kinowar.com

Свята покровителька неможливого (The Saint of the Impossible)

Зачекайте, будь ласка...

ПОБАЧ МЕНЕ, ЯКЩО ЗМОЖЕШ. РЕЦЕНЗІЯ НА ФІЛЬМ СВЯТА ПОКРОВИТЕЛЬКА НЕМОЖЛИВОГО

Спецпоказ стрічки київського швейцарця про біженців в Нью-Йорку

I just wanted you to watch me dissolve
Slowly, in a pool full of your love.
Dissolve, Absofacto

В рамках спеціальної події замість відміненого щорічного Фестивалю швейцарського кіно в Києві показали стрічку Марка Вілкінса «Свята покровителька неможливого» (The Saint of the Impossible). Марк, як і його повнометражний дебют, пов’язаний з Києвом. Він мешкає в українській столиці з 2016 року, є співзасновником галереї сучасного мистецтва The Naked Room та гастроспільноти «Рейтарська Circle». Багато з етапів підготовки та постпродукції фільму Марк здійснив саме в Києві з допомогою місцевих спеціалістів. Але сам задум народився десять років тому у Нью-Йорку.

У 2012 році режисер, який до цього мав досвід зйомок лише рекламних роликів та короткометражних стрічок, жив у Великому яблуці. До рук йому потрапив роман «Святий Антоній» нідерландського письменника Арнона Ґрюнберґа. І питання, які підіймав автор книги співпали з тими переживаннями, що визрівали в Марку під час його життя в американському мегаполісі. Тож Вілкінс взявся за свій перший повний метр, який завершив у 2020 році.

Смотрите легально на MEGOGO

Події стрічки розгортаються у Нью-Йорку навколо родини емігрантів з Перу – жінки Рафаелли та її синів-підлітків. Без дозволу на проживання та роботу, життя жінки зводиться до низькооплачуваної роботи офіціанткою, а її сини підробляють кур’єрами. Та навіть в такій ситуації вони не втрачають надії на краще життя: хлопці ходять на курси англійської, а Рафаелла навіть наважується на власну справу, яку готовий профінансувати черговий залицяльник. От тільки одного дня її сини пропадають без вісти, і єдиною ниточкою для розгадки стає красуня-блондинка за гратами.

Свята покровителька неможливого (The Saint of the Impossible) фільм 2020

Прем’єра фільму «Свята покровителька неможливого» відбулася у 2020 році на Міжнародному кінофестивалі в Сан-Паоло, після чого стрічка змагалася й вигравала на деяких другорядних фестивалях. Українській публіці картину показали вдруге в рамках спецпоказів, в прокат вона поки не потрапила, хоча цілком на нього заслуговує.

Марку Вілкінсу вдалося дуже добре показати життя людей без прав, які не здаються. Без романтизації, але й без скочування у відверту чорнуху. Десять років тому це була класична історія про іммігрантів, сьогодні ж, це можна сприймати поглядом на долю тих, хто вимушений втікати з власного дому й шукати можливості деінде. Працьовитих, добрих і сповнених любові та надії людей, чиїм найбільшим бажанням стає, щоб їх просто «побачили», зрозуміли їхні тривоги й потреби.

Свята покровителька неможливого (The Saint of the Impossible) фільм 2020

А ще у стрічці дуже гарно підібрані локації для зйомок. Відчувається, що автор цікавився містом, в якому жив, та його мешканцями. Хотілося б побачити схожу картину уже про Київ, в якому Марк мешкає нині зі своєю українською дружиною.

Фільм «Свята покровителька неможливого» вийшов короткою і влучною драмою про складну долю біженців, про дорослішання та складність формування особистості в умовах, коли в тебе немає права не те що на соціальну рівність, а й навіть на приватність й особистій простір. І про важливість любові й піклування в сім’ї.

Дмитро Сидоренко

Свята покровителька неможливого (The Saint of the Impossible) фільм 2020

Свята покровителька неможливого (The Saint of the Impossible) фільм 2020

Свята покровителька неможливого (The Saint of the Impossible) фільм 2020

Свята покровителька неможливого (The Saint of the Impossible)

2020 рік, США

Продюсери: Джоел Джент

Режисер: Марк Реймонд Вілкінс

Сценарій: Марк Реймонд Вілкінс, Лані-Рейн Фелтем

У ролях: Магалі Сольєр, Адріано Дюран Кастро, Марсело Дюран Кастро, Тара Таллер

Оператор: Бурак Туран

Композитор: Бальц Бахманн

Тривалість: 97 хвилин/ 01:37

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі