kinowar.com

План виходу на пенсію (Пенсійний план, The Retirement Plan)

Зачекайте, будь ласка...

Ніколас Кейдж сам, на щастя, на пенсію поки не збирається. Але у кримінальній екшн-комедії «План виходу на пенсію» він зобразив колишнього спецназівця, типу надзвичайно вмілого вбивцю, що відростив довге сиве волосся і вже двадцять років поспіль, залишивши убивчу кар’єру в далекому минулому і перевдягнувшись у яскраві гавайські сорочки, відпочиває і випиває (і ще рибалить, і спить на пляжі просто неба пом’ятою пикою в піску) на Кайманових островах.

Та одного дня його будить… дванадцятирічна онука, котру він ніколи не бачив, бо покинув власну дочку багато-багато років тому. Онука каже, що її сюди доправила літаком мати, бо в матері і батька великі проблеми з дуже-дуже поганими хлопцями… Перед тим нам показують, як матір дівчинки (зірка горезвісних «Сутінок» Ешлі Грін в образі героїні на ім’я Ешлі) разом із чоловіком тікає від головорізів, ховаючи якусь надважливу флешку з невідомо якою, але точно надсекретною інформацією. Пізніше з’ясовується, що за флешкою тією полюють і злочинці, і американський уряд.

Звісно ж, дідусеві в кольоровій сорочці (котрого звуть або Джим, або Метт) доводиться перервати пенсію і згадати колишнє ремесло. І ще ближче познайомитись з онукою та помиритися з ображеною донькою, котра лютує, бо блудний татусь «пропустив приблизно… всі її дні народження».

Ніби доволі примітивна комедія про біганину хороших і поганих хлопців (причому не завжди зрозуміло, хто є хто) навколо типового кіношного макгафіна (до речі, зміст флешки ми, глядачі, так і не дізнаємося, але можна припустити, що там типу список секретних урядових агентів, адже жартома згадується Джеймс Бонд, або якийсь убивчий компромат на корумпованих можновладців, або взагалі просто фейк…, як Rosebud, епічний макгафін «Громадянина Кейна»).

Смотрите легально на MEGOGO

До речі, про «Громадянина Кейна». У культовому сатиричному мультсеріалі «Сімпсони» є епізод під назвою «Rosebud», де пан Бернс (Монті Бернс) сумує за своїм дитинством і зокрема за іграшковим ведмедиком Бобо напередодні дня народження, і це, звісно ж, іронічна алюзія до дитячих санчат з написом «Rosebud», котрі символічно згадував цинічний медіамагнат Чарльз Фостер Кейн наприкінці життя, сумуючи за тим часом, коли він був чистою невинною дитиною… Так от, мабуть, автори «Пенсійного плану» справді роблять ледь помітний реверанс на адресу легендарного макгафіна від Орсона Веллса. Адже в комедії є рефлексуючий персонаж Рона Перлмана, котрий працює на бандитів, проте не може пригадати, як так сталося, що він обрав поганий бік, бо ж колись давно він, як і всі люди, був чистою невинною дитиною. І звати цього маленького персонажа з виразною екзистенційною кризою якраз Бобо.

Тож фільм наче і примітивний, але місцями несподівано видає трохи більше, ніж від нього очікується. Ешлі Грін, приміром, грає набагато живіше за пластикову гру у «Сутінках»: переважно плаче і лякається, проте робить це доволі щиро й переконливо. Рон Перлман цитує «Отелло» і порівнює себе з хорунжим Яго. Головну антагоністку, в котрої вкрадено флешку, мало того що звуть чоловічим ім’ям (ненав’язливе підморгування фемінізму), так ще й ім’ям Гектор, що у перекладі з давньогрецької означає «держатель», тобто держатель якоїсь цінної речі…

Ну а Ніколас Кейдж, головна прикраса цієї розважальної (якщо не копатися) стрічки-пустушки, хоча й вкладає поганців штабелями, проте абсолютно точно не виглядає штучним супергероєм. Його Джим чи Метт цілком приземлений і реальний, попри віртуозні бойові навички і халупу на Карибському узбережжі. Такий собі ще не зовсім дід з дідівськими лінощами і поламаним холодильником, котрий хоча й згодом активує в собі кілер-машину, та спершу пригощає раптову онучку подвійною порцією млинців з морем сиропу і… пивом. І віриться без жодної заковики, що цей безладний, недолугий, дещо химерний чолов’яга є комусь блудним дідусем і блудним татусем, і… може ховати під гавайською льолею бронежилет.

Є тут, між іншим, відмінний лайфхак: якщо у двері наполегливо стукають кремезні, але тупуваті поганці, і їх багатенько, а вам під силу вкласти лише когось одного, різко відчиніть двері і затягніть найближчого всередину, а потім так само швидко зачиніться. Відгамсельте того одного, поки решта стоятимуть за дверима у шоці. А через деякий час повторіть… Хоча вдруге вже може не спрацювати.

Анастасія Лях

План виходу на пенсію (Пенсійний план, The Retirement Plan)

2023 рік, США

Продюсери: Даг Мюррей, Вільям Дж. Сантор, Ніколас Табаррок

Режисер: Тім Браун

Сценарій: Тім Браун

У ролях: Ніколас Кейдж, Ешлі Грін, Рон Перлман, Джекі Ерл Гейлі, Грейс Баєрс, Талія Кемпбелл, Ерні Гадсон, Джоель Девід Мур, Лінн Уітфілд, Рік Фокс

Оператор: Марк Ірвін

Композитор: Роджер Суен

Тривалість: 103 хвилини/ 01:43

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі