kinowar.com

Планета доктора Моро. Рецензія на фільм “Вартові Галактики 3”

 03.05.2023  Новини, Рецензія

Він не хотів зробити нас ідеальними. Він просто ненавидів нас такими, якими ми є.

«Вартові Галактики 3» (Guardians of the Galaxy Volume 3) – заключна частина трилогії, однієї з найкращих супергеройських саг студії Marvel, лебедина пісня Джеймса Ґанна, який перейшов до конкурентів Warner Bros керувати кінематографічним всесвітом DC.

Вартові Галактики 3

У третьому фільмі, найдовшому в серії, Ґанн разом зі сценаристами Деном Абнеттом та Анді Ланнінгом зосередили свою увагу на найзухвалішому члені команди Пітера Квілла – людиноподібному єноті Ракеті.

«Вартові Галактики 3» (Guardians of the Galaxy Volume 3)

Поки Квілл заливає своє горе втраченого кохання Ґамори, Ракета депресує під пісні з його плеєра, згадуючи свою появу на світ у таємничій лабораторії такого собі Високого Еволюціонера. Аж раптом на їхню базу Ніденію нападає один із піддослідних Еволюціонера, і героям доводиться рятувати не всесвіт, а свого друга.

Ця історія цілком вкладається у загальну канву серії, побудованої Ґанном, в якій високі матерії порятунку інших перебувають у тіні абсурдних космічних пригод, а командна взаємодія Вартових, чи радше її майже повна відсутність, компенсується готовністю принести себе в жертву заради іншого.

«Вартові Галактики 3» (Guardians of the Galaxy Volume 3)

Новий антагоніст у виконанні Чуквуді Івуджі з обличчям, натягнутим немов у Робокопа, займається не знищенням світів, а навпаки, створенням ідеального. Хоча невдалі свої експерименти він таки випалює до тла. Тому героям, немов Ною, чи Ноям, доведеться рятувати мешканців альтернативної версії Землі – Антиземлі, від її творця. Чому і як Еволюціонер став таким, нам не розкажуть, хоча часу поміж його істерик у фільмі на дві з половиною години більш, ніж достатньо. «Бога нема, тому за діло довелося взятися мені», – пояснює персонаж Івуджі. Та Ґанн вкотре вирішив сконцентруватися не на історії, а на фан-сервісі.

«Вартові Галактики 3» (Guardians of the Galaxy Volume 3)

Після абсолютно беззубого різдвяного спецвипуска «Вартових Галактики» з’явилися побоювання, що нова частина для режисера, який пішов з компанії, стане просто халтурою і повторить долю недавнього продовження «Людини-мурахи» з її слабенькими касовими зборами і нікудишніми оцінками публіки.

Та треба віддати належне Ґанну, він не осоромив себе та студію Marvel. «Вартові Галактики 3» – це все ще відмінне розважальне кіно, яке не боїться запозичувати з інших культових стрічок і сміятися над собою. Еволюціонер та його піддослідні людиноподібні звірі – це просто-таки доктор Моро космічного масштабу. І за цю похмурість кроликів з лапками павуків-роботів, чи тюленя на колесах замість задніх плавників, видри з відтятими лапками, за вбивства і зняті живцем обличчя стрічка отримала вікове обмеження всього 13+.

«Вартові Галактики 3» (Guardians of the Galaxy Volume 3)

Невиразний сюжет і відверто пласкі страждання головних героїв цілком вдало перебиваються купою жартів, які у персонажів Ґанна буквально додані у кожну фразу. Абсурдність ситуацій та дій персонажів компенсується яскравим екшном. Одна з бойових сцен поставлена просто ідеально: у вузькому коридорі космічного корабля Вартові Галактики шинкують ворогів у ефектному слоу-мо, а знято це одним довгим кадром з якісним CGI.

«Вартові Галактики 3» (Guardians of the Galaxy Volume 3)

Тож якщо ви любите супергеройські фільми не за сюжет та глибоких персонажів, а за якісний екшн та гумор. Якщо фанатієте не від високочолої фантастики, а здатні сприймати космічну станцію у вигляді гігантського живого ануса. Та поділяєте музичні смаки Джеймса Ґанна на хіти 80-х. «Вартові Галактики 3» – неідеальний, але чудовий вибір для веселого вечора в кіно. Тим паче, ідеалу взагалі не існує.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі фантастичні фільми 21 століття

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі