kinowar.com

Перші дні

Зачекайте, будь ласка...

В Києві відбулася прем’єра українського серіалу, купленого Netflix. Якщо ви не знали, то солідна бібліотека українського контенту, яку ви можете бачити на Netflix, призначена лише для глядачів з України і здебільшого недоступна закордонним користувачам. Але крига скресає, і стримінговий гігант купив права на серіал в української FILM.UA Group одразу для 19 країн. «Загалом серіал «Перші дні» покажуть мінімум у 30 країнах», – додали представники студії.

«Перші дні» – це антологія з шести серій по 30 хвилин, написаних різними сценаристами про різних героїв та знятих різними режисерами. Всі вони пов’язані однією темою – показати історії людей, що лишилися в Україні під час повномасштабного вторгнення росіян.

Шоуранеркою та авторкою одного з епізодів виступила Анастасія Лодкіна, яка раніше працювала над стрічками «Найкращі вихідні» та «Коза Ностра. Мама їде». Публіці представили всі шість епізодів, але розбили їх на два паралельні покази. Так що кожен міг побачити лише три з шести півгодинних епізоди. Щоб скласти повну картину, шукайте відгуки тих, хто побачив інші, ніж автор цього тексту, частини. Або ж дочекайтеся 1 листопада і вмикайте Netflix.

Перші Дні

Першим показали епізод під назвою «Мами» Тали Пристаєцької. Це історія про пару з маленьким сином та купою домашніх тварин, яка вимушена розділитися у перший день війни. Драматичний сюжет показує, як люди вирішували тікати чи залишатися, що їх мотивувало, а також демонструє розгубленість, з якою більшість з нас зустріли перші повітряні тривоги. А ще цей епізод підтримує ЛГБТ-френдлі тренд, який сповідує Netflix.

Смотрите легально на MEGOGO

Другою увімкнули серію «У зоопарку» Артема Литвиненка. Це реальна історія працівників приватного зоопарку, котрі опинилися в окупації і 34 дні намагалися врятувати тварин у клітках в умовах, коли не було електрики й опалення, закінчувалися ліки та їжа. Всі поціновувачам Animal Planet раджу звернути увагу.

Третій епізод, «Будинок із зіркою» від Каті Царик, присвячений історії Андрія Данилка, відомого як персонаж Вєрка Сердючка. Герой залишається один квартирі в «будинку із зіркою» на Хрещатику, де окрім нього є лише консьєрж Кузьміч. Це історія про те, як люди у війну вчилися наново облаштовувати свій побут, дбати про своє ментальне здоров’я та зрозуміли важливість соціалізації, від якої ми всі відвикли за часи пандемії.

Український серіал «Перші дні»

Данилко попросив авторів знайти на його роль гарного актора, і вибір пав на В’ячеслава Довженко («Обмін», «Будинок «Слово». Нескінчений роман»). Довженко прекрасно вжився в роль, і коли в майбутньому зніматимуть кіно про війну і Зеленського, я б віддав роль Президента саме В’ячеславу.

Взагалі, акторський ансамбль, зібраний для серіалу «Перші дні», є його ключовою перевагою. Консьєрж Кузьміч у виконанні героя «Спіймати Кайдаша» Віктора Жданова, лікарка у виконанні Антоніни Хижняк, з тих-таки «Кайдашів», різноробочий зоопарку Олександр Рудинський, в якого наступного року вийде цікавий «Лишайся онлайн» – всі вони класно показали своїх персонажів. Навіть в епізодичних ролях можна побачити акторів рівня Юрія Кулініча.

Український серіал «Перші дні»

З трейлеру серіалу було побоювання про надмірну награність та пафос, проте при перегляді майже цього не помічаєш. Навпаки, акторам та авторам вдається передати страшну війну майже без сцен насильства та вибухів – виключно звуком та акторською грою. Не впевнений, чи спрацює це на тих, хто не переживав подібних жахів, але для тих, хто став свідком першої навали росіян в Україні, цього більш ніж достатньо. Як пояснила Катя Царик, реальні історії про війну потрібно знімати «або правдиво, або ніяк».

Звісно, зважаючи на невеликий період підготовки (розробка стартувала навесні), не варто сподіватися на карколомні сюжетні повороти. Все досить передбачувано і працює на рівні емоцій. Автори не намагалися аж занадто налякати глядача війною, тут чимало жартів та смішних сцен, як і в реальному житті. Та все одно виникає відчуття, що задумки не вистачає на 30-хвилинні серії. Не варто очікувати й на масштаби зйомок. Як пояснила шоуранерка Анастасія Лодкіна: «Пʼять знімальних днів, що можна було встигнути?».

Перші Дні

Автори намагалися показати любов людей до своєї країни, до свого міста, до того, що вони роблять. Вийшов справжній триб’ют цивільним, які не покинули свої міста й не подалися світ за очі. Таких простих і в той же час міцних сучасних українців.

Навряд ми дізнаємося результати показів від Netflix закордоном, щоб оцінити наскільки іноземці вподобають «Перші дні». Все-таки, це не масштабна драма оскарівського розмаху, на кшталт «На Західному фронті без змін», а сюжети про простих людей, спрямована на те, що іноземні глядачі зрозуміють і відчують те, що відчували ми. Проте те, що подібні картини з’являються, ще й фінансуються стримінговими гігантами і стають реалізованими бізнес-кейсами, демонструє наш шлях у європейську культуру та на європейський ринок.

Дмитро Сидоренко

Перші Дні

Перші дні

2023 рік, Україна

Кількість епізодів та хронометраж: 6 серій по 30 хвилин
Шоураннерка: Анастасія Лодкіна
Сценаристи: Анастасія Лодкіна, Артем Литвиненко, Сергій Лущик, Тала Пристаєцька, Павло Остріков
Режисери: Олексій Єсаков, Артем Литвиненко, Павло Остріков, Тала Пристаєцька, Валентин Шпаков, Катя Царик
Оператори-постановники: Ілля Єгоров, Олександр Рощін, Тетяна Дуднік, Олена Чеховська, Юрій Король, Артем Васильєв
У ролях: Тарас Цимбалюк, Катерина Варченко, Роман Луцький, Агнія Лодкіна, Кіра Семененко, Оксана Жданова, Антоніна Хижняк, Олександр Ладика, Лілія Цвєлікова, Олександр Рудинський, Вячеслав Бабенков, Марія Стопник, Фабіан Маннель, В’ячеслав Довженко, Віктор Жданов, Ярослав Безкоровайний, Михайло Корженівський
Продюсерки: Анна Єлісєєва, Катерина Вишневська
Виконавчий продюсер: Кирило Горобець
Лінійні продюсери: Юлія Васильєва, Микола Костюченко

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Перші дні

Коментарі