слідує рейсом Дубай – Лондон. Симпатична працівниця дубайського аеропорту опускає за ним турнікет, проте біжить іще один пасажир, котрий, захекавшись, благає дівчину пропустити його на посадку. «Вибачте, не можу, я вже зачинила…», – категорично відповідає співробітниця. «Гей, та пропустіть його!» – посміхається до дівчини Нельсон, і та вже не може відмовити. Адже він – професійний майстер переговорів, тобто буквально спеціальність героя – корпоративний переговорник-фрілансер. Інакше кажучи, він допомагає великим компаніям укладати крупні угоди таким чином, аби обидві сторони були задоволені (напевно багацько заробляє і літає, звісно ж, бізнес-класом). Хоча у даному разі скоріш спрацював елементарний шарм.

Про Сема ми, глядачі, знаємо вкрай мало. Знаємо лише у загальних рисах суть його роботи, а також те, що у Лондоні він має сина і красуню-дружину (професорку теоретичної фізики), стосунки з якою із невідомих нам причин розірвалися, та герой, судячи з усього, хоче повернути минуле кохання та колишнє сімейне життя (окей, без «Міцного горішка» все ж не обійшлося), не дивлячись на те що жінка вже майже співмешкає з новим бойфрендом (офіцером лондонської поліції). Причому цей новий ніби не чмо і не козел, а цілком позитивний, уважний, мужній мен.

Так от Сем Нельсон летить із Дубая додому, аби виправити помилки. І єдине, що його нині цікавить, – його родина. Тож до пасажирів, котрі хутко починають дратуватися і зневажати одне одного, коли літак ще навіть не встиг відірватися від землі (комусь чиїсь діти заважають, комусь – чиїсь валізи, хтось просто злий, а хтось нав’язливо балакучий), йому абсолютно байдуже, аби лишень його ніхто впродовж цих годин не чіпав і не смикав, бо ж летіти довго (до речі, шведський режисер Рубен Естлунд, каннський улюбленець, що випустив соціальні сатири «Квадрат» і «Трикутник смутку», наразі працює над проєктом, події якого відбуватимуться у реальному часі у літаку; не факт, що там теж фігуруватимуть терористи, проте за сюжетом з якоїсь причини на борту не функціонуватиме система розваг, тобто ані кіно тобі, ані вайфаю, і пасажири впродовж годин поступово шаленітимуть від того, що не матимуть чим себе зайняти). Допоки, звісно, не стається несподіваний теракт.

Смотрите легально на MEGOGO

Мабуть, головний плюс «Перехопленого рейсу» – розгортання сюжету так само у реальному часі (за аналогією з популярним довгограючим серіалом «24», де Кіфер Сазерленд зіграв лос-анджелеського урядового агента Джека Бауера і де кожний сезон відповідав одній добі з життя протагоніста). Тобто рейс Дубай – Лондон триває майже сім годин, тож відповідно маємо сім серій, впродовж яких пасажири і екіпаж пробують вижити, авіадиспетчери на землі пробують зрозуміти, що саме з рейсом не так, бо пілот поводиться дивно, а терористи наполегливо стараються досягти своєї загадкової мети, навколо котрої автори шоу вправно тримають інтригу.

Другий плюс полягає у тому, що Сем Нельсон – не коп (не голодранець у білизняній майці, як Джон МакКлейн; хоча всі ми, безумовно, любимо Джона МакКлейна та його білу майку). Тож він не кидається на терористів голіруч, а маніпулює їхньою увагою та їхньою довірою, вивчає поведінку і прораховує варіанти. Більш того, навіть допомагає їм. І оскільки він не є відважним поліцейським та й взагалі не належить до робітничого та службового класів, заробляє грошики серед цинічних акул капіталізму і, як то кажуть, наманікюрені руки не бруднить, цілком можна припустити, що він – егоїст, кар’єрист, раціоналіст і прагматик, і дуже далекий від ролі відчайдуха-рятівника, і точно не стане кидатись на амбразуру задля сотні незнайомців, що його переважно нервують і навіть подекуди бісять, у найліпшому випадку жодним чином не обходять.

Тобто маємо неоднозначного протагоніста і таємничих антагоністів (котрі, між іншим, не ісламісти, а британці), ціль котрих геть незрозуміла. На додачу динамічний темп, обумовлений реальним відліком хвилин, відсутність кліше у системі характерів, фокус на виважених та вивірених кроках персонажів замість намагання штурмувати глядача істеричним екшном… Та Ідріса Ельбу. Набір не те щоб ідеальний, але точно не економ-класу.

Анастасія Лях

Перехоплений рейс (Hijack)

2023 рік, Велика Британія

Продюсери: Джим Філд Сміт, Джордж Кей, Ідріс Ельба

Режисери: Джим Філд Сміт, Мо Алі

Сценарій: Джордж Кей, Адам Гінгелл, Фред Фернандес Арместо, Кем Одедра

У ролях: Ідріс Ельба, Ніл Мескелл, Ів Майлз, Арчі Панджабі, Крістін Адамс, Макс Біслі, Бен Майлз, Кейт Філліпс, Гаррі Мішелл, Зора Бішоп, Джаспер Бріттон, Емі Келлі, Джек МакМаллен, Мохамед Ельсандел, Джеремі Енг Джонс

Оператор: Ед Мур

Композитор: Енн Нікітін

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Перехоплений рейс (Hijack)

Коментарі