kinowar.com

Таємне життя (The Hidden Life)

Зачекайте, будь ласка...

Є такий трохи не з цього світу режисер на ім’я Терренс Малик. Значна частина його стрічок справляють враження набору безсюжетних, філософських роздумів над безліччю тем. Роздумів, поданих візуально неперевершеною, якоюсь навіть магічною кіномовою. В цих хащах застиглих образів, п’ятихвилинних високохудожніх планів, думок вселенського масштабу і драматичної нудьги дивовижним чином задіяні зірки найпершої величини – Пітт, Гослінг, Бардем, Бланшетт, Бейл, Пенн, Честейн тощо. Минулого року на Каннах відбулась прем’єра його нового масштабного творіння – драми “Таємне життя”, яка по ряду причин не мала шансів на прокат в Україні. Ця картина є можливо кращим кінотвором одного із найбільш суперечливих режисерів сучасності. Зрадивши стилю своїх останніх 4 повних метрів, Терренс створив, на мій погляд, категорично ВЕЛИКИЙ фільм, який треба дивитись чи не кожному глядачу, який розглядає кіно не лише як вид відпочинку.

Думка автора може не співпадати з позицією редакції

1939 рік, австрійські Альпи. Франц Егерштеттер – це звичайний 30-ти річний фермер, що має люблячу дружину, трьох малих доньок та світлий, чистий, миролюбний світогляд. Та от приходить війна, і чоловіка забирають на військові навчання, з яких він повертається з переконанням ні за яких умов не присягати Гітлеру. І коли стане неминуча черга вступати до лав нацистського війська, така відмова буде дорівнювати державній зраді… Фільм біографічний, дійсно жила така людина, але про неї бажано прочитати вже після перегляду.

В цьому фільмі немає романтизованих загонів бунтівників, буремних демократичних дискусій чи тривалих судових процесів, тут відсутнє навіть класичне протистояння шляхетних “наших” та диявольских “німців”. Тут є один звичайних чоловік з цілим світом, цілим богом всередині себе, а в противагу йому – усі інші люди, уся величезна імперія зла, зі смертельною ідеологією підкорення націй. “Таємне життя” – це поетичне, високохудожнє, філософське, відчайдушне відображення страшенної, вбивчої, нелюдської епохи. Відображення очима та душею Франца, який за будь-яких обставин буде тримати в собі усю велич та красу рідних гір, який писатиме і писатиме листи до смерті відданій йому дружині, який не може зрадити себе, який ні за яких обставин не піде вбивати на війні, щоб на це не казало усе оточення, суд, церква та так званий “громадянський обов’язок”. Він зовсім не зациклений на своїх ідеалах, адже він не каже, що він вчиняє правильно, він просто не може діяти інакше.

“Таємне життя” – це неймовірна краса, сила та життя майже в кожному кадрі, плані, в найкоротшій миттєвості, в кожній напівдумці та величній ідеї. Тут умовна “не дія” (роздуми над буттям, вселенськими та ціннісними питаннями, читання листів, які не побачить їх адресат, внутрішні бої та нестримні монологи, виключно світлі спогади) переважає над “дією” (діалоги та події).

Смотрите легально на MEGOGO

Це широчезне кінополотно, яке виходить за межі екрану ноутбуку чи плазми, закрадається всередину та породжує там різноманітні емоції – переживання, захоплення, несприйняття, жах тощо. Це фільм-медитація, що повільно пропливає перед враженою свідомістю свого глядача.
Фільм-заглиблення, коли сильно тонеш, і на фінальних титрах мокрі очі хочуть ще. Фільм-переймання – коли протягом перегляду переймаєш на себе вчинки героя, і в результати приходиш до згоди з ним або ні.

Неможливо не згадати операторську роботу. Максимально небанальна, вільна, всеохоплююча, де кожен план, кадр та епізод прораховані до найменших деталей. Тут все знімалось в таких ракурсах, як бачить людське око, як відчуває душа, як сприймаються речі і предмети в окремо взятих випадках, а не як правильно по композиції чи по законах. Той випадок, коли оператор є повноцінною дійовою особою фільму.

А ще “Таємне життя” – це скажено мальовничі Альпи, дуже справжні люди (я думаю, що звичайних селян і задіяли для зйомок), живе гірське селище, з правдоподібним побутом. Вчинки цих трохи забитих селян також були справжніми, хоч і не мали відношення до гуманності. Навіть нацисти тут не так звірі, як лише гвинтики антилюдської системи, які не спроможні змінювати хід історії. А от такі, як Франц Егерштеттер можуть, і змінюють, і змінюватимуть. Про що власне і є це геніальний кіновитвір, безперечно один з кращих за минулий рік.

Дмитро Майстренко

Трейлер: Тайная жизнь (A Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

Таємне життя (The Hidden Life)

2019 год, США, Німеччина

Продюсери: Елізабет Бентлі Даріо Берджесио Мэтт Билски

Режисер: Терренс Малік

Сценарій: Терренс Малік

У ролях: Ауґуст Діль
Мікаел Нюквіст
Маттіас Шонартс
Юрген Прохнов
Бруно Ґанц
Карл Марковіц
Франц Роговский
Тобіас Моретті
Мартін Вуттке
Макс Мауфф

Оператор: Йорг Відмер

Композитор: Джеймс Ньютон Говард

Тривалість: 173 хвилини / 02:53

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі