kinowar.com

Рая та останній дракон (Raya and the Last Dragon)

Зачекайте, будь ласка...

Рая та останній дракон: християнська етика під азіатським соусом

Ви чули, що сказано: “Око за око, і зуб за зуба”. А я вам кажу не противитись злому.
Євангеліє від Матвія. 5.38

«Рая та останній дракон» (Raya and the Last Dragon) – свіжий мультфільм від Disney, який услід за «Мулан» використовує візуальну стилістику Азії. Дія відбувається у вигаданому світі Кумандра, для створення якого автори надихалися Таїландом, В’єтнамом, Камбоджею та іншими країнами Південно-Східної Азії.

Азійський стиль в мультфільмі у всьому: дракони на кшталт китайських – схожі на тхорів, їжа – виключно супи, морепродукти та дивні цукати, бойовий стиль Раї – з Філіппін. Тут навіть є аніме-вставка, привіт Японії. А от герої – політично коректні, усіх рас та культур.

В Кумандрі завжди панувала злагода між людьми, бо поряд з ними жили справжні дракони. Але з’явились ненаситні чудовиська, знані як Друнь, що буквально спустошували землі, висмоктуючи з них енергію, а людей перетворювали на кам’яні статуї. Лише драконам вдалося зупинити Друнь, проте високою ціною: вони віддали свою магію, створивши перлину, що захищала Кумандру.

Смотрите легально на MEGOGO

Друнь відступила, але між людьми почалися чвари за те, хто ж повинен володіти драконячою перлиною. І колись єдина Кумандра розпалась на п’ять ворожих королівств. За сварками люди пропустили, як повернулась Друнь. Щоб зупинити її, головна героїня Рая, не плутати з Раїсою, це не фільм Гайдая, відправляється на пошуки останнього з драконів.

Навіщо це Раї? Бо саме її племені довірили охороняти драконячу перлину. А її батько в кращих традиціях християнської етики замість дати відсіч підставляв ворогам іншу щоку. Прямо як Папа Римський Франциск, котрий задумав нині відправитися в Ірак і запропонувати мусульманам примирення, щоб зупинити геноцид християн в країні.

Що з цього вийде, ніхто не знає, але зважаючи на пандемію та загрозу терактів в Іраку, навряд подорож буде легкою. А що вийшло у батька Раї, ви вже можете побачити в кінотеатрах.

За формою «Рая та останній дракон» – це класичний мультфільм про подорож головної героїні та її смішних поплічників, серед яких кок-танцівник, малюк-бандюк з ватагою мавпочок і справжня драконка.

Подорож ця потрібна не стільки для пошуку драконів і чарівних артефактів, хоча мета визначена саме так, скільки для дорослішання героїні. Рая повинна добряче поборотися з ворогами та самою собою, щоб дійти до батькового християнського погляду на відносини з людьми.
Адже це лише на словах просто – пробачати й першим йти на примирення заради спільного блага. На ділі ж тебе можуть розіп’ясти до того, як ти втовкмачиш іншим цінність мирного співіснування. Завжди легше перемогти ворога, ніж раз за разом пропонувати йому мир. Бо для війни достатньо волі одного, а от примирення мають прагнути усі.

Режисерами мультфільму виступили аж четверо, серед яких ви можете знати Дона Голла, що зняв «Супер шістку» (Big Hero 6). Написали ж сценарій американський драматург в’єтнамського походження Кві Нгуєн та вроджена малазійка Адель Лім.

Мультфільм «Рая та останній дракон» вийшов класичним діснеєвським творінням, яке опирається на перевірені століттями істини й банальні сюжетні ходи та використовує тисячу разів звідані прийоми з інших мультфільмів. Проте робить це легко, під дійсно якісний візуальний та музичний супровід. Так, що майже дві години пролітають непоміченими.

P.S. Disney вперше з 2016 року вирішили випустити коротеньку замальовку перед повнометражним мультфільмом. У вкрай милій мультиплікації «Знову ми» (Us Again) на глядачів чекає світ, в якому люди спілкуються виключно мовою танцю.

Дмитро Сидоренко

Рая та останній дракон

Рая та останній дракон

Рая та останній дракон

Рая та останній дракон

Рая та останній дракон

Рая та останній дракон (Raya and the Last Dragon)

2021 год, США

Продюсер: Оснат Шурер

Режисери: Дон Холл, Карлос Лопес Естрада, Джон Ріпа,  Пол Бріггс

Автор сценарію: Адель Лім, Кві Нгуєн

В ролях (озвучування): Келлі Мері Трен, Аквафіна

Композитор: Джеймс Ньютон Ховард

Тривалість: 114 хвилин / 1:54

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі