Підлітки-мутанти Черепашки-ніндзя: Погром мутантів (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem)

Слова сильніші за нунчаки. Рецензія на мультфільм Підлітки-мутанти Черепашки-ніндзя: Погром мутантів

Мене не любили собаки, не любили єноти, але ненавиділи – люди.
Сплінтер

В прокат вийшов черговий перезапуск пригод героїв Nickelodeon – «Підлітки-мутанти Черепашки-ніндзя: Погром мутантів» (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem). Зелені мутанти регулярно міняють свою затишну нью-йоркську каналізацію на екрани телевізорів та кінотеатрів, як у форматі мультфільмів, так і кіно. Це вже сьома прем’єра для учнів Сплінтера.

Востаннє Paramount Pictures випускала черепашок у прокат майже десятиліття тому. Перша стрічка, спродюсована Майклом Беєм, зібрала пів мільярда доларів. А от продовження 2016 року фінансового успіху не мало. Цього разу студія взялася робити не кіно, а мультфільм. Причому другу картину запустили в розробку навіть не дочекавшись прем’єри «Погрому мутантів», а перед нею Nickelodeon, що належить Paramount,  випустить мультсеріал на два сезони. Настільки студія вірить у команду Сета Роґена, який виступив продюсером, та постановників Джеффа Роу і Кайлера Спірса, авторів класного мульту «Мітчелли супроти Машин».

«Підлітки-мутанти Черепашки-ніндзя: Погром мутантів» створено за допомогою комп’ютерної графіки. Проте він водночас нагадує як ожилі комікси у стилі «Кіт у чоботях 2: Останнє бажання», так і класичну стоп-моушн анімацію. А притаманний «Черепашкам-ніндзя» похмурий нічний антураж лише додає краси візуальному стилю.

Сюжет оригінальним не назвеш. Нам вкотре розповідають, як Черепашки з’вилися на світ, і як вони стали ніндзя. Бо ж треба познайомити з героями нову аудиторія, що встигла підрости і прийти з батьками до кінотеатрів. Саме з батьками, бо хоч мультфільм і дитячий за своєю суттю, та деякі персонажі і сцени цілком дорослі, тому у більшості країн вимагають супровід батьків у кіно.

Черепашки-ніндзя 2023

Найстрашнішим точно став антагоніст – Супермух, але й окрім нього в мультфільмі вистачає бридких створінь. Не дарма ж підзаголовок стрічки зауважує погром мутантів. Історія протистояння Черепашок-ніндзя та Супермуха з його посіпаками вийшла стандартною сагою про супергероїв та негідників, котрі однаково ховаються від соціуму, проте мають різні погляди на те, як ужитися з пересічними громадянами та усталеними нормами.

Автори вкотре звертаються до тем страху й відрази людей до всіх, хто від них відрізняється. Наголошують на тому, що не можна судити про книгу по обкладинці. Та ще й роблять це у максимально прямий спосіб, коли персонажі раз-у-раз буквально розжовують проблематику, закладену в сюжет. Черепашки-ніндзя хоч і вважаються підлітками, та тут вони говорять і поводять себе як семирічні діти, яких батьки гарно вчать не брехати та говорити за допомогою Я-висловлювань.

Черепашки-ніндзя 2023

Це гарно заходить діткам, а от дорослу публіку може приспати. Та щоб цього не сталося, автори додали у мультфільм достатньо гумору і гегів, котрі зрозуміють лише досвідчені глядачі. Чого лише варті вставки у мультфільм кадрів з «Вихідного дня Ферріса Бюллера» Джона Г’юза з Метью Бродеріком в головній ролі, або купи класичних азіатських бойовиків, по яким Сплінтер навчав своїх учнів. А ще тут дуже влучний саундтрек, який поєднує хіп-хоп пісні та оригінальну музику, записану для мультфільму Трентом Резнором і Аттікусом Россом з Nine Inch Nails.

А ще персонажів мультфільму озвучили такі зірки, як Джон Сіна, Сет Роґен, Роуз Бірн, Джанкарло Еспозіто, Джекі Чан, Айс Кьюб, Пол Радд і Пост Малоун. Щоправда ви їх не почуєте, але український дубляж вийшов непоганим, у тому числі локалізовані жарти про юшку та імпровізації героїв у речитативі.

Черепашки-ніндзя 2023

«Підлітки-мутанти Черепашки-ніндзя: Погром мутантів» не став одкровенням. Банальний сюжет з сотню разів баченими прийомами інтриги не несе, а прямолінійні діалоги націлені на наймолодшу аудиторію. При цьому картинка на екрані, з нічним освітленням та бридкими мутантами, нагадує класику Nickelodeon на кшталт «Справжні монстри». Якість анімації, постановка, звук – усе зроблено на висоті і з любов’ю до першоджерела. Автори наситили мультфільм гегами та відсилками для кідалтів, тому нових «Черепашок» можна сміливо рекомендувати усім, хто не забув, як був дитиною.

Черепашки-ніндзя 2023

Черепашки-ніндзя 2023

Черепашки-ніндзя 2023