kinowar.com

Відплата: Дорога помсти (Retribution)

Зачекайте, будь ласка...

Baby, I’m about to blow
Ticking like a time bomb.
Eva Under Fire, «Blow»

«Відплата: Дорога помсти» (Retribution) – черговий екшн з Ліамом Нісоном про те, як загнана в кут жертва перетворюється на мисливця. В режисерському кріслі опинився Німрод Антал (серіал «Дивні дива», «Metallica: Крiзь неможливе»), а Ліам Нісон сів за кермо Мерседеса, за яким йому доведеться пробути до самого фіналу. А все тому, що невідомий зловмисник підклав йому у машину бомбу і тепер вимагає виконувати всі його вказівки.

Напевне це хтось із розлючених клієнтів головного героя, який виявився не надто успішним інвестиційним агентом. А може конкуренти, які захотіли заволодіти грошима його з партнерами інвестфонду. Як би там не було, а герою Нісона потрібно зрозуміти що до чого раніше, ніж машина з ним та його дітьми злетить у повітря.

«Відплата: Дорога помсти» – це римейк іспанського фільму «Незнайомець» 2015 року. Причому вже третій, бо у 2018 році аналогічну стрічку зняв німець Крістіан Алварт, а у 2021 свій варіант зробили у Південній Кореї. Тепер же знімали французи спільно з німцями, американцями та все тими ж іспанцями, місцем дії аналогічно римейку 2018 року став Берлін.

Відплата Дорога помсти (Retribution)

Смотрите легально на MEGOGO

Грошей виділили значно більше за іспанців, бюджет оцінюють у 40 мільйонів доларів, тоді як виробництво оригіналу обійшлося у приблизно 5 мільйонів. Не те щоб це допомогло фільму, бо всі вибухи у стрічці про підривника створені за допомогою комп’ютерної графіки, що часто дуже кидається в очі.

Та головна загадка залишилася тією самою – хто і навіщо підклав бомбу, і чому саме в машину героя Нісона? Актор, до речі, відмінно справляється зі своєю роллю. Він самотужки витягує на собі всю надскладну задачу тримати інтригу цього автотрилера. Чого не скажеш про решту героїв. Всі персонажі, від його дратуючих дітей та дружини-мучениці, до партнерів по бізнесу і поліцейської-детектива вийшли настільки шаблонними, що відверто бісять.

Відплата Дорога помсти (Retribution)

Окремо варто відмітити саундтрек від Гаррі Ґреґсона-Вільямса. Він писав музику для культової серії ігор Metal Gear, для фільмів «Хроніки Нарнії» та оригінальних «Людей Ікс». Його робота у стрічці запам’ятовується куди більше, аніж, власне, вибухи.

Відплата Дорога помсти (Retribution)

«Відплата: Дорога помсти» вийшов типовим B-movie екшн-трилером. Банальна сюжетна зав’язка нагадує таку класику як «Важка мішень» з Ван Дамомм чи більш відв’язні «Стволи Акімбо» з Редкліффом, хоча під кінець попахує уже «Перевізником» зі Стейтемом, настільки неправдоподібні речі відбуваються на екрані. На жаль, нічого цікавого з автомобільної складової Німрод Антал зробити не зміг, навіть реклама BMW «Escape» 2016 року від Нілла Бломкампа з Клайвом Оуеном виглядає крутіше.

Відплата Дорога помсти (Retribution)

А от сюжет про банкіра, який звик працювати язиком, переконуючи клієнтів довірити йому свої заощадження, а тепер мусить працювати головою, аби розкусити зловмисника, – це єдине, заради чого черговий римейк має право на життя. Не в останню чергу завдяки роботі Ліама Нісона, який чимдуж намагається показати пертурбації, що відбуваються з його персонажем під час смертельного заїзду.

Дмитро Сидоренко

Відплата Дорога помсти (Retribution)

Відплата Дорога помсти (Retribution)

Відплата Дорога помсти (Retribution)

Відплата Дорога помсти (Retribution)

Відплата: Дорога помсти (Retribution)

2023 рік, США, Німеччина, Франція, Іспанія

Продюсери: Ендрю Рона, Алекс Хейнеман, Жауме Колєт-Серра, Хуан Сола

Режисер: Німрод Антал

Сценарій: Кріс Салманпур

У ролях: Ліам Нісон, Джек Чемпіон, Ембет Девідц, Емілі Куше

Оператор: Флавіо Мартінес Лабіано

Композитор: Гаррі Ґреґсон-Вільямс

Тривалість: 91 хвилина / 01:31

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі